Trabzon güney çevre yolu güzergahı Yalı Mahallesi Yalıncak (Trabzon) arasının mühendislik jeolojisi
Investigation of the planned route of the southern highway between Yalı Mahallesi - Yalıncak (Trabzon) in terms of engineering geology
- Tez No: 106456
 - Danışmanlar: DOÇ. FİKRİ BULUT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Çevre yolu, Ayrışma, RMR, Q Sistemi, Kaya kütle dayanımı vn, Highway, Weathering, RMR, Q System, Rock Mass Strength vm
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon Güney Çevre Yolu Yalı Mahallesi- Yalmcak (Trabzon) arası muhtemel güzergahı mühendislik jeolojisi açısmdan incelenmiştir. Bu amaçla öncelikle muhtemel yol güzergahının 1/25.000 ölçeğinde genel jeoloji haritası ve birimlerin ayrışma dereceleri dikkate alınarak 1/10.000 ölçeğinde mühendislik jeolojisi haritaları yapılmıştır. Çalışma alanında 6 farklı birim ayırt edilmiştir. Bu birimler yaşlıdan gence doğru; kireçtaşı, marn ve tüfit arakatkılı andezit - bazalt ve piroklastlan (Üst Kretase), kumtaşı, marn, killi kireçtaşı, kumlu kireçtaşı, tüfj kırmızı kireçtaşı (Üst Kretase-Paleosen), kumtaşı, kumlu kireçtaşı, marn ara katkılı andezit-bazalt ve piroklastikleri (Eosen), kumlu killi silttaşı (Pliyosen), taraça ve alüvyonlardır (Kuvaterner). Çalışma alanında litoloji ve ayrışma durumu baz alınarak hazırlanan 1/10.000 ölçekli mühendislik jeolojisi haritasında 6 alan ayırtlanmıştır. Bu alanlar; orta derecede ayrışmış aglomeralar (Lalan), yüksek derecede ayrışmış kumlu kireçtaşı (TLalan), az ayrışmış andezit (in.alan), orta derecede ayrışmış andezit-bazalt (IV.alan), az ayrışmış andezit-bazalt (V.alan) ve rezidüel zemindir (VLalan). Çalışma alanı içerisinde ayırtlanan her bir alandaki kaya malzemelerinin fizikomekanik özellikleri arazi ve laboratuvar deneyleri ile bulunmuştur. RMR ve Q sistemi kullanılarak kaya kütlelerinin sınıflandırması yapılmış ve kaya kütleleri, temel olabilme, şev duraylıhğı ve tünel kayası olmaları açısından irdelenmiştir. Ayrıca her alanda kaya kütlesinin dayanım özellikleri Hoek-Brown ampirik kırılma kriteri ile bulunmuştur. Yapılan laboratuvar deneyleri sonucunda rezidüel zeminin fiziksel özellikleri ve jeoteknik parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of The Planned Route of The Southern Highway Between Yah Mahallesi- Yalıncak (Trabzon) In Terms of Engineering Geology In this study, the planned route of the Trabzon southern highway between Yalı Mahallesi- Yalıncak (Trabzon) was examined in terms of engineering geology. For this purpose, a general geologic map of 1/25.000 scaled and an engineering geological map of 1/10.000 scaled of the planned bypass route were prepared. In the investigation area, six different geologic units were identified. This units are from the oldest to the youngest as; andesite-basalt and their pyroclastics interbedded with limestone, marl and tuffite of Upper Cretaceous age, sandstone, marl, clayey limestone, sandy limestone, tuff, red limestone of Upper Cretaceous-Paleocene age, andesite-basalt and their pyroclastics interbedded with sandstone, sandy limestone and marl of Eocene age, sandy clayey mudstone Pliocene, terraces and alluviums of Quternary age. In the studied area, six difFerent areas were outlined on the basis of the lithologic units and their weathering on the engineering geology map. There areas are moderately weathered agglomerates (Ist area), highly weathered sandy limestone (IInd area), weakly weathered andesite (IIIrd area), moderately weathered andesite-basalt (TV1*1 area), weakly weathered andesite-basalt (Vth area) and residual soil (VIth area). The structural and physicomechanical properties of the rock units in each area were determined by field measurement and laboratory tests. Rock mass classifications were carried out by use of RMR and Q System and the rock masses were examined in terms of slope stabilitiy and their use as foundation and tunnel rock. Besides rock mass strengths in each area were found by ampiric Hoek-Brown failure criteria. As a result of laboratory tests which were done, physical properties and geotechnical parameters were found for the residual soil.