Spor klüplerinin şirketleşmeleri üzerine bir inceleme
A Study on corporation of sports clubs
  1. Tez No: 107563
  2. Yazar: BURAK GÖREN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Şirketleşme, Spor Kulübü, Profesyonel Futbol Şubesi, Sports Management, Corporation, Sports Clubs, Professional Football Department
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 12158
Özet
130 ÖZET Spor Kulüplerinin Şirketleşmeleri Üzerine Bir İnceleme Türkiye de futbol kulüplerinin dernek yapısı içinde geleneksel örgütlenme biçimleri, gelişen koşullar ve büyüyen hedefler karşısında bir takım ekonomik faaliyetlere kaynak yaratamaz hale gelmiştir. Kaynak bulmak amacıyla amaçları aşan girişimler hukuki anlamda bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Futbol Kulüplerinin çağdaş bir yapıya kavuşması gerçeğinden hareketle, Avrupa ülkelerinde modelleri bulunan, kulüplere çok büyük faydalar getirdiği ve spor kulüplerinin hukuki anlamda rahatlamasına yol açtığı düşünülen spor kulüplerinin şirketleşmesi spor gündeminde tartışmalara neden olmuştur. Çalışmamda Türk spor teşkilatı tüm ayrıntılarıyla incelenmiştir. Kulüplerin şirketleşmesiyle ilgili ülke ve dünya örneklerine, Profesyonel liglerde yer alan kulüplerin yöneticilerinin görüşlerine, konu uzmanlarının ve spor yorumcularının fikirlerine yer verilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizdeki spor kulüplerini inceleyerek ve yöneticilerin görüşlerine başvurarak, şirketleşme olgusunun bugünkü durumunu belirlemektir. Araştırma tarama modeli niteliğindedir. Araştırma ile şirketleşen ve dernek statüsünde bulunan kulüp yöneticilerinin şirketleşme uygulamalarına ilişkin var olan görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ek olarak yöneticilerin bazı konulardaki görüşlerinin, kulüp statüsüne bağlı olarak131 değişip değişmediği de incelenmiştir. Bu anlamda çalışma, ilişkisel bir tarama özelliğine de sahiptir. Türkiye Profesyonel Futbol liglerinde yer alan toplam 203 kulüp bulunmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, dernekler statüsündeki 189 kulüpten 20 sinde görev yapan 60 yönetici ile, Türkiye de şirketleşmiş olan 14 kulübün 60 yöneticisi olmak üzere toplam 120 yöneticiden oluşmaktadır Anket ile toplanan verilerin analizi, SPSS istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Her iki anket ile toplanan verilerin analizinde betimsel istatistikler olarak frekans ve yüzde kullanılmıştır. Anketlerde her iki statüdeki kulüp yöneticilerine sorulan sorulardan bazıları ortaktır. Ortak olan sorulara verilen cevapların kulüplerin statüleriyle ilişkili olup olmadığını test etmek amacıyla sınıflamalı iki süreksiz değişken için uygun olan ki-kare testi uygulanmıştır. Ki-kare testinin kullanılabilmesi için beklenen frekansın 5 ten küçük olan gözenek sayısının, toplam gözenek sayısının % 20 sini aşmaması gerekir. Bu koşulun sağlandığı durumlarda anılan anlamlılık testi uygulanmış ve sonuçları yorumlanmıştır. Bu testin uygulanamadığı 2x2 lik çapraz tablolarda anlamlılık testi için, Fisher Tam Olasılık testi sonuçlarına bakılmıştır. Bu testin sonuçlan p anlamlılık düzeyine göre yorumlanmıştır. Ortak sorularda anlamlılık testinin yapılamaması durumunda ise yine frekans ve yüzde kullanılmıştır. Sonuç olarak büyüyen hedefler ve gelişen istekler sonucunda kulüplerimizin mali yönden yetersiz kaldıkları ve daha fazla gelir temini için Şirketleşmenin gerekli olduğu saptanmıştır. Fakat Şirketleşmenin uygulanabilmesi için ülkemizin şartlarının ve şirketleşmenin hukuki boyutlarının çok iyi incelenmesi gerekliliği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
132 SUMMARY A Study On Corporation Of Sports Clubs In Turkey, the corporation types of the football clubs cannot find enough sources for the economic activities against developing conditions and aims. The attempts to find resources cause some problems in law. The european countries discuss the corporation of sports clubs because it is beneficial for the clubs and it helps with legal issues. In this work, I'm analysing the Turkish Sports corporation in detail. There are national and international examples and also ideas of the directors of the professional leagues experts on this subjects and sports commentators. The aim of this study is to emphasize how to make our clubs contemporary. In this research, we studied with 203 club directors in Turkish professional football league. All the knowledge in this work is given systematically. The first 60 directors are from the 20 clubs which are from 189 clubs under association status, and the second 60 directors are from the 14 clubs which are corporated in Turkey. The inguiry which is prepared by the help of this knowledge is developed with the experts on this subject.This inguiry is prepared with many questions which are chosen by the experts on this subject and the thesis consultant.133 We applied two different inquiries to the directors of the clubs and to the dirşctors of the corporated clubs. The inguiry is applied to 120 directors from 34 clubs. The analysis is of the inquiry is achieved with SPSS statistics programme. Frequency and percentage are used while analysing. Some of the questions are same in both inquiries. Kay-kare test is applied to find out whether the answers of the common questions are related to the social conditions of clubs or not.When this test cannot be applied, I use the Fisher Test. As a conclusion, I have to say that the corporation of the clubs is necessary for the developing aims and dewands. But, to apply this corporation the conditions of our country and legal manners of the corporation should be examined well.