Kazınmış numaraları restore etme yöntemlerinin kaçak otoların tespitinde kullanılmasına yönelik çalışma
A Study on determining illegal vehicles by using obliterated numbers restoration methods
- Tez No: 107856
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: seri numarası restorasyonu, kimyasal aşındırma yöntemi, elektrolitik aşındırma yöntemi, silinmiş ve yokedilmiş seri numaralar, baskı izleri, oto şasi numaraları, Serial number restoration, chemical etching method, electrolytic etching method, erased and obliterated serial numbers, impression evidience, vehicle identification numbers
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
65 ÖZET Kazınmış numaraları restore etme yöntemlerinin kaçak otoların tespitinde kullanılmasına yönelik çalışma. Bu çalışma Türkiye'de üretilen otoların şasi numaralarının kazınarak yokedilmeleri durumunda tekrar belirlenebilmesine yönelik olarak yapılan bir araştırmadır. Çalışmada, Türkiye'de üretimi yapılan otoların örnek şasi numaralan temin edilmiştir. Daha sonra su şasi numaralarının oluşturulma yöntemleri ve karakteristik özellikleri tespit edilmiştir. Her fabrikanın kendilerine özgü metodlar ve değişik karakteristik özellikler kullandıkları tespit edilmiştir. Taramalı elektron mikroskobunda örnek şasi numaralarının bulunduğu metalin cinsi tespit edilmiştir. Daha sonra metal plakalar üzerinde bulunan örnek şasi numaralan yoketme yöntemleri kullanılarak yokedilmiştir. Bu işlemlerden sonra numaralar, kimyasal aşındırma metodu ve elektrolik aşındırma metodu tatbik edilerek tekrar okunur duruma getirilmeye çalışılmıştır. Numaraların hangi yöntem uygulandığında daha çabuk bir şekilde okunabilir duruma geldikleri tespit edilmiştir. Lazer noktalama yöntemin ile oluşturulan numaralarda metal sıkışması meydana gelmediğinden, bu yöntemle oluşturulan numaralar gerek kimyasal aşındırma yöntemi ile gerekse elektrolitik aşındırma yöntemi ile tekrar okunur duruma gelmedikleri tespit olunmuştur. Pantograf yöntemi ve pres baskı yöntemi ile oluşturulmuş olan numaralann gerek kimyasal aşındırma gerekse elektrolitik aşındırma metodunda okunabilir hale getirildikleri gözlenmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde, elektrolitik aşındırma metodunun kimyasal aşındırma metoduna göre daha etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Kaynaklama yöntemi ile değiştirilmiş olan numaraları tespit edebilmek için iki ayrı örnek birbirine kaynak yapılmış ve metal üzerinde oluşan değişiklikler elektron mikroskopta incelenmiştir. Kaynaklama sonrasında metallerin yapısında değişiklik olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY A study on determining illegal vehicles by using obliterated numbers restoration methods. This study is about the restoration of an obliterated and erased serial numbers of vehicles which are manufactured in Turkey. In this study the examples of chassis serial numbers are obtained from factories. And than the stamping methods of the numbers and their physical characteristics are defined. And that is defined, each factories are using different methods and different characteristic figures. The sort of metal plate, where serial numbers are stamped, defined by using Scanning Electron Microscope. Then, all of the numbers, which are on the metal plate, were made disappeared by using methods of obliterating numbers. After these operations serial numbers were tried to restore by using the chemical etching and electrolytic etching methods. At which method, numbers are easily restored were defined. After these attempts, when the numbers are stamped by using laser point method, because of metal press doesn't become on the plate, not only by using chemical etching method but also electrolytic etching method can restore obliterated and erased serial numbers. When the pantograph method and press method are used in serial number stamping, the obliterated and erased numbers are restored and appeared easily by using both chemical etching and electrolytic etching methods. At the end of all these studies that is defined, the electrolytic etching method is more efficient than chemical etching method. Welding method is used to change serial numbers of vehicles by welding the metal plate, which has imitation serial number, on the original serial number. After the welding operation, on the both imitation numbers' plate and original numbers' plates no changes could be by electron microscope examination.