Yenidoğan sepsisinin erken tanısında ve prognozun tayininde bir belirteç olarak prokalsitonin
  1. Tez No: 107943
  2. Yazar: AYSUN ENÇ SARIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMİ AKSARAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neonatal sepsis, procalcitonin, C reactive protein, tumor necrosis factor alpha, interleukin 6, interleukin 8. ««s*3&?'0*
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 793
Özet
ÖZET Bu araştırma yenidoğan sepsisinin erken tanısında prokalsitoninin tanısal ve prognozu belirleyici önemini araştırmak ve prokalsitonin sonuçlanm C-reaktif protein, tümör nekroze edici faktör alfa, interlökin 6, interlökin 8 sonuçlan ile karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada 26 hasta ( hasta grubu ) ve 29 sağlıklı bebek ( kontrol grubu ) araştırıldı. Öykü, fizik muayene ve rutin laboratuvar tetkikleri yamnda hasta grubu için tanı ve tedavi sırasında olmak üzere 3 kez, kontrol grubu için ise 1 kez olmak üzere kan örnekleri alınarak prokalsitonin, interlökin 6, interlökin 8, tümör nekroze edici faktör, immatür/total nötrofil oram ve C-reaktif protein değerleri ölçüldü. Hasta grubunda ölçülen prokalsitonin, C-reaktif protein, interlökin 6, interlökin 8, TNF alfa düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Kültür pozitif sepsisli yenidoğanlarda, klinik sepsis tanısı alan yenidoğanlara göre bu parametreler daha yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Tedaviyle iyileşen hastalarda prokalsitonin, interlökin 6, interlökin 8, TNF alfa ve immatür/total nötrofil oranı düzeyi düşerken, C-reaktif protein düzeyinin değişmediği, eksitus olanlarda ise prokalsitonin, interlökin 6, TNF alfa, C-reaktif protein, immatür/total nötrofil oranının giderek yükseldiği ancak interlökin 8 düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yükselmediği ve sepsisli hastalan sağlıklı bebeklerden ayırmak için prokalsitoninin >0.3 ng/ml ve TNF alfanın >10 pg/ml eşik değerinde en özgül ve duyarlı test olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda duyarlılıkları ve özgüllükleri daha az olmakla beraber interlökin 6, interlökin 8 ve C-reaktif proteinin de sepsis tanısında kullanılabileceği saptanmıştır. Bu araştırmanın sonuçları yenidoğan sepsisinin erken tanısında ve prognozunun tayininde yüksek duyarlılık, özgüllük ve kolay saptama metoduyla prokalsitoninin kullanılabileceğini düşündürmektedir. Prokalsitonin kadar duyarlı ve özgül olan ancak nonspesifik inflamasyon ve şok tablosunda da kritik rol oynayan TNF alfanın rutinde kullanımı prokalsitoninden daha zordur. Prokalsitonin neonatal sepsisin saptanmasında C-reaktif protein, interlökin 6, interlökin 8 ve immatür/matür nötrofil oranından çok daha duyarlı ve özgüldür. Prokalsitonin duyarlılığı ve özgüllüğü nedeniyle neonatal sepsisin erken tanısında kullanımı giderek artan bir belirteçtir. Anahtar kelimeler :Neonatal sepsis, prokalsitonin, C-reaktif protein, interlökin 6, interlökin 8, Tümör nekroze edici faktör a.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was performed to explore the usefulness of the procalcitonin as a diagnostic and prognostic test for the early diagnosis of neonatal sepsis and to compare the results of procalcitonin to C reactive protein, tumor necrosis factor alpha, interleukin 6 and interleukin 8. In this study, 29 patients ( group of patients) and 29 healthy infants ( control group) were investigated. Besides considering the history, employing physical examination and routine laboratory investigations of the cases, the plasma levels of procalcitonin, interleukin 6, interlekin 8, tumor necrosis factor alpha, immature/total neutrophil ratio and C reactive protein were measured three times during both diagnosis and treatment for the group of patients and only once for the control group. Plasma procalcitonin, C reactive protein, interleukin 6, interleukin 8, tumor necrosis factor alpha concentrations in the group of patients were significantly higher than those in the control group. There was no significant difference in the serum interleukin 6, interleukin 8, C reactive protein, tumor necrosis factor alpha, procalcitonin levels in patients with blood culture positive and clinical sepsis. With the establishment of antibiotherapy, a significant decrease in plasma procalcitonin, interleukin 6, interleukin 8, tumor necrosis factor alpha, immatur/matur neutrophil ratio concentrations was observed in the survival group. However, in the nonsurvival group a significant increase in plasma procalcitonin, interleukin 6, tumor necrosis factor alpha, C reactive protein, immatur/matur neutrophil ratio was observed whereas there was no significant increase in interleukin 8 statistically. And also in order to differ the patients with nenonatal sepsis from the healthy infants, serum procalcitonin level >0.3 ng/ml and TNF a level >10 pg/ml were reported to be the most specific and sensitive values. Besides, although C reactive protein, interleukin 6 and interleukin 8 were reported to be less specific and sensitive, it was obsereved that they could be used in diagnosis of sepsis. As a result of this study we consider that procalcitonin can be used for the early diagnosis of neonatal sepsis because it is highly sensitive, specific and can be easily determined. TNF, which appears to