Programlanabilir lojik kontrolör ile otomosyon sistemlerinde performans artırımı ve uygulamaları
Performance improvements in automation systems using programmable logic controller and applications
  1. Tez No: 106465
  2. Yazar: UĞUR BİROL BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Programlanabilir Lojik Kontrolörler, Kontrol Sistemlerinin Otomasyonu, Proses Kontrolü VIII, Programmable Logic Controllers, The Automation Of Control Systems, Process Control Within The Industrial Control Field. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Programlanabilir lojik kontrolörler endüstriyel-donanımh bilgisayarlardır. Plc'ler kolayca programlanabilecek ve herhangi bir donanım değişikliğine ihtiyaç olmaksızın uygulama gereksinimlerindeki değişikliklere cevap verebilecek şekilde geliştirilmişlerdir. Plc'ler, 1970'li yıların ilk başlarında gelişmesinden itibaren, endüstriyel kontrol alanlarının içinde kontrol sistemlerinin otomasyonu ve proses kontrolünde önemli bir yere sahip olmuştur. Plc'ler yalnızca röle sistemleri değil aynı zamanda ayrık kontrol cihazlarına karşı başarılı bir şekilde rekabet ederek gelişmesini sürdürmüştür. Plc'ler; yarıiletken cihazların, analog kontrolörlerin ve hatta mikrobilgisayarların yerine başarılı bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde Plc'lerin yetenekleri hızlı bir şekilde büyümektedir. Yeni, yapıcı fikirler hemen hemen aylık bazda ortaya çıkmaktadır. Plc uygulamalarındaki eğitim görme gereksinimi teknik okul, üniversite ve endüstri alanlarında artmaktadır. Bu tezin amacı bu alanlardakilere belirli Plc bilgisi verebilmektir. Bu tezde, otomasyon sistemlerindeki Plc ve röle sistemleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Performance Improvements In Automation Systems Using Programmable Logic Controller And Applications Programmable logic controllers are industrially-hardened computers. PLCs were developed to be able to respond to the changes required by applications with their ability to be reprogrammed without the need of physical hardware changes. The programmable logic controllers, since its development in the early 1970's, has become an integral part of the automation of control systems and process control in industrial applications. PLCs have evolved to succesfully challenge not only relays but also discrete control devices. PLCs have been succesfully used to replace solid state logic, analog controllers, and even microcomputers. Their capabilities are rapidly expanding. New, innovative ideas are appearing on almost monthly basis. The need for training in PLC applications is increasing at all levels which are in technical high schools, universities and industry. The purpose of this thesis is to provide information in PLC training for all levels. Pic systems and relay systems have been compared in this study for automation systems.