Çay bitkisinin (camelha siensis (L) O kunize) RAPD (Random amplified polymorphic DNA) tekniği ile moleküler karakterizasyonu
Phylogenetic analysis of tea clones using RAPD markers in Turkey
  1. Tez No: 106464
  2. Yazar: FATİH ŞABAN BERİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BELDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Camellia sinensis, DNA izolasyonu, RAPD, Benzerlik İndeksi, Dendogram. VI, Camellia sinensis, DNA Isolation, RAPD, Similarity Index, Cluster Analysis. vn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada, ülkemizde yetiştirilen 8 çay klonunun (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) 10 dekamer primer kullanılarak RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniği ile genetik benzerlikleri çalışılmıştır. Klonlar arası genetik ilişkiler, benzerlik indeksi ve dendogram düzeyinde değerlendirilmiştir. Çay klonlannda, en düşük benzerlik oranına (0,490)“Hayrat- 1”ile“Ardeşen”klonlan arasmda ulaşılırken,“Hayrat-2a”ve“Hayrat-2b”klonlan arasmda da en yüksek genetik benzerlik oranını (0,750) vermiştir. Dendogram oluşumunda klonlar başlıca iki grupta eşit dağılım göstermişler, her iki grupta da 4'er klon yer almış ve iki grup arasındaki genetik benzerlik oram yaklaşık 0,612 olarak tespit edilmiştir. Kullanılan primerlerde, OPAB-03, 04, 05, 07, 09, 1 1, 14, 16, 18 ve 19 da fazla polimorfik bant elde edilirken, primerlerin genelinde amplifikasyon fragmentlerinin büyüklükleri ve sayılan, sırası ile 300-1000 baz çifti ve 2-10 adet arasında değişmektedir. Elde edilen sonuçlar, daha önceden Rize Çay Enstitüsü tarafından yapılan çalışmanın sonuçlarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Phylogenetic Analysis of Tea Clones Using RAPD Markers in Turkey In this research, RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) analysis was employed to determine the genetic similarity of 8 tea clones {Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) grown in Turkey by using 10 decamer primers. The genetic relationship among clones was estimated based on similarity index and cluster analysis. The lowest similarity (0,490) obtained was found between“Hayrat- 1”and“Ardeşen”, the highest similarity (0,750) obtained was between“Hayrat-2a”and“Hayrat-2b”. Utilising cluster analysis, 4 clones were classified in the first branch of dendogram while the others were classified in the second branch of dendogram. The average similarity between the two branches was 0,612. The primers, OPAB-03, 04, 05, 07, 09, 11, 14, 16, 18, and 19 showed polymorphic bands among the primers tested. Amplified fragments ranged from 300 to 1000 base pairs and the number of bands for each primer varied 2 tolO. The results obtained agrees well with those of Rize Çay Institute.