Türkiye'deki beden eğitimi ve spor yüksekokul ve bölümlerinde 1998-1999 öğretim yılında uygulanan özel yetenek giriş sınavalarının incelenmesi
A research on the special skills enterance exams which were applied in 1998-1999 academic years by the physical education and sports schools and departments in Turkey
  1. Tez No: 107562
  2. Yazar: DENİZ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul ve Bölümleri, Sınav, Physical Education and Sports Schools and Departments, Exam
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 7865
Özet
77 ÖZET Türkiye'deki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul ve Bölümlerinde 1998-1999 Öğretim Yılında Uygulanan Özel Yetenek Giriş Sınavlarının İncelenmesi. Beden eğitimi ve spor alanında ülke için gerekli olan beden eğitimi öğretmeni, spor yöneticisi, antrenör ve gençlik rehberi gibi nitelikli elemanlara olan ihtiyacın ekonomik ve sosyal gelişim ile birlikte artacağı bir gerçektir. Bu ihtiyaca cevap verecek, amaçlarına uygun öğrenciyi seçip almak ve mesleklerinde üstün nitelikli elemanlar olarak çağın gereklerine göre yetiştirmek, spor eğitimi veren okulların başlıca görevi olmaktadır. Bu araştırmada, Türkiye'deki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul ve Bölümlerinde 1998-1999 öğretim yılında uygulanan özel Yetenek Giriş Sınav sistemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Yüksek öğretim Kuruluna bağlı 28 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile 20 Beden Eğitimi ve Spor Bölümü olmak üzere toplam 48 okul oluşturmaktadır. Veriler dört aylık bir süre içerisinde 48 okulla birebir görüşmeler sonrasında elde edilmiştir. Araştırmaya evrenin tamamı dahil edilmiştir.78 Araştırma verilerine, 1998-1999 yıllarında Türkiye'deki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Bölümlere ilişkin, özel yetenek giriş sınavı kitapçıklarındaki testlerin üç başlık altında birleştirilmesi ile ulaşılmıştır. Bu doğrultuda bulgular Biyomotor Yetiler Boyutu, Branş Becerileri Boyutu ve Bilişsel boyut olmak üzere üç ana başlık altında değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin frekans ve yüzde hesaplamaları yapılarak bulgular oluşturulmuştur. Değerlendirilen bulgular tablolaştırılmıştır. Sonuç olarak, özel yetenek giriş sınavlarında yer alan bilişsel boyuta, branş becerilerine ve dayanıklılık, sürat, kuvvet, esneklik ve koordinatif yetiler gibi özelliklere ait hangi tür testlerin uygulandığına ve nelere ağırlık verildiğine yönelik verilere ulaşılmıştır. Özel yetenek giriş sınavlarında biyomotor özelliklerin ölçülmesine yönelik testlerin bazılarının uygun nitelikte olmadığı, birtakım ölçümlerin de aynı biyomotor yetiyi tekrar ölçtüğü ve gözleme dayalı branş sınavlarının sıklıkla kullanıldığı, ayrıca ölçüm yapılan bir takım gereçlerin uygun nitelikte olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY A Research On The Special Skills Enterance Exams Which Were Applied In 1998-1999 Academic Years By The Physical Education And Sports Schoools And Departments In Turkey It is a reality that the necessity physical education teachers, sports managers, trainers and youth quides will increase together with economical and social improvement in physical education and sports fields. The primary duties of schools giving sports education are to choose the students according to their goals and to bring up the students according to the requirments of the age. In this research our purpose was evaluate the enterance exam systems used in the Physical Education and Sports School Departments in Turkey in 1998-1999. The universe of this research covers totally 48 schools including 28 Physical Education and Sports Schools, 20 Physical Education and Sports Departments of University Committee. All the universe is included in the research.80 The data of research are obtained by combining under 3 titles of tests in special skills enterance exam booklets from Physical Education and Sports Schools and Departments in Turkey in 1998-1999. The findings were evaluated under 3 titles as Biomotor Skills Dimention, Branch Skills Dimention and Cognitive Dimention. The data were obtained in 4 months period after talking with 48 schools one by one. The findings were formed by making the frequency and percentage calculations in the research. The findings are shown in the tables. As a result, the data releated to what kind of tests were applied and which ones were important belonging to cognitive dimention in special skills enterance exam, branch skills and endurance, speed, strengh, flexibility and coordinative skills. It was determined that the tests releated to the measurement of biomotor skills in special skills enterance exam don't have the suitable quality, the same biomotor skill is measured again in some measurements and branch tests based on observation are often used and some materials used in measurements don't have the suitable quality.