Doğal vakum tekniği ile atıksuların damıtılması
Wastewater distillation by using natural vacuum technique
  1. Tez No: 106459
  2. Yazar: ADNAN MİDİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN AYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vakum, Damıtma, Damıtıksu, Enerji, Ekserji, Termodinamik, Yoğuşturma, Buharlaştırma, Doğal kütle Taşınımı, Zorlanmış Kütle Taşınımı. DC, Vacuum, Distillation, Distilled Water, Energy, Exergy, Thermodynamic, Condensation, Evaporation, Free Mass Convection, Forced Mass Convection. X
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
ÖZET Bu çalışma, doğal vakum tekniği ile atıksulann damıtılması konusundadır. Bu çalışmanın temel amaçlan; sistemde etkili olan büyüklükler belirlenmesi, sistemin ideal modelinin kurulması ve tasarlanması, sistemin çalışma tiplerinin belirlenmesi, sistemde doğal vakum oluşumunun araştırılması, sistemin dengelenmesi ve anksuyla beslenmesi, sistemin termodinamik analizinin ve hata analizinin yapılması şeklinde sıralanabilir. Bu çalışmada; damıtma işlemleri hem doğal vakumlu doğal kütle taşınımlı (D.V.D.K.T.) hem de doğal vakumlu zorlanmış kütle taşınımlı (D.V.Z.K.T.) olarak gerçekleştirilmiştir. Deneysel veriler elde edildikten sonra, sistemin enerji analizi termodinamiğin birinci kanunu kapsamında; ekserji analizi ise termodinamiğin ikinci kanunu kapsamında yapılmıştır. Ayrıca, deneysel sonuçlar teorik ve analitik olarak da karşılaştinlmıştır. Bunun yanında, damıtıksu üretim kapasitesi ve enerji tasarrufu bakımından damıtma sistemlerini analiz etmek için termodinamik değerlendirme kriteri (TDK) türetilmiştir. Sonuç olarak; D.V.Z.K.T. damıtma tipinden elde edilen damıtıksu miktarlarının, D.V.D.K.T. damıtma tipinden elde edilen damıtıksu miktarlarına oram atıksu sıcaklığına bağlı olarak 1.4 ile 1.6 kat arasında değişmektedir. Sistemde meydana gelen basınç kayıpları yaklaşık 15 kPa değerindedir. Deneysel ve teorik sonuçlara göre, 1 kg damıtıksu üretmek için; D.V.D.K.T. damıtmada ortalama 2.5 kWh ve D.V.Z.K.T. damıtmada ise ortalama 2.6 kWh enerji kullanılmıştır. D.V.D.K.T. ve D.V.Z.K.T. damıtma sistemlerinde, deneyler sırasında basınç ve ısı kayıplarının indirgenmesi durumunda, 1 kg damıtıksu üretebilmek için D.V.D.K.T. damıtma işleminde ortalama 0.7 kWh ve D.V.Z.K.T. damıtma işleminde ortalama 1.3 kWh enerjiye gereksinim duyulur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Wastewater Distillation by Using Natural Vacuum Technique This study concerns wastewater distillation by using natural vacuum technique. The main objectives pursued in this study are to determine the parameters effecting on the system, and develop an ideal model of the system, and design and establish the system, and determine the operation types of the system, and investigate the creation of natural vacuum in the system, and the balancing and feeding with water of the system, and perform the thermodynamic and error analysis. In this study, the distillation processes were conducted in two different cases. One is the natural vacuum distillation as free mass convection (N.V.F.M.C.) and the other is the natural vacuum distillation as forced mass convection (N.V.FD.M.C). After the experimental data was collected, the energy analysis was made in the scope of the first law analysis of thermodynamics, and also the exergy analysis was in detail performed in the scope of the second low analysis of thermodynamics. Moreover, the results from the experiments were compared theoretically and analytically for each system. Also, the thermodynamics evaluation criterion (TDC) was derived in order to evaluate the distillation systems having regard to energy saving and the production capacity of the distilled water. It was concluded that, depending on the wastewater temperature, the ratios of the amounts of distilled water from the N.V.FD.M.C distillation type to those from the N.V.F.M.C distillation type was between 1.4 and 1.6. According to the theoretical and experimental results, 2.6 kWh of energy was approximately utilised in the N.V.FD.M.C distillation type while 2.5 kWh of energy was being used in the N.V.F.MC distillation type in order to produce 1 kg of the distilled water. In case of the reduction of heat and pressure drops, 0.7 kWh of energy is needed in the N.V.F.M.C distillation type while 1.3 kWh of energy is required in the N.V.FD.M.C distillation type.