İnsan ve sığırlardaki adenovirusların serolojik olarak karşılaştırılması
Serological comparison of human and bovine adenoviruses
- Tez No: 107768
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: insan, sığır, adenovirus, ELISA, mikronötralizasyon, antikor, Human, bovine, adenovirus, ELISA, microneutralization, antibody
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
46 6. ÖZET İnsan ve Sığırlardaki Adenovirusların Serolojik Olarak Karşılaştırılması Bu çalışmada 114 sığır kan serumu ile 22 adeti sığır yetiştiriciliği ile uğraşan toplam 65 insandan sağlanan kan serumları, BAV-1,2,3 spesifik antikor varlığı yönünden mikronötralizasyon, HAV spesifik antikor varlığı yönünden de ELISA ile test edildi. İnsan serumlarının tümü BAV-2 ve BAV-3 spesifik antikorlar yönünden negatif olduğu halde, BAV-1 için %4.6 oranda antikor varlığı saptandı. BAV-1 spesifik antikor varlığı gruplar için değerlendirildiğinde, Grup ll'de antikor saptanmazken, Grup I için bu oran %13.6 olarak belirlendi. Sığırlarda HAV seropozitif oranı ise %41.2 olarak saptandı. Mikronötralizasyon testi sonucunda, 1 14 sığır kan serumundan %79.8'i BAV-1, %80.7'si BAV-2, %72.8'i BAV-3 spesifik antikor varlığı yönünden pozitif olarak saptandı. Kontrol edilen sığırların %93.9'uda araştırmada kullanılan bir yada daha fazla(2 veya 3) BAV-1, BAV-2 ve BAV-3 serotipi için seropozitif bulundu. ELISA testi sonuçlarına göre insanlarda HAV IgG seropozitifliği ise %72.3, olarak saptandı. Bu sonuçlar, sığır ve insanlarda türe spesifik adenovirus ile enfeksiyonun yaygın düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca her iki tür arasında karşılıklı olarak türe spesifik adenoviruslar ile enfeksiyonun gerçekleşebildiği saptandı.
Özet (Çeviri)
47 7. SUMMARY Serological Comparison Of Human And Bovine Adenoviruses In this study, 1 14 bovine and 65 human serum samples were testted for the presence of antibodies, against BAV-1,2 and 3 and HAV using microneutralization and ELISA tecniques, respectively human serum samples were divided into two group according to their origin, nnawly Group I included samples from people who has no history with cattle and Group II included dairy farmers. It was found that 4.6 % of human sera have antibodies for only BAV-1, All seropositive individuals were detected in Group II (13.6 %). On the other hand, the rate of HAV seropositivity in bovine blood sera was 41.2 %. Serum neutralization test reveoled that seroconversion rates in cattle against BAV-1, BAV-2 and BAV-3, were 79.8 %, 80.7 % and 72.8 % respectively. According to the overall results 93.9 % of cattle have antibody for at least are serotype of the BAV surveyed in this research. The result of ELISA showed that 72.3 % of individuals were found to be positive for HAV IgG At the end of this study, it is postulated that species specific adenoviruses infections are common in human being and cattle. On the other and, interspecies transmission may occour between human and cattle, particularly under the conditions wehere two species came close in any way.