Türkiye'de 2000 yılında enflasyonu düşürme programının bankacılık sistemi üzerine etkileri ve sektörel değerlendirmelerle ilgili bir araştırma
The Effects of disinflation programme on Turkish banking system in 2000 and a research concerning sectoral evaluation in Turkey
- Tez No: 107427
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz kuru çıpalı enflasyonu düşürme programı, Türk bankacılık sistemi, bankacılık sistemi yeniden yapılandırılması, krediler, menkul değerler portföyü, Exchange rate-based stabilization programme, Turkish banking system, banking system re-structuring, loans, securities portfolio
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE 2000 YILINDA UYGULANAN ENFLASYONU DÜŞÜRME PROGRAMININ BANKACILIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ VE SEKTÖREL DEĞERLENDİRMELERLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA Deniz TEKÇİ Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yi İd irim Beyazıt ÖNAL Kasım 2001, 124 sayfa Döviz kuru çıpalı enflasyonu düşürme programları, kur artışlarının kontrol altına alındığı ve ekonomideki diğer fiyatların döviz kuruna uyum sağlayarak gerilemesinin beklendiği istikrar programları olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik olarak, 2000 yılında“Döviz Kuru Çıpalı Enflasyonu Düşürme Programı”uygulanmıştır. Programın uygulamaya başlanması ile birlikte düşük enflasyon ortamına geçiş sürecinin Türk bankacılık sistemine etkilerinin neler olacağı ise merak konusu olmuştur. Bu çalışmada, 2000 yılında uygulanan döviz kuru çıpalı enflasyonu düşürme programının Türk bankacılık sistemine etkileri incelenmiş ve bankacılık sisteminde faaliyet gösteren üst düzey yöneticilerin çeşitli konulardaki görüşleri araştırılmıştır. Çalışmada ayrıca Türk bankacılık sisteminin mevcut durumu, bankacılık sistemi yeniden yapılandırma çalışmaları ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE EFFECTS OF DISINFLATION PROGRAMME ON TURKISH BANKING SYSTEM IN 2000 AND A RESEARCH CONCERNING SECTORAL EVALUATION IN TURKEY Deniz TEKÇİ Master Thesis, Business Department Supervisor: Assis.Prof.Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL November 2001, 124 pages Exchange rate-based stabilization programmes are defined as; the stabilization programmes that include both under-controlled increase of exchange rates and the decrease of other prices in economy confirm with exchange rates. In Turkey, to build an economic stabilization,“Exchange Rate- Based Stabilization Programme”was applied in 2000. By the start of that programme, how low inflation rates effect Turkish banking system is questioned. In this study, the effect of exchange rate-based stabilization programme on Turkish banking system and opinion of high level administrators that work in banking system are examined. Also, this study includes the situation of Turkish banking system, re-structuring of banking system and suggestions for solution.