Üst düzey sporcularda zeka düzeyi ile sosyal uyum arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between social adaptation and the level of intelligence of the high level sportsman
  1. Tez No: 107558
  2. Yazar: NİHAL ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üst düzey sporcu, sosyal uyum, zeka düzeyi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, izmir ve Manisa illerinde farklı spor branşlarıyla uğraşan üst düzey sporcuların zeka düzeyleri ile sosyal uyumları arasındaki ilişkinin saptanmasına yöneliktir. Üst düzey sporcuların sosyal uyumlarını saptamak üzere Sosyal Uyum Envanteri, zeka düzeylerini saptamak üzere R.B. Cattel testi uygulanmıştır. Araştırmaya 18-30 yaşlar arasında n=66 (erkek) üst düzey sporcu katılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesi SPSS 9.05 istatistik programında yapılmıştır. Elde edilen veriler Paired Samples Test ve Varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerden elde edilen bulgular sonucunda zeka düzeyi ile sosyal uyum arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır (p< 0.05)
Özet (Çeviri)
II SUMMARY The aim of this study is to investigation of the reletionship, between social adaptation and the level of intellidence to high level sportsmen who play different sports in Izmir and Manisa. In order to explain there social adaptation, social adaptation inventory has been used for their IQ level R.B. Cartel test has been applied. 66 sportsmen have taken pant in this study. The has been valuated by SPSS 9.05 statistical program and pired sample t test and variance analysis have been used.