Alt solunum yolu enfeksiyonu olan bebek ve çocuklarda Solunum Sinsisyal Virusu'na bağlı enfeksiyon sıklığının direkt floresan test, hücre kültürü ve 'ELISA' yöntemleri ile araştırılması
The Investigation of the incidence of RSV infections in infants and children with lower respiratory tract infection by direct fluorescence assay, cell culture and ELISA
  1. Tez No: 107778
  2. Yazar: DENİZ UFUK PEKMEZCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu, Direkt Floresan Test, Enzyme- Linked Immunosorbent assay, Hücre Kültürü, Respiratory Syncytial Virus III, Cell Culture, Direct Fluorescence Assay, Enzyme-Linked Immunosorbent Assay, Lower Respiratory Tract Infection, Respiratory Syncytial Virus IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Bebek ve Çocuklarda Solunum Sinsisyal Virusu'na Bağlı Enfeksiyon Sıklığının Direkt Floresan Test, Hücre Kültürü ve ELISA Yöntemleri ile Araştırılması Alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) olan bebek ve çocuklarda RSV enfeksiyon sıklığının saptanması ve tanıda Direkt Floresan Test (DFT), hücre kültürü ile RSV IgM Enzyme-linked immunosorbent assay (RSV IgM ELISA) yöntemlerinin karşılaştırılması amacıyla bu çalışmaya toplam 90 hasta (yaşları 7 gün-42 ay) dahil edildi. Hastalardan alınan nazofarinks sürüntü örneklerinde RSV antijeninin varlığı DFT Merifiuor RSV (Meridian Diagnostic, Inc.) ile incelendi. Nazofarinks sürüntü örneklerinde RSV'nun izolasyonu için HEp-2 hücre kültürü kullanıldı. Hastalardan toplanan serum örneklerinde RSV IgM ve RSV IgG antikorları ELISA (Virotech) ile araştırıldı. DFT ile 90 hastanın 56'smda (%62), hücre kültürü ile 36'sında (%40), ELISA RSV IgM ile de 10'unda (%11) RSV enfeksiyonu saptandı. DFT referans test olarak alındığında hücre kültürünün duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla %64, %100, RSV IgM ELISA'in %57, %91 olarak bulundu. ASYE olan 90 hastanın 78'inde (%87) total RSV IgG antikorları gösterildi. Çalışmamızda RSV enfeksiyonu sıklığı %62 olarak saptanmış olup bu hastaların 2 T inde (%37.5) nozokomiyal enfeksiyon vardı. Sonuç olarak; DFT ile RSV enfeksiyonunun hızlı tanısının ASYE olan hastalara uygun tedavinin yapılmasına, gereksiz antibiyotik kullanımına gidilmemesine ve kontrol önlemlerinin zamanında alınmasına yardımcı olacağı ve böylece nozokomiyal enfeksiyonların sıklığının azalacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investigation of the Incidence of RSV Infections in Infants and Children with Lower Respiratory Tract Infection by Direct Fluorescence Assay, Cell Culture and ELISA To detect the incidence of Respiratory Syncytial Virus (RSV) infection in infants and children with lower respiratory tract infection (LRI) and to compare the diagnostic methods of Direct Fluorescence Assay (DFA), cell culture and RSV-IgM Enzyme-linked immunosorbent assay (RSV-IgM ELISA), a total of 90 patients (7days-42 months of age) were included in this study. Nasopharyngeal swab specimens obtained from the patients were examined for the presence of RSV antigen by DFA Merifluor RSV (Meridian Diagnostic, Inc.). HEp-2 cell culture were used for the isolation of RSV from nasopharyngeal swab specimens. RSV IgM and RSV IgG antibodies in serum samples collected from patients were researched by ELISA (Virotech). RSV infection was diagnosed in 56 (62%) of 90 patients by DFA, in 36 (40%) by cell culture and in 10 (11%) by ELISA RSV IgM. Considering the DFA as the reference test, the sensitivity and specificity of the cell culture were found to be 64%, 100% respectively, and 57%, 91% for ELISA. The total RSV IgG antibodies were demonstrated in 78(87%) out of 90 patients with LRI. In our study, the incidence of RSV infection in our region was 62% and 21 (37.5%) of these patients had nosocomial RSV infection. Finally, the rapid diagnosis of RSV infection by using DFA is helpful to give the suitable treatment for the patients with LRI, prevents the unnecessary antibiotic usage and supports to take the control measures at the right time, thus it was considered that the incidence of nosocomial infections would reduce.