Rize-Pazar deresi yağış havzasında farklı arazi kullanım şekilleri altındaki toprakların bazı özellikleri ile aşınım eğilimi değerlerinin araştırılması
- Tez No: 106460
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ZEKİ KALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel, Hidro-Fiziksel Toprak Özellikleri, Arazi Kullanım Şekli ve Toprak Erodibilitesi. X, Sou Properties, Land Use Types And Soil Erodibility. XI -1(, c. vOTSSWf Ö?RÜTÎM WJEOTJ3
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZET Bu çalışmada Rize-Pazar Deresi Yağış Havzasında farklı arazi kullanım şekilleri altındaki toprakların bazı fiziksel, hidro-fiziksel ve kimyasal özellikleri ile aşınım eğilimlerinin nasıl değişim gösterdiği araştırılmıştır. Araştırma sahası, Türkiye'nin doğu Karadeniz bölgesinde ve Rize'nin 38 km. doğusundaki Pazar (Hemsin) deresi havzasıdır. Bu amaçla, araştırma sahasındaki üç farklı arazi kullanım şeklinde (Tarım, Orman ve Otlak) ve havzayı temsil edecek şekilde toprak profil yerleri belirlenmiştir. Orman alanlarında 36, otlaktan 19 ve tarımdan 20 adet olmak üzere toplam 75 adet profilden stürktür yapısı bozulmuş ve bozulmamış olmak üzere toplam 366 adet toprak örneği alınmıştır. Alman toprak örnekleri laboratuarda analize hazır hale getirildikten sonra, örnekler üzerinde: mekanik analiz (tekstür), toprak fraksiyonları, toprak suyu sabitleri, geçirgenlik, hacim ağırlığı, tane yoğunluğu, gözenek hacmi, ateşte kayıp, organik madde, pH ve aşınım eğilimleri gibi 20 toprak özelliği analiz edilmiştir. Toprak özelliklerinin arazi kullanım şekli, orman topraklarında yükselti kademelerine, bük tiplerine, bakıya, anakaya ve derinlik katmanlarına göre; otlak ve tarım topraklarında derinlik katmanlarına göre gösterdikleri değişimler varyans analizi, duncan testi, korelasyon ve regresyon analizi yöntemleriyle istatistiksel olarak karşılaştınlmıştır. Labararuvar analizleri ve istatistik değerlendirmeler sonucu belirlenen bazı sonuçlar özetle aşağıda verilmiştir. 1. Araştırma sahasında yer alan toprakların farklı özellikler kazanmasında rol oynayan en önemli etken arazi kullanım şeklindeki farklılıklardır. Aşınım eğilim indeksi değerlerine göre tüm havza topraklan aşınıma duyarlı bulunmuştur. 2. Organik madde miktarı % 0.556-5.804 arasında değişmektedir. En yüksek organik madde miktarına“ Dorukağacı + Kayın”bükleri altında gelişen orman üst topraklarında, en düşük organik madde miktarına tarım alt topraklarında rastlanmıştır. Geçirgenlik ortalama olarak 30.229-149.288 mm/saat arasındadır. En yüksek geçirgenlik değerine gölgeli bakılar altında gelişen orman üst topraklarında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigations on Soil Erodibility and Some Properties of The Soils Under Different Land Use Types in Pazar Creek Watershed Near, Rize. In this study, effects of different land use types on soil erodibility and some other soil properties in Pazar (Hemsin) watershed were studied. The study area, Pazar watershed creek is located in The East Blacksea region 38 kilometers fer away from Rize. For this purpose, soil samples were taken from three different land use types such as forestland, rangeland and cultivated land at different altitudes and physiographical conditions in such a way that they represent general conditions öf the watershed area. 75 soil profile were determined, 36 in forestland areas, 19 in rangeland and 20 in cultivated areas for the three different depth steps. Totafy 366 units destroyed and undestroyed soil samples were taken, and samples were prepared for analysis. As indicated below on each soil sample, twenty soil properties were measured. Mechanical analysis (texture), soil fractions smaller than 2 mm and greater than 2 mm., soil moisture constants, water holding capacity, permeability, bulk density, particle density, soil porosity, loss on ignition, organic matter, dispersion ratio, colloid/moisture equivalent ratio, erosion ratio and pH. On the data obtained concerning these properties statistical evaluations such as analysis of variance, Duncan's multiple range test, correlation and stepwise multiple regression analyses were performed. The results of laboratory tests and statistical analysis obtained can be summarized as follows: 1. Land use types has the major effect on variation of erodibilty and some properties of soils in the study area. According to three erodibilty index, all soils of watershed are sensitive to erosion. 2. The highest level of organic matter was determined under 'Ticea orientalis L.+ Fagus orientalis L." mixed stands. The average permeability were changed between 30.229- 1 49.288 mm/saat.