3. basamak çocuk hastanesinde solunum polimeraz zincir reaksiyonu tetkikinin değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory polymererase chain reaction investigation in 3th step children's hospital
  1. Tez No: 491624
  2. Yazar: SEMA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, alt solunum yolu enfeksiyonu, solunum PCR, solunum yolu virüsleri, Child, lower respiratory tract infection, respiratory PCR, respiratory tract viruses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Solunum yolu enfeksiyonları çocuklar arasında enfeksiyon ile ilişkili morbidite ve mortalitenin dünyadaki ilk dört nedeni arasında yer almaktadır. Yıl boyunca tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları hastane enfeksiyonlarına neden olmakla birlikte halk sağlığı açısından da risk oluşturmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %20-60'ından virüslerin sorumlu olduğu bildirilmiştir. Viral enfeksiyonların hızlı tayin edilmesi hastalara gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek açısından önem teşkil eder. Ülkemizde çocukluk yaş grubu solunum yolu enfeksiyonlarında çok sayıda virüsün görülme sıklığının araştırıldığı epidemiyolojik çalışmalar oldukça azdır. Çalışmamızın amacı bir yıl boyunca solunum yolu enfeksiyonu semptomlarıyla hastanemize başvuran çocuklarda solunum PCR tetkikinin sonuçlarını değerlendirmek idi. Metod: Kasım 2015 ve Ekim 2016 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinden ve yataklı servislerinden solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan çocuklarda tanı amaçlı istenen solunum PCR tetkikinin sonuçları retrospektif olarak araştırıldı. Çalışmaya 0-18 yaş arası 639 vaka dâhil edildi. Verilere hastanemizin elektronik kayıt programı Nucleus'tan ulaşıldı. Elde edilen veriler SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Vakaların (n=639) %56.8'inin (n=363) erkek, %43.2'sinin (n=276) kız olduğu, kızlarda ortalama yaş 3,1 yıl ortanca yaş 1.3 yıl, erkeklerde ortalama yaş 3 yıl, ortanca yaş 0.9 yıl olduğu ve cinsiyetler arasında yaş ortalamaları yönünden bir fark olmadığı görülmüştür. Vakaların 318'inin (%50) 0-1 yaş grubu, 58'inin (%9) 1-2 yaş, 50'sinin (%8) 2-3 yaş, 68'inin (%11) 3-5 yaş, 90'ının (%14) 5-10 yaş, 55'inin (%8) 10-18 yaş grubu içerisinde yer aldığı görülmüştür. Örneklerin 376'sı (%59) pozitif olarak sonuçlanıp 341'i (%91) tek virüs ile enfekte olduğu saptanmıştır. Koenfeksiyonlar dâhil örneklerde en sık saptanan etkenler RSV (n=127, %31), İnfluenza (tüm tipler toplamında n=110 %26, H1N1 n=45 %11) ve RV (n=67, %16) olmuştur. HBoV 27 (%7), CoV 25 (%6), PIV 21 (%5), AdV 20 (%5), hMPV 14 (%3), EV beş kez (%1) pozitif bulunmuştur. Koenfeksiyonlar içerisinde en sık saptanan virüsler RSV (n=19), RV (n=15), HBoV (n=10) olduğu görülmüştür. Koenfeksiyonlarda sırasıyla en fazla İnf+RSV (n=5), EV+RV (n=4), AdV+RV (n=3), CoV+RSV A/B (n=3) ve RV+RSV A/B (n=3) görülmüştür. Solunum PCR tetkiki pozitif bulunan 357 vakanın %61'i kış (n=218), %23'ü ilkbahar (n=83), %7'si yaz (n=23) ve %9'u (n=33) sonbahar aylarında izole edilmiştir. Kış mevsiminde en fazla saptanan etkenler RSV (n=101) ve İnf (n=93) idi. İlkbaharda en fazla izole edilen etkenler RV (n=24) ve RSV (n=20) idi. Yaz aylarında RV (n=12), AdV (n=4), CoV (n=4), HBoV (n=2), sonbaharda ise RV (n=19), RSV (n=5), EV (n=4), AdV (n=3) tespit edilmiştir. Tartışma: Tüm dünyada yaygın olan solunum yolu enfeksiyonlarının %20-60'ından virüsler sorumludur. Viral etiyolojinin araştırılması gereksiz antibiyotik tedavisi kullanılmasının önlenmesi, bazı virüsler ve seçilmiş hastalar için antiviral tedavi ve olası salgınlar karşısında önlem alınması açısından önemlidir. Çalışmamızda solunum PCR tetkikinde en sık saptanan etken RSV olup bunu İnfluenza 'nın izlediği görülmüştür. RSV'nin yüksek oranda izole edilesinin sebebi çalışmamızda hastalarımızın yarısının bir yaşın altındaki bebekler olmasına bağlanmıştır. Koenfeksiyonlarda sırasıyla en fazla İnf + RSV (n=5), EV + RV (n=4) arasında izlenmiştir. Acil biriminde İnf (n=41) ve 2-18 yaş arası vakaların izlendiği Büyük Çocuk Servisinde İnf'in (n=9) en fazla görülmesi İnfluenza'nın daha ziyade büyük çocukları enfekte ettiğini göstermektedir. 1 ay 2 yaş arası hastaların izlendiği Bebek Servisinde, RSV (n=14) ve Yenidoğan Yoğun Bakım ve Prematüre Servisinde RSV (n=52) ile en fazla saptanan etken olması RSV'nin en çok 0-1 yaş infantlarda etkili olduğunu göstermektedir. Virüslerin pozitif görülme oranları en fazla kış (%61) ve ilkbahar (%23) sezonundadır. Kış mevsiminde koenfeksiyonlar da dâhil edildiğinde en fazla saptanan etkenler RSV (n=101) ve İnf'dir (n=93). İlkbaharda koenfeksiyonlar da dâhil edildiğinde en fazla saptanan etkenlerin RV (n=24) ve RSV (n=20) olduğu tespit edilmiştir hMPV sadece kışın ve ilkbaharda; EV sadece yaz ve sonbaharda; AdV, CoV, PIV, RV her sezonda pozitif izlenmiştir. Solunum yolu enfeksiyonlarının ana nedeni olan virüsler multiplex PCR yöntemi ile kolaylıkla ve kısa sürede tespit edilebilir. Böylece gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılarak hasta gereksiz tedavi ve yan etkilerinden korunmuş olur, etkene karşı spesifik antiviral ajan var ise erken tedavi olanağı verir, ayrıca ülke bütçesine katkı sağlanmış olur.
