Fetal tavşan modelinde intrauterin mekonyum aspirasyonu: Dekzametazon ve gliserol trinitrat tedavisinin etkisi (deneysel çalışma)
Intrauterine meconium aspiration in a fetal rabbit model: The effects of dexamethasone and glyceryl trinitrate
- Tez No: 107639
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, deksametazon, gliserol trinitrat, mekonyum aspirasyon sendromu rv, Apoptosis, dexamethasone, glyceryl trinitrate, meconium aspiration syndrome V
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 660
Özet
ÖZET Mekonyumun plasenta, umblikal kord, amniyotik epitel ve fetal akciğer dokularında oluşturduğu değişiklikler mekonyum aspirasyon sendromumm gelişmesinde rol oynamaktadır. Mekonyumun bu dokularda oluşturduğu patolojik değişikliklerin önlenmesinde, daha önce hiç çalışılmamış olan intrauterin deksametazon ve gliserol trinitrat tedavisinin etkisini araştırmayı planladık. 9 deney grubu oluşturularak 28 günlük toplam 82 Yeni Zelanda türü tavşan fetusu üzerinde çalışıldı. Grup 1 (kontrokn=8), grup 2 (deksametazon?i=9), grup 3 (gliserol trinitrat;n=10), grup 4 (gliserol trinitrat+deksametazon3i=9), grup5 (shamm=8), grup 6 (mekonyumpı=8), grup 7 (mekonyum+deksametazonj^lO), grup 8 (mekonyum+gliserol trinitratjrMO), grup 9 (mekonyum+gliserol trimtrat+deksametazon3i=10). Grup l'e hiçbir işlem yapılmadı. Grup 5'de fetuslann amniyotik keselerine 5'er mL serum fizyolojik, grup 6,7,8 ve 9'da 5'er mL %20'lik mekonyum solüsyonu verildi Grup 2 ve 7'ye 0.4 mg/kg deksametazon, grup 3 ve 8'e 2ug/kg/dk gliserol trinitrat, grup 4 ve 9'a aynı dozda deksametazon+gliserol trinitrat verildi. Uygulamalardan 16 saat sonra plasenta, amniyotik epitel umblikal kord ve fetal akciğer dokularından örnekler alındı. Apoptozis, polimorfonükleer lökosit ve fibrin birikimi, hemoBz, trofoblastik proliferasyon, ödem, nekroz ve deskuamasyon açısından örnekler değerlendirildi Mekonyum amniyotik epitelde apoptozisi, plasentada lökosit ve fibrin birikimini arttırdı; eritrositlerde hemoliz, amniyotik epitel ve umblikal kord damarlarında ödem ve nekroza sebep oldu. Bronş epiteli ve ahreollerde deskuamasyon yaptı. Deksametazon kullanımı bu bulguları azalttı, gliserol trinitrat ile düzelme daha belirgindi. Deksametazon ve gliserol trinitratın birlikte uygulanması yalnız basma uygulanmalarından daha iyi sonuç verdi İntrauterin deksametazon ve gliserol trinitrat uygulaması mekonyum aspirasyon sendromunda mekonyumun sebep olduğu patolojik değişikliklerin azaltılmasında faydalı olabilecek bir yöntem olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT intrauterine meconium aspiration in a fetal rabbit model: the effects of dexamethasone and glyceryl trinitrate The meconium induced changes in the placenta, umblical cord, amniotic epithelium and fetal lung tissues play a role in the development of meconium aspiration syndrome. We aimed to determine the effects of dexamethasone and glyceryl trinitrate in prevention of these pathologic changes due to the meconium. We studied on 82 New Zealand rabbit fetuses at 28 days of gestational age in 9 groups. Group 1 (controkn=8), group 2 (dexamethasone;n=9), group 3 (glyceryl trinitrate;n=10), group 4 (gh/ceryl trinhrate+dexamethasone;n=9), group 5 (shançn=8), group 6 (meconiumm=8), group 7 (meconium+dexamethasone^F=10), group 8 (meconium+glyceryl trinitrate^ff=10), group 9 (mecomum+glyceryl trinitrate+dexamethasone;n=10). No intervention was made in group 1. We injected 5 ml of 0.9 % NaCl in the amniotic sacs of the fetuses in group 5, 5 ml of meconium solution in 20% concentration in group 6, 7, 8, 9. We administered 0.4 mg/kg dexamethasone in group 2 and 7, 2u.g/kg/min glyceryl trinitrate in group 3 and 8 and dexamethasone+glyceryl trinitrate in the same doses in group 4 and 9. After 16 hours of administration, we obtained samples from the placenta, amniotic epithelium, umblical cord and fetal lung tissues. The samples were evaluated in the aspects of apoptosis, leucocyte and fibrin deposits, hemolysis, trophoblastic proliferation, edema, necrosis and desquamation. Meconium increased apoptosis in the amniotic epithelium, leucocyte and fibrin deposits in the placenta, caused hemolysis in the erythrocytes, edema and necrosis in the amniotic epithelium and umblical cord vessels, desquamation in the bronchi epithelium and in the alveoli The administration of dexamethasone improved these findings, there was marked improvement in the glyceryl trinitrate group. The administration of dexamethasone and glyceryl trinitrate together leaded better results compared with dexamethasone or glyceryl trinitrate alone. Intrauterin administration of dexamethasone and glyceryl trinitrate seems to be useful in the improvement of pathologic changes due to the meconium in meconium aspiration syndrome.