Samsun ili Havza ilçesi merkez ve köylerinde görevli öğretmenlerin iş stres faktörleri, stres belirtileri ve stresin performansa etkileri
Factors of working stress, stress symptoms, and effect of stress on performance of the teachers who work in Havza and it's villages in Samsun provience
  1. Tez No: 107835
  2. Yazar: PERİHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Performans, Stres belirtileri, Öğretmen, Stres faktörleri, Stress, Performance, Stress symptoms, Teachers, Stress factors
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
-105- 7. ÖZET Bu araştırmanın amacı, köy ve ilçe okullarında görev yapan öğretmenlerin çalışmalarım etkileyen stres faktörlerini, iş stres belirtilerini ve iş stresinin performansa etkilerini saptamaktır. Bu araştırmanın evrenini Samsun ili Havza ilçesi ve köylerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Bu okullarda görevli tüm öğretmenlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Gönderilen 433 anket formundan 300 tanesi geri dönmüştür. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket formu ve înayet Pehlivan, Yücel Ertekin, Aylanur Ataklı, Aliye M. Aktaş tarafından ayrı ayrı geliştirilen ve geçerlik-güvenirlikleri test edilen ölçek maddelerinden araştırmacı tarafından seçim yapılarak ortaya çıkarılan“İş Stres Faktörleri Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmaya katılanların büyük bir kısmı öğretmenlik mesleğinin sağlıklarını tamamen veya kısmen etkilediğini; görevden ayrılmaları halinde bir takım olumsuzlukların ortaya çıkmayacağını veya bir ölçüde çıkabileceğini; stresden dolayı iş değiştirmeye olumsuz baktıklarını; stresten uzak bir hayatın olabileceğine inanmadıklarını; öğretmenlik mesleğinin tamamen veya kısmen stresli olduğunu belirtmişlerdir. Yeterli araç gereçten yoksun olma, iş yoğunluğu, bir işi belli sürede bitirme zorunluluğu, çalışma ortamında ısıtma ve aydınlatmanın kötü olması, rolle ilgili sorumluluk ve bunların yoğunluğu, yapılan işin başkalarınca önemsenmemesi konularını köyde çalışan öğretmenler ilçede çalışan öğretmenler göre daha fazla stres yaratan faktör olarak belirtmişlerdir. Eğitim programlarının sık değiştirilmesi, görev ve yetkilerdeki dengesizlik, örgütsel amaç ve politikalara yeteri kadar uyulmadığı duygusu, yükselme olanaklarının adaletsiz-dengesiz oluşu, mesleğin statüsünün düşük olması, siyasal karışma ve baskı konularını erkek öğretmenler daha fazla stres yaratan faktör olarak belirtmişlerdir.-106- Yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı, uyuma isteği ve yersiz telaş konularını kadın öğretmenler, sigara kullanmayı ise erkek öğretmenler daha fazla stres belirtisi olarak belirtmişlerdir. İşe gitmede isteksizlik, izin veya rapor alarak işten uzaklaşma isteği konularım kadın öğretmenler, yapılan işin niteliğinin düşmesini erkek öğretmenler daha fazla stresin performansa etkisi olarak belirtmişlerdir. Eğitim programlarının sık değiştirilmesi, iş yoğunluğu, görev ve yetkilerdeki dengesizlik, yükselme olanaklarının adaletsiz-dengesiz oluşu, sicil değerlendirmeyle ilgili sorunlar, çalışmaların bir üst tarafından takdir edilmemesi konularım evli öğretmenler, iş yerinde dedikodu yapılmasını bekar öğretmenler daha fazla stres yaratan faktörler olarak belirtmişlerdir. Yeterli araç gereçten yoksun olma, iş yoğunluğu, belli bir işi belli sürede bitirme zorunluluğu, sınıfların gürültülü ve kalabalık olması, çalışma ortamında ıstıma ve aydınlatmanın kötü olması, görev ve yetkilerde dengesizlik, rolle ilgili sorumluluklar ve bunların yoğunluğu, sicil değerlendirme ile ilgili sorunlar, çalışmaların bir üst tarafından takdir edilmemesi konularını ilköğretmde çalışan öğretmenler, işin monotonluğu konusunu lisede çalışan öğretmenler daha fazla stres yaratan faktör olarak belirtmişlerdir. Eğitim alman branşta çalışamamayı 0-5 yıl hizmeti olan öğretmenler, eğitim programlarının sık değiştirilmesini 6-10 yıl hizmeti olan öğretmenler, yükselme olanaklarının adaletsiz-dengesiz oluşunu 11 yıl ve üzeri hizmeti olan öğretmenler daha fazla stres yaratan faktör olarak belirtmişlerdir. Yetersizlik duygusunu ve uyuma isteğini 0-5 yıl hizmeti olan öğretmenler, sürekli endişe ve baş ağrısını 6-10 yıl hizmeti olan öğretmenler daha fazla stres belirtisi olarak belirtmişlerdir. Alman maaş ve ek ders ücretlerini yeterli görmeme, sicil değerlendirme ile ilgili sorunlar konularını öğretmenler; rol ile ilgili sorumluluklar ve bunların yoğunluğu, öğrenci velisinin haksız talepleri konularını yöneticiler-107- daha fazla stres belirtisi olarak belirtmişlerdir. İşten aynlmayı düşünme konusunu öğretmenler daha fazla stresin performansa etkisi olarak belirtmişlerdir. Güven vermeyen bir ortamda çalışma, siyasal karışma ve baskı konulanın eşi çalışan öğretmenler daha fazla stres yaratan faktör olarak belirtmişlerdir. Yapılan işin niteliğinin düşmesi konusunu eşi çalışan öğretmenler daha fazla stresin performansa etkisi olarak belirtmişlerdir. Sınıfların gürültülü ve kalabalık olması, yükselme olanaklarının adaletsiz ve dengesiz oluşu, yapılan işin başkalarınca önemsenmemesi, güven vermeyen bir ortamda çalışma, aile ve sosyal yaşama zaman ayıramama konularını çocuğu olan öğretmenler daha fazla stres yaratan faktör olarak belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
-108- 8. SUMMARY The goal of this research is to determine, the stress factors which are affected working of the archers who are assigned in the schools of, the villages and the towns, the causes of stress symptoms. And, effects on their performance of the working stress. The environment of this study consist of the teachers who is in assigned at the formal schools which is related with the Ministry of Education in Havza province and it's villiages, Samsun. The all teachers have been tried to reach in assigned in this schools. 433 of public survey's formes are sent and 300 of these are come again. The datas of this research have been gathered with a public survey's form which is prepaired by researcher, and with scale of work-stres's factors' which is developed one by one İnayet Pehlivan, Yücel Ertekin, Aylanur Ataklı, Aliye M.Aktaş, Meanwhile, the criterion issues which are tested validity and reliability of them are selected by researcher. Many people who are included to research had stated that the job of being the teacher affect completely (or partly) their health. They had expressed that some negativities wouldn't arise or would arise when they left from their job. Changing of the work because of the stress had been a view of negativity by these teachers. Because, they don't believe a life which is for away from the stress. However, they had expressed that the teaching job is exactly -or partly- with the stress. The subjects that lacking adequate material and supplies, necessity of finishing a work at a designated time, bad lighting and heating in the working environment, heavy responsibility deal with the job, not being considered important by a lot of people had been determined by the theachers who work in the villages much the causes of stress then the teachers who work in the towns. The subjects that changing often on education programmers, in equality of duty and authority, the sensation of not enough adjusting to-109- organizational goals and policies, qualities and injustices advancing at management, the low status of occupation, political interference and pressure factors had been determined by male teachers to create more stress than female teachers. Male teachers had determined smoking, while female teachers had determined the tiredness, the seleeplessness, aching of head, unnecessary flotter, the desire of sleepping factors much more as the stress symptomies. Female teachers had determined undesireness to go to work, to go far away with getting permission or getting report factors much more effects of stress on the performance, while decreasing of work quality is important for male teachers. The married teachers had determined changing often on the education programmers, the intensity of working, inequality of duty and authority, inequalities and injustices advancing at management, the problems deal with determining of the register factors much more effects of rating of the stress, while the most important factor is the gossip at working place for the unmarried teachers. The high school's teachers had expressed being monotony of work, although the primary school's teachers had determined lacking adequate materials and supplies, dentistry of work, necessity of finishing a work at a designated time, being loudly and crowded of the classes, bad lighting and heating in the working environment, inequality of duty and owthority, heavy responsibility deal with the job, the problems deal with determining of the register, not appreciating by the commanders factors to create the stress much more. The teachers who have 0-5 years experience had determined not working at owns branch, the teachers who have 6-10 years experience had determined changing often on the education programmes, and the teachers who-110- have 11+ years experience had determined the inequalities and injustices advancing at management to create the stress much more. The teachers who have 0-5 years experience had determined the sensation of insufficiency and desiring to sleep factors, while the teachers who have 6-10 years experience had determined continuously anxiety and headache factors to arise the stress much more. The teachers had determined not finding the wages for the salary and the additional courses and the problems with determining of the register, while the administrators determined heavy responsibility deal with the job and the wrong demands of the parents factors to arise the stress much more. In subject of resigning from the job had been determined by the teachers the effects of the stress on the performance much more than the administrators.. The subjects that the working in a distrustful environment, the political interference's and pressores had been determined by the teachers whose wifes (or husbands) work to create the stress much more than they whose wifes (or husbands) don't work. The teachers whose wifes (or husbands) work had determined the subject of decreasing the quality of job affecting the stress on performance much more. The subjects that the classes with loudly and crowded, the inequalities and injustices advancing at management, working in a distrustful environment, considering the job important by other, not finding the time for family had been determined by the teachers who have children to create the stress much more.