İnsan meme ve kolon karsinomu hücre hatlarının karyotipik ve moleküler sitogenetik karakterizasyonu
Karyotipic and molecular cytogenetic characterization of human breast and colon carcinoma cell lines
- Tez No: 107607
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ ALTUNGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kolon Kanseri, Meme Kanseri, Sitogenetik, Moleküler Sitogenetik VI, Colon Cancer, Breast Cancer, Cytogenetics, Molecular Cytogenetics VII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 753
Özet
ÖZET Tümör hücrelerindeki genetik değişikliklerin kompleks ve heterojen yapıda oluşu, bu anomalilerin kanser hücreleri popülasyonunda tam olarak karakterize edilmesini, mikroskobik düzeydeki değişikliklerin moleküler temelinin anlaşılmasını ve bu olguların biyolojik süreçlerle ilişkilendirilmesini güçleştirmektedir. Bu çalışmada bir meme adenokarsinomu (MDA-MB-468) ve bir kolon adenokasinomu hücre hattının (SW-480) tam olarak karakterize edilmesi hedeflenmiştir. G-bantlama, komparatif genomik hibridizasyon (CGH), kromozom boyama kombine olarak kullanılmıştır. SW-480'de G-bantlamada literatürle benzer sonuçlar elde edilmesine karşın, marker kromozom olarak belirtilen bir kromozomun 18 no'lu kromozomun bir parçası olduğu, 18 no'lu kromozomun uzun kolunda kopya sayısı kaybı olduğu saptanmıştır. Aym hücre hatanda ins(7;?) olarak saptanan anomalinin, 7 no'lu kromozomun uzun kolunda belli segmentlerin amplifikasyonu olduğu CGH eğri profilleri ile saptanmıştır. Bu hücre hattının tam karyotipi: 57,X,+X,-Y,t(l;9) (q21;qll), +der(2)t(2;12) (q33;ql2), +der(3)del(3) (ql2), t(5;20) (ql5;pl2), +der(7)inv(7) (q22q36) t(7;14)(q22;q22),t(7;13)(q36;ql4),+7,der(8)t(8;?)(ql 1 ;?), +der(8) t(8;9) (qll;qll), der(10) t(3;10;12) (3qter->3q21::12ql4->12qll::10pl5-> 10qter),+ll, iso(12) (plO), +13, -14, +17,del(18) (ql2),der(19)add(19)(ql3),+der(20) t(5;20) (ql5;pl2), +20, +marl, +mar2 olacak şekilde belirlenmiştir. MDA-MB-468 hücre hatanda modal kromozom sayısının 59-61 olduğu saptanmıştır. Kromozom anomalileri çok kompleks olduğundan karyotip tam olarak çözümlenememiştir. Marker kromozomlarının yapısının belirlenmesinde CGH peek profili, wcp problanyla yapılan FISH deneylerinin verileri ve G-bantlama ile elde edilen karyotipik veriler ortak olarak değerlendirilmiştir. Ancak, kromozom anomalilerinin oldukça kompleks olması nedeni ile nomenklatür sistemine göre ayrıntılı karyotipik tanımlama yapılamamıştır. Tüm veriler biribirini destekler özelliktedir. Karyotip tam olarak çözümlenemediğinden, bu hücre hattının analizi CGH peek profilinden yola çıkılarak yapılmışlar. CGH peek profillerinde lp34-»qter, 2pl4->pter, 6q25-»pter, 7q21-»pter, 18qll.2-»pter bölgelerinde DNA kopya sayısı artışı; 3pl2-»pter, 5ql2-»q23, 18q bölgelerinde DNA kopya sayısı yitimi gözlenmiştir. Her iki hücre hattında da 18q'da yitim, 18p'de artış saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is not always possible to characterize microscopic genetic changes in cancer cells in detail and to relate these changes with biological behavior of the tumors, since the genetic changes in tumor cell population can be very complex and heterogeneous for some cancer types. In this study, our aim was to characterize a breast carcinoma cell line (MDA-MB-468) and a colon carcinoma cell line (SW-480) in detail. G-banding, comparative genomic hybridization (CGH) and whole chromosome painting (wcp) approaches have been used in a combined manner. Although our findings based on G-banding analysis for SW-480 cell line are similar to the previous reports, combinatorial analysis has revealed that the marker belongs to chromosome 18 and there is copy number loss on the long arm of chromosome 18. CGH peek profiles has displayed the amplification of particular segments of the long arm of chromosome 7 and the der(7) chromosome was positive for wcp 7 probe. Thus, the anomaly reported as ins(7;?) previously in this cell line was in fact the duplication of certain segments of chromosome 7. The karyotype of this cell line was determined as: 57,X,+X,-Y,t(l;9) (q21;qll), +der(2)t(2;12) (q33;ql2), +der(3)del(3) (ql2), t(5;20) (ql5;pl2), +der(7)inv(7) (q22q36) t(7;14)(q22;q22),t(7;13)(q36;ql4),+7,der(8)t(8;?)(qll;?), +der(8) t(8;9) (qll;qll), der(10) t(3;10;12) (3qter-»3q21::12ql4-»12qll::10pl5 -> lOqter), +11, iso(12) (plO), +13, - 14, +17,del(18) (ql2),der(19)add(19)(ql3),+der(20) t(5;20) (ql5;pl2), +20, +marl, +mar2. The modal chromosome number was detected to be 59-61 in MDA-MB-468 cell line. Since the structural chromosomal changes were extremely complex in this cell line, the karyotype could not be resolved completely. In detection of the structure of marker chromosomes, G-banding and wcp were used in combination with CGH. CGH peek profile has revealed DNA copy number increase at lp34-»qter, 2pl4-»pter, 6q25-»pter, 7q21-»pter, 18qll.2-»pter regions and copy number decrease at 3pl2-»pter, 5ql2-»q23, 18q regions. Interestingly, short arm of the chromosome 18 was found to be over-represented and long arm of the chromosome 18 was under-represented in both cell lines.