Fasihi Divanı (inceleme-metin)
The Divan of Fasihi (examination-text)
- Tez No: 107455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, Fasîhî Divanı, Tosyalı Hasan Fasîhî, Fasîhî, Tosyalı Fasîhî, Divan Poetry, Divan of Fasîhî, Tosyalı Hasan Fasîhî, Fasîhî, Tosyalı Fasîhî
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
Bu çalışma 18. yüzyıl divan şairlerinden Tosyalı Hasan Fasîhî'nin hayatı, edebi kişiliği ve divanının çeviriyazısını kapsamaktadır. Çalışmamızda elde edebildiğimiz tek nüsha olan, İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi 5754 numaralı nüshadan yararlandık. Çeviriyazısını incelediğimizde Fasîhî'nin gerek dili kullanışı gerekse divan şiirinin anlatım teknikleri ve biçimlerini ustalıkla kullandığım gördük. Şair, çeşitli hayaller ve mecazlarla örülü diliyle usta işi denilebilecek seviyede şiirler yazmıştır. Fasîhî rind kişiliği ile aşıkane şiirler söylemiştir. Şair daha çok rindâne kişiliğiyle ön plana çıkmaktadır. Divan edebiyatında rindâne şiirler söylemiş pek çok şair vardır. Ancak pek az şair, hemen hemen divanın tamamını bu bakış açısıyla vücuda getirmiştir. Bu yönüyle ve rindâne dünya görüşünü güden şairler zincirine, yeni bir halka olması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Thesis has formed on transcribed text which had been written by 1 8th Century Ottoman poet Fasîhî. This study included Tosyalı Hasan Fasîhî' s literary personality and his life story. I have used only one copy registered 5754 for trascription. This single copy is in Istanbul Beyazıt State Library. I have seen that Fasîhî, masterly used both language and manner of telling tecnique and as well as formation of divan poetry. Fasîhî has written poems, include various images and figures well. Fasîhî has jollious personality, wrote amerous poems and he is important for a jollious personality. There is many jolly poet in divan literature, but a lot of them haven't written their poet by this structure completely. He is important because of jollious personality and he is a continutiation of this poem tradition.