Köpeklerde campylobacter prevalansı ve tür dağılımı
The Prevalence and distribution of campylobacter sp. in dogs
- Tez No: 107769
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Campylobacter, Dışkı, Köpek, mCCDA
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
40 ÖZET Köpeklerde Campylobacter Prevalansı ve Tür Dağılımı Bu çalışmada Ankara yöresindeki değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 150 köpekten rektal svab alınarak, köpeklerde bulunan Campylobacter türleri ve köpeklerde bulunma oranı mikrobiyolojik yöntemlerle araştırıldı. Alınan materyal Gölbaşı Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi, Anıtkabir Komutanlığı ve Dog City Köpek Çiftliğindeki köpekler ile Ankara Ünivetsitesi Veteriner Fakültesi Dahiliye ve Cerrahi Ana Bilim Dalları Kliniklerine getirilen köpeklerden sağlandı. Köpeklerden alınan rektal svablar FTS ile homojenize edilerek 0,2 u.m por çaplı filtrelerden süzüldü ve filtre kağıtları ters çevrildi ve mCCDA selektif besiyerinin yüzeyine sürülerek öze ile tüm yüzeye ekim yapıldı. Üreyen Campylobacter türleri morfolojik, biyokimyasal ve tolerans özelliklerine göre değerlendirilerek identifıkasyonları yapıldı. İncelenen 150 örnekten 55'inde (%36.7) Campylobacter izole edildi. Bu Campylobacter'lerden 38'i (%69.1) C.jejuni, 14'ü (%25.4) C.coli ve 3'ü (%5.5) C.lari olarak identifıye edildi. Bu çalışmada 1 yaşından küçük köpeklerden, 1 yaşından büyük köpeklere oranla; diyareli köpeklerden,sağhklılara oranla ve sokak köpeklerinden, ev köpeklerine oranla daha yüksek düzeyde Campylobacter izole edildi. Bu sonuçlar, konuyla ilgili daha önce yapılmış olan çalışma sonuçları ile paralellik gösterdi.
Özet (Çeviri)
41 SUMMARY The Prevalence and Distribution of Campylobacter sp. in Dogs. In this study, Campylobacter species and their isolation rates were investigated by microbiological methods from a total of 150 dogs of various breed, age and sex from Ankara and its districts. The material was obtained from the dogs kept in Gölbaşı Municipality Rehabilitation Center, Anıtkabir Commendership, a private dog farm, and clinics of Veterinary Faculty of Ankara University, respectively. Rectal svabs obtained from dogs were homogenized in saline (pH 7.4 ± 0.2) and filtered from milipor filters (0.2 urn). Then these filter papers were reversed and plated on mCCDA selective agar. Isolated Campylobacter strains were identified according to their morphological, biochemical and tolerance characteristics. Out of 150 samples, 55 (36.7%) were found to be Campylobacter spp. These strains were identified as 38 C. jejuni (69.1%) and 14 C. coli (25.4%) and 3 C. lari (5.5%). In this study, higher ratios of Campylobacter isolations were observed in dogs younger than 1 year old, having diarrhoea and stray dogs than older ones, health dogs and the ones kept in houses, when the age, healthy status and living environment of dogs were comparatively evaluated respectively. These results showed similarities with the results previous studies performed on the related subject. Keyword : Campylobacter, Dog, Feces, mCCDA