Essays in matching design
Eşleşme tasarımı üzerine denemeler
  1. Tez No: 107067
  2. Yazar: İPEK SANVER ÖZKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SERTEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eşleşme, Başlangıç Varlığı, Kurcalama, Koalisyon Oluşu mu, Tip-Beyan Mekanizması. ıx, Matching, Endowments, Manipulation, Coalition Formation, Type-Pretension Mechanism. vm
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETÇE Eşleşme Tasarımı Üzerine Denemeler İpek Özkal Sanver Bu tez, Eşleşme Tasarımı üzerine yazılmış ve üç ayrı cins soruyla uğraşan yedi deneme içermektedir. İlk beş deneme tarafından ele alman birinci soru, bireylerin başlangıç varlığına sahip oldukları ve eşleşen çiftlerin varlıklarım be lirli bir tüketim kuralı altında paylaştıkları bir eşleşme modeli önermekte ve eşleşme kurallarının başlangıç varlıkları yoluyla çeşitli kurcalamalarım incele mektedir. Altıncı denememiz, klasik eşleşme modelini koalisyon oluşumu açısın dan ele almaktadır. Bireylerin eşleşebilmeleri için aynı koalisyonda olmalarının gerektiği ve yettiği varsayımı altında çeşitli koalisyon yapılarının dinginlik- verim lilik ilişkisini çeşitli üyelik mülkiyet hakkı aksiyomları altında incelemektedir. Nihayet yedinci denememiz bireylerin potansiyel eşlerinin tipleri üzerinde terich- lere sahip oldukları bir eşleşme problemini incelemekte ve bir tip-beyan mekaniz ması önermek yoluyla olumlu bir uygulama sonucu sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Essays in Matching Design by İpek Özkal Sanver This thesis contains seven essays in Matching Design, dealing with three types of questions. The first type is handled by the first five essays: We in troduce matching problems featuring agents with endowments facing certain consumption (or division) rules. We study various manipulations of matching rules via endowments. The second type handled by the sixth essay, looks at the classical model (with no endowments) from a coalition formation perspec tive. Assuming that agents belonging to a coalition match among themselves, we analyze the stability-efficiency of coalition structures under various member ship property rights axioms. Third and finally, we consider matching problems where agents have preferences over the types of their potential mates. We state a positive implementation result, introducing a type-pretension mechanism.