Tükrük lekelerindeki ABO grup özelliği taşıyan antijenlerin dayanıklılığı
The Resistance of ABO blood group antigens in saliva stains
- Tez No: 107855
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM TUNALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, tükrük lekeleri, ABO kan grupları, absorbsiyon yöntemi 57
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
7. ÖZET Tükrük Lekelerindeki ABO Grup Özelliği Taşıyan Antijenlerin Dayanıklılığı Kriminal olayların çoğunda, olay yerindeki çeşitli mateıyallerin üzerinde, suçlunun veya mağdurun vücudunda ve giysilerinde biyolojik kaynaklı çeşitli lekeler bulunabilmektedir. Olay yerinde bulunan sigara izmariti, bardak, yiyecek, kürdan, çiğnenmiş çiklet üzerinde veya adam kaçırma, tehdit, şantaj mektupları veya bombalı mektuplarda zarfta ve pulda, soygunlarda kullanılan maskelerde, tecavüz vakalarında mağdurun vücudundaki ısırık izlerinde biyolojik delillerin en önemlilerinden biri olan tükrük veya tükrük lekesi bulunabilmektedir. Kan grubu antijenleri yönünden zengin bir kaynak olması, bu lekeleri kan grubu tayini ile kimlik belirlemede değerli ve güvenilir kılmaktadır. Kan grubu belirlemek için kullanılan Schiff Holzer' in Absorbsiyon yöntemi, eğer örnek yeterli miktarda antijen içeriyorsa uygulanması kolay ve ucuz bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin tükrük lekelerinin adli bilimlerdeki kullanım değerini kısıtlayan bazı faktörler vardır. Bunların başlıcaları donörün sekretör olup olmaması, lekenin yaşı ve içerdiği antijen miktarı, ısı, nem ve bakteriyal ve fungal kontaminasyondur. Nitekim, bu çalışmada bir örneğin 56küflenme nedeniyle yanlış sonuç vermesi, kontaminasyonun etkisini açıklamaktadır. Bu çalışma sonucunda oda ısısında saklanmış tükrûk lekelerinden 20 ay süresince kan grubunu belirlemenin mümkün olduğu saptanmıştır. Ancak Absorbsiyon yöntemi A ve B grupları için güvenilir olmakla birlikte AB grubunda lekenin karışık leke mi yoksa gerçekten AB grubu mu olduğunu belirlemek zordur. Sonuçların doğrulanması amacıyla absorbsiyon-elüsyon, mixed aglütinasyon yöntemleri, O grubu için Lattes Testi kullanılabilir. Ancak absorbsiyon testinin uygulanmasını kısıtlayıcı faktörlerin bir kısmı bu testler için de geçerlidir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The resistance of ABO blood group antigens in saliva stains In many criminal cases, biological stains are found on different materials at crime scenes or on the body or clothes of the victim. There may be saliva stains on a cigarette but, a cup, toothpick, chewed gum at crime scene; or on envelopes and stamps in some criminal cases such as kidnapping, threating, extortion and bombing letters; on the masks that were used at robbery; on bite marks on skin at assaults. Since being a rich source of blood group antigens, these stains are valuable and reliable evidences to determine a person* s identity. Schiff- Holzer' s Absorbtion Method that we used in my thesis for blood grouping is a practical and cheap method if there is sufficient antigen on stain. The forensic science value of this method is limited by a number of factors, such as the secretor status of donor, the age and quantity of the stain, the effects of temperature and humidity and bacterial and fungal contamination. As a matter of fact, we got false result in one sample because of fungal contamination. This example clarifies the effect of contamination. 58As a result, it is possible to determine blood groups from saliva stains that were preserved at room temperature for 20 months. The absorbtion method is reliable for A and B groups, but for AB group it is difficult to determine if it is a mixed stain or really contains AB group antigens. For that reason, it needs to carry out absorbtion- elution or mixed aglutination tests to confirm the results. Similarly, for O blood group, Lattes Test must be used. Thus, some of the limiting factors for absorbtion method are valid for these tests. Key words; Forensic science, saliva stains, ABO blood groups, absorbtion method. 59