Özet (Çeviri)
Objective: Respiratory infections are among the top four causes of infection-related morbidity and mortality among children in the world. Repeated respiratory infections throughout the year cause hospital infections and also pose a risk to public health. It has been reported that viruses account for approximately 20-60% of respiratory tract infections. Rapid detection of viral infections is important to prevent unnecessary antibiotic use in the illness. The epidemiological studies investigating the frequency of multiple viruses in childhood age group respiratory tract infections in our country are very few. The aim of our study was to evaluate the outcome of respiratory PCR testing in children who were hospitalized with symptoms of respiratory tract infection for one year. Method: From November 2015 to October 2016, the results of the respiratory PCR tests required for diagnostic purposes in children with symptoms of respiratory tract infections from polyclinics and inpatient services of Sami Ulus Obstetrics and Gynecology Training and Research Hospital (member of Republic of Turkey Ministry of Health Provincial Health Directorate Health Sciences University Ankara) were retrospectively investigated. 639 patients aged 0-18 years were included in the study. The data was obtained from your hospital's electronic registration program Nucleus. The obtained data were analyzed using SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences). Findings: It was found that 56.8% of 639 cases were male, 43.2% were female. Mean age was 3.1 years; median age was 1.3 years in females. Mean age was 3 years and median age was 0.9 years in males. There was no significant difference in the mean age for the two genders. 318 of the patients (50%) were in the 0-1 age group, 58 (9%) were in the 1-2 age group, 50 (8%) were in the 2-3 age group, 68 (11%) 3-5 age group, 90 (14%) were in the 5-10 years age group and 55 (8%) were in the 10-18 age group. 376 of the samples (59%) resulted in positive; 341 (91%) were infected with a single virus. The most common etiologic factors were RSV (n=127, 31%), Influenza (all types n=110, 26%, type H1N1 n=45 11%) and RV (n=67, 16%) in coinfections. HBoV 27 (7%), CoV 25 (6%), PIV 21 (5%), AdV 20 (5%), hMPV 14 (3%) and EV five times (1%) were positive. Among the coinfections, RSV was found in 19 samples, RV in 15 samples and HBoV in 10 samples. In coinfections; Inf+RSV (n=5), EV+RV (n=4), AdV+RV (n=3), CoV+RSV A/B (n=3) and RV+RSV A/B (n=3) were found. Of the 357 positive cases, 61% were isolated in winter (n=218), 23% in spring (n=83), 7% in summer (n=23) and 9% in autumn. The most proliferative factors in winter were RSV (n=101) and Inf (n=93). The most proliferative agents in the spring were RV (n=24) and RSV (n=20). In summer, RV (n= 12), AdV (n=4), CoV (n=4), HBoV (n=2) and in autumn RV (n=19), RSV (n=5), EV (n=4), AdV (n=3) were found. Discussion: Viruses account for 20-60% of respiratory infections that are common all over the world. Investigation of viral etiology is important to prevent the use of unnecessary antibiotic therapy, to prevent antiviral treatment and vaccination for selected viruses and selected patients, and to take precautions against possible outbreaks. The most frequent determinant of respiratory PCR in our study was RSV, which Influenza followed. The high isolation of RSV is due to the fact that half of our patients are infants under 1 year of age. In coinfections; Inf+RSV (n=5) and EV+RV pair (n=4) were the most common. Influenza n=41 in the Emergency Unit and n=9 in The Infantile Care Unit, in which patients between 2-18 years of age were present, suggest that Influenza infects older children. RSV was most effective in 0-1 age infants. RSV (n=14) in Newborn Intensive Care and Prematurity Service factors in the Baby Service and RSV (n=52) were the most proliferative. Viral positive rates were highest in winter (61%) and spring (23%). When coinfections are included in the winter season, the most proliferative factors are RSV (n=101) and Influenza (n=93). When coinfections were included in the spring, it was found that the most proliferative agents were RV (n=24) and RSV (n=20). hMPV only in winter and early spring and EV was only observed in summer and autumn, while AdV, CoV, PIV, RV were positive at all times. Viruses, which are the main cause of respiratory tract infections, can be detected easily and in a short time by Multiplex PCR method. By avoiding unnecessary antibiotic use, the patient is protected from unnecessary treatment and side effects. If there is a specific antiviral agent against the virus, it gives early treatment advantage and contributes to the country's budget.