Bilgisayar ağlarında güvenirlik analizi
Reliability analysis in the computer networks
- Tez No: 106461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik Analizi, Ağ Sistemleri, Minimum Yollar VI, Reliability Analysis, Network System, Minimal Paths VII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Bu çalışmada, ağ sistemlerinde güvenilirlik analizi konusu ele alınmıştır. Güvenilirlik, bilgisayar ağ sistemlerinde hizmetlerin sürekliliği, bakım ve onarım çalışmalarının en aza indirgenmesi, ekonomik tasarım ve işletme açısından önemli yararlar sağlamaktadır. Çalışmada, temel güvenilirlik tanımlan verilmiş, sistem güvenilirliğini hesaplayan çeşitli algoritmalar incelenmiştir. Ağ sistemlerinin güvenilirliğini hesaplamak için bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program minimum yollar algoritmasına dayanarak ağ sistemlerinin güvenilirlik parametresini hesaplamaktadır. Ağ sistemlerinde minimum yollan bulmak için ilişki matrisinin çarpımı yöntemi kullanılmaktadır. Program Visual Basic 6.0 yardımı ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca on-line olarak tasarlanan sistemin güvenilirliğini hesaplamak için bir internet programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Reliability analysis in the computer networks This thesis deals with the reliability analysis of computer systems. The concept of reliability provides important advantages due to continuity of the service in the computer network systems, reduction of maintenance and repair works and economy of the system design. In this work, basic reliability definitions are reviewed and various algorithms calculating reliability of the system are examined. Computer programme is developed for computing reliability of the network systems. This programme computes reliability parameter of the network systems by using minimal paths algorithm. Multipling connection matrix method is used to find minimal paths of the system. Programme is developed with Visual Basic 6.0. In addition, Internet programme is developed to computing reliability of the designed systems.