Termik santral küllerinin x-ışını floresans yöntemiyle incelenmesi
Analysing ash samples in thermo-electric power station and plant leaves around them by using EDXRF
  1. Tez No: 106481
  2. Yazar: TÜLİN YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN KOBYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarma, Çoklu Standart İlave Metodu, Kalitatif Analiz, Kantitatif Analiz, Karakteristik X-ışınları, Enerji Ayrımlı X-ışınları Floresans Yöntemi V
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmada, enerji ayırımlı x-ışını floresans tekniği (EDXRF) ile Afşin-Elbistan termik santrali, Sivas-Kangal termik santrali, Yatağan termik santralinin ve çevrelerindeki bitki yapraklarından alınan kül örnekleri, çoklu standart ilave metodu kullanılarak P, S, K, Ca, Ti, Fe, Sr, Zr, No ve Ba'un elementel analizleri yapılmıştır. Kül örnekleri spex değirmeninde öğütülmüş, 400 mesh'lik eleklerden geçirildikten sonra kalitatif analizleri yapılmıştır. Özel bir kalıptaki mylar film üzerine 100 mg saf ve artan oranlarda ilgilenilen element (analit) ilavesi yapılarak hazırlanan numuneler 100 mCi'lik Am-241 ve 50 mCi'lik Fe-55 radyoizotop halka kaynaklarıyla uyarılmışlardır.Numunelerden yayınlanan karakteristik x-ışınları, uygun deney geometrisi ile 5,9 keV ve 59,5 keV'lerdeki yarı maksimumdaki tam genişliği (FWHM) 159 eV olan bir Si(Li) detektörü ile sayılmıştır. Si (Li) detektöründen çıkan pulsların sayılmasında çok kanallı bir analizörü 2048 kanalı kullanılmıştır. Aynı numune içinde aynı elementin değişik konsantrasyonları için elde edilen karakteristik x-ışını fotopik net alanları, Compton ve Mn fotopik net alanına göre normalize edildikten sonra [N(FeKnet ) / N(Comptonnet)], [N(PKnet) / N(MnKanet)], lineer regresyon metodu kullanılarak her bir numune için ayar eğrileri elde edilmiştir. Bu işlemlerin sonucunda termik santral küllerinin ve bitki yapraklarından toplanan küllerin Tablo 13-1 72de görülen elementleri ve yüzdelik miktarlarını içerdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Analysing Ash Samples in Thermo-Electric Power Station and Plant Leaves Around Them by Using EDXRF Some ash samples have been picked up from thermo-electric power stations and plant leaves their nearby. These stations are Muğla- Yatağan, Sivas-Kangal, Afşin-Elbistan in Turkey. The samples have been examined for the elemental analysis of P, S, K, Ca, Ti, Fe, Zr, Sr, Mo, Ba by using the standart addition method and energy dispersive x-ray fluorescence technique (EDXRF). After ash samples had been crushed in powder in spex mill and sieved by a 400- mesh sieve, the qualitative analysis has been performed. We preapered a pure sample of mas 100 mg and other samples by adding increasing amounts of analyte to the pure sample. These samples had been put on a mylar film stretched over a brass mould. The atoms of these samples have been excited by y-ray from Am-241 and Fe-55 radioisotope sources having 100 mCi and 50 mCi intensity and the ring of shape. The characteristic x-rays emitted by the samples have been detected by a Si(Li) dedector for Fe-55 in 5.9 and Am-241 in 59.5 keV having 190 eV full width at half maximum (FWHM) and suitable geometry of setup. 2048 channels of multichannel analyzer has been used for count pulses from Si(Li) dedector. Calibration curves have been obtained by using the linear regression method after net areas of characteristic x-ray fotopeaks obtained for various concentrations of the same element in the same sample had been normalized with respect to the area of Compton and Mn fotopeak [N(PKnet)/N(KKa)] and [N(FeKnet/N(Comptonnet)] After all of these works, the elements in ash and amounts of percent them have been demonstrated in Tables 13-17. Key Words : Excitation, Multiple Standart Addition Method, Qualitative Analysis, Quantitative Analysis, Characteristic X-rays, Energy Dispersive X-ray Fluorescence Technique (EDXRF) VI