Va'di Divanı (tenkitli metin)
The Divan of Vadi
- Tez No: 107449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Üsküdarlı Va'di Ahmet Çekbi. Divan Şiiri. Divan. Yıldız Kütüphanesi. Firuz u Dilefruz, Üsküdarlı Va'di Ahmet Çelebi, Divan poem, divan, Yıldız Library, Firuz u Dilefruz
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma 17. yüzyıl şâirlerinden Va'di'nin şiirlerinden oluşmaktadır. Tez, Od bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Üsküdarlı Va'di Ahmet Çelebi'nin hayat hikâyesini ve edebi kişiliğini içermektedir. İkici bölümde ise Va'di Divanı'nın tenkitli metni yer almaktadır. Bu çalışma üç nüshanın karşılaştırılmasından oluşmaktadır. Nüshaların ikisi İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi' de diğeri ise Yıldız Kütüphanesi'ndedir. Va'di'nin Divanıyla birlikte Firuz u Dilefruz adlı 1370 beyitten oluşan manzum bir hikâyesi vardır. Yaşamı süresince çevresinde tanınmış bir şâir değildir. Coşkulu bir kişiliğe sahiptir. Kişiliğim şiirlerine yansıtmıştır. Şiirlerinde lirik söyleyişler çok fazladır. Sanatsal yönden şiirleri orta derecededir. Bununla birlikte çok güzel şiirleri vardır. Divan şiirinin karakteristik özellikleri Va'di'nin şiirlerinde görülür. Verdiği eserlerle Türk Edebiyatına katkısı olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is formed on the poems of Va'di who w a 17th century poet The mentioned study has two chapters. The first chapter contains the life story and literary personality of Üsküdarlı Va'di Ahmet Çelebi. In the second chapter the critized text of Va'di Divani takes part. The critized text has been exposed by comparing of 3 copies. Two at the copies are in the library of Istanbul University, the other one is in the library of Yıldız. In addition to Divan, Va'di has also a story named Finiz u Dilefruz written in verses with 1370 couplets. He was unknown poet in the period he lives. Va'di had an exuberant and lively nature. He has reflected his personality characteristics to his poem. Lyrical says are dominant in his poems. His poems are middle degree in the literary aspect. Besides he has also very beautiful poems. The general characteristics of divan poem can be seen in his poems. His work of arts have contributed to the Turkish literature.