Millî Kütüphane'deki 06 HK 578 numaralı şiir mecmuası (103b-233a, inceleme-metin)
Poetry of journal number 06 HK 578 in the national library (103b-233a, examine-text)
- Tez No: 331816
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEVGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, şiir, mecmua, Classic Turkish literature, poem, journal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Çalışmamız, Millî Kütüphane'deki 06 HK 578 numaralı mecmuanın tanıtımı ile transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Metni hazırladıktan sonra mecmuadaki beyitleri yayımlanmış divanlardaki beyitlerle karşılaştırdık ve aradaki farkları gösterdik. Divanlarda bulunmayan beyitleri de ayrıca belirttik.Bir şiir mecmuası olan eser, 233 varaktır. Bu çalışmada ise 104'üncü varaktan sonrası ele alınmıştır (103b-233a). İncelenen bu bölümde 86 şaire ait 1112 beyit, ayrıca şairini tespit edemediğimiz 441 beyit olmak üzere toplam 1553 beyit vardır. Bu beyitler gazel, kaside ve rubaî vezinleriyle yazılmıştır. En fazla beyit Sâbit'ten alınmış olup daha sonra Bâkî, Tecellî ve Nâbî; Şehrî, Sabrî, Mezâkî, Fasîh ve Fuzulî gelir. Çalışmamızda, klasik edebiyatımızın metin kaynakları arasında yer alan şiir mecmualarının önemine dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of introduction of Journal No: 06 HK 578 In The National Library The Section of Trust Treasure and transcriptional text. We compared the poems in journel with the poems in divan after preparing the text and showed difference between them. We also mentioned the poems not contained in Divan.The work that is a journel of poetry is 233 pages. In this study, pages after 104 are examined (103b-233a). There are 1553 couplets in this part. The poems had been written as The Lyric verse. The Lyric verse takes place in journel at most. The highest number of poems was taken from Sâbit, and then, Bâkî, Tecellî and Nâbî; Şehrî, Sabrî, Mezâkî, Fasîh and Fuzulî follow him. Our study draws attention to the journels of poetry amang the classical text sources of ourt literature.