Çeşitli klinik örneklerden izole edilerek tanımlanan anaerop bakteriler ve E-Test yöntemi ile antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi
The Identification of anaerobic bacteria isolated from various clinical materials and antibiotic susceptibility test made with E-Test method
  1. Tez No: 107776
  2. Yazar: RECEP KEŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerop bakteriler, Beta îaktamaz enzimi, Duyarlılık deneyleri, E-test. -^sSSST"220, Anaerobic bacteria, Beta lactamase, Susceptibility tests, E-test
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
IV ÖZET Çalışma anaerop infeksiyon şüphesi olan hastalardan alman çeşitli örneklerden (yara, cerahat, abse, diyabetik ayak, kan.... vb) izole edilen anaerop bakterilerin tanımlanarak, beta laktamaz enzimi üretiminin sıklığının ve anti anaerop etkinliği bilinen antimikrobiklere karşı (imipenem, metronidazol, piperasilin / (tazobaktam, sefoksitin, klindamisin ve penisilin G) duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla planlandı. 100 klinik örnekten izole edilen 40 anaerop bakteriden 11 'inin Bacteroides fragilis grubu (6' sı B.ovatus, 3'ü B. thetaiotamicron, 2'si B. aggepthii) 2'sinin esmer pigmentli Gram negatif çomak (l'i Prevotella melaninogenica, l'i Porphyromonas asaccharolytica) 2'sinin Fusobacterium türüne ait (l'i F. mortiferum, l'i F. varium) l'inin Veilloneila parvula 18'inin Gram pozitif sporsuz çomaklar (7'si Bifidobacterium spp, 6'sı Actinomyces israelii, l'i A. naeslundii, 2'si Propionibacterium acnes, l'i P. granulosum, l'i Eubacterium aerofaciens) 5 'inin Gram pozitif sporlu çomaklar (2'si Clostridium bifermentans, 2'si C. butyricum, l'i C. ramosum) l'inin Peptostreptococus productus olduğu tespit edildi. İzole edilen suşların 10'unun beta laktamaz enzimi oluşturduğu belirlendi. Beta laktamaz enzimi varlığının en sık B. fragilis grubunda, bu grubun üyelerinden B. thetaiotamicron da olduğu görüldü. İzole edilen suşların tamamının MİK değeri E test yöntemi ile belirlendi. İzole edilen bütün suşlardan en yüksek oranda direncin penisiline olduğu (% 67,5) belirlendi. Sonra sırasıyla klindamisine (% 52,5) sefoksitin'e (% 25), metronidazole (% 25) piperasilin / tazobaktam'a (% 22,5) imipenem'e (% 2,5) oranlarında direnç belirlendi. Sonuçta anaerop bakteriler sık görülen infeksiyon etkenleri arasında düşünülmelidir. Bölgemiz gibi antimikrobiklerin gelişigüzel kullanıldığı dirençV gelişiminin çok olduğu bölgelerde antimikrobiklere karşı duyarlılık deneyleri yapılmalıdır. E-test yönteminin anaerop bakterilerin duyarlılık deneylerinde kolay uygulanabilir, hızlı sonuç veren ve güvenilir bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY THE IDENTIFICATION OF ANAEROBIC BACTERIA ISOLATED FROM VARIOUS CLINICAL MATERIALS AND ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY TESTS MADE WITH E-TEST METHOD. This study was carried out to identify anaerobic bacteria isolated from various materials (wound, pus, abscess, diabetic foot, blood etc.) of suspected patients with anaerobic infection, and to determine the incidence of the beta lactamase production and antibiotic susceptibility against to well-known antibiotics (imipenem, metronidazol, piperacillin/tazobactam, cefoxitin, clindamycin and penicillin G) Of fourty anaerobic bacteria isolated from 100 clinical specimens, 1 1 were in the group of Bacterioides fragilis (6 B. ovatus, 3 B. thetaiotamicron, 2 B. eggerthii); two were black pigmented Gram-negative rods (one Prevotella meianinogenica, one Porphyromonas asaccharolytica); two were from the Fusobacterium spp (one F. mortiferum, one F. varium); one was Veillonella parvula; 18 were Gram positive non spore forming rods (seven Bifidobacterium spp, six Actinomyces israelii, one A. naeslundi; two were Propionibacterium acnes, one was P. granulosus, one was Eubacterium aerofaciens); five were Gram positive spore forming rods (two Clostridium bifermentans, two C. butyricum, one C. ramosum); and one was Peptostreptococcus productus. Beta lactamase production was detected in 10 of the strains studied. It was obsorved that the production of beta lactamase was most frequent in B. fragilis group, particularly in B. thetaiotamicron. MIC values of all of the isolated strains were determined with E-test method. The highest rate of resistance was detected in the strains against to penicillin G (67,5 %), followed as 52,5 % clindamycin, 25 % cefoxitin 25 % metronidazol, 22,5 % piperacillin / tazobactam and 2,5 % imipenem, respectively. The results suggest that anaerobic bacteria should be considered as the causal agents of the frequent infections. Therefore, it is neccessary to performe antibiotic-VÎI susceptibility tests for the anaerobic bacteria isolated from the patients who in the regions like our area where antimicrobials are commonly mis used. On the basis of our study, it is possible to say that E-test is easy to use, receiving rapid results, and a reliable method for determining the susceptibilities of anaerobic bacteria.