Kan dönörlerinde ve karaciğer hastalarında transfusion transmitted virus (TTV) prevelansının saptanması
The Prevelance of transfusion transmitted virus (TTV) in blood donors and liver patients
- Tez No: 107642
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. A. MİTHAT BOZDAYI, PROF.DR. ÖZDEN UZUNALİMOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
 - Anahtar Kelimeler: CAV, Circinoviridae, DNA virüsü, TA278, transfüzyon
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Hepatoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
52 ÖZET Kan Donorlerinde ve Karaciğer Hastalarında Transfusion Transmitted Virus (TTV)Prevelansınm Saptanması TTV, yeni bulunmuş tek zincirli bir DNA virüsüdür ve posttransfüzyona neden olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı kan donorlerinde, hemodiyaliz hastalarında, talasemi major hastalarında, kronik B hepatitli vekronik C hepatitli hastalarda TTV görülme sıklığını bulmaktır. Çalışmamızda UTR ve ORF1 bölgelerinden oluşturulan iki frklı primer seti kullandık. ORF1 primerleri ile kronik B hepatitli hastalarda %6 (3/50), Kronik C hepatitli hastalarda %2 (1/50), hemodiyaliz hastalarında %10 (7/72), talasemi hastalarında %8 (4/48) ve kan donorlerinde %8 (5/58) bulduk. UTR primerleri ile çalıştığımızda ; kronik B hepatitlilerde %34 (17/50), kronik C hepatitlilerde %50(25/50), hemodiyaliz hastalarında %32 (23/72)talasemi major hastalarında %40 (19/48) ve kan donorlerinde %40 (23/58) bulduk. TTV-DNA pozitif yedi hastanın UTR bölgelerinin sekansı yayınlanmış TTV izolatları ile karşılaştırıldı ve virüs antijen bölgesi dışında hastalarımızın diğer çalışmalarda olduğu gibi dizi farklılığı olduğunu bulduk. Kan donorlerinde ki TTV-DNA yüksek prevelansı kan ürünleri transfüzyonundan başka diğer geçiş yollarının olabileceğini düşündürür. Talasemi major hastalan, hemodiyaliz hastaları ve kan donorleri arasında anlamlı bir prevelans farklılığı olmaması fekal oral ve seksüel geçiş yollarından kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY The Prevelance of Transfusion Transmitted Virus (TTV) in Blood Donors and Liver Patients TTV is a recently discoverd.single stranded DNA virus and it has been thought to cause posttransfusion hepatitis. The aim of this study was to find out TTV prevelance of TTV-DNA in blood donors, hemodialysis patients, patients with thalemmia major, chronic B hepatitis patients and chronic C hepatitis patients. In our study we used two diffrent primer sets which were derived from UTR and ORF1 regions. We found the TTV-DNA possitive in %6 (3/50) of chronic B hepatitis patients, %2 (1/50) of chronic C hepatitis patients, %10 (7/72) of hemodialysis patients, %8 (4/48) patients with thalasemmia major and %8 (5/58) of blood donors with the primers of ORF1 region. When we studied with UTR primers, we found %34 (17/50) of chronic B hepatitis patients, %50 (25/50) of chronic C hepatitis patients, %32 (23/72) hemodialysis patients, %40 (19/48) of patients with thalasemmia major and 23/58 (%40) in blood donors. The nucleotid sequence of 7 TTV-DNA positive patients UTR regions compered with the published TTV-DNA isolate sequences and found that except virus antigen region our patients have sequence diffrences like other studies. High prevelance of TTV-DNA in blood donors may indicate that there should be other transmission route of virus beside than transfusion of blood products. There is no significant difference in prevelance of TTV infection between blood donors and hemodialysis patients and patients with