Denetleyici ve düzenleyici sistemler ünitesi için öğretmen rehber materyalinin geliştirilmesi
Developing teacher guide materials for the unit of nervous and endocrin systems
  1. Tez No: 106493
  2. Yazar: ARZU SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen rehber materyali, Biyoloji öğretimi. Öğretim programı, Öğrenci merkezli öğretim yöntemleri, Teacher guide materials, Teaching biology, Teaching program, Student- centered teaching methods
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Öğretim programlan kapsamında yer alan öğretmen rehber materyallerinin, eğitim- öğretim ortamlarının etkili hale getirilmesinde önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, biyoloji öğretmenlerinin mesleki becerilerinin geliştirilmesi sürecinde öğrenci merkezli öğretim yöntemlerine dayalı, kullanılabilir ve kapsamlı rehber materyallere gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışma, lise II biyoloji öğretim programında yer alan ve öğretiminde zorlukların olduğu belirlenen“Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler”ünitesi için öğretmenlere rehberlik edecek materyaller geliştirmek amacı ile yapılmıştır. Bu çalışma ünite bazında özel durum yaklaşımı kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada, 22 lise II öğrencisine anket uygulanmıştır. Ayrıca, bu öğrencilerle informal, 4 öğretmen ve 3 öğretim üyesi ile yan formal mülakatlar yapılmıştır. Öğretmenlerle yürütülen çalışma kapsamında 3 tartışma toplantısı düzenlenmiştir. Örneklemdeki öğretmenlerin çoğu, öğrenci merkezli öğretim yöntemleri olan çalışma yapraklanyla, analoji kullanılması, kavram haritası ve beyin fırtınası uygulamalarında olumlu tutum göstermelerine karşın bu yöntemlerin mevcut sistemde uygulanmasının zaman alıcı olacağım ve üniversite giriş sınavının kendilerini engellediğini belirtilmişlerdir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak, biyoloji eğitimi alan öğrencilerde kısa süreli öğrenmelerin gerçekleştiği ve bu bilgilerini günlük hayatla ilişkilendiremedikleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerle yapılan mülakatlardan, hazırlanan rehber materyallerin kendilerine ve özellikle yeni öğretmenlere çok faydalı olacağı sonucuna varılmıştır. Bu alana katkıda bulunmak için, öğretim yöntemleri konusunda kavram haritası, analoji ve beyin fırtınası yöntemlerine dayalı çalışma yapraklarının biyolojinin diğer konularında da geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing Teacher Guide Materials For The Unit of Nervous and Endocrin Systems The teacher guide materials related to curriculum has been played an important role for constructing effective education and instructional situation. There is a neccessity in guided materials which is useable and extensive and based on student-centered teaching strategies in order to improve the professional skills of new biology teachers. The purpose of this study is to develop guided materials for teachers about the unit of nervous and endocrin systems of high school biology II curriculum. Data is collected by using questionnaire and interviews in this study. Interviews were conducted with 22 students, 4 teachers and 3 teacher educators. During this study 3 meeting was also organized with four participant teachers. Although teachers have positive attitudes towards the student-centered teaching methods which are worksheets, concept map, analogy and brainstorming, the time deficiency and university exam causes apply problems. According to the obtained data from student questionnaires, students taken biology lessons could not related the content to the daily life. Furthermore, it is concluded that guided materials developed are useful especially for new teachers. It is suggested that more related material based on concept mapping, worksheet, analogy and brainstorming are needed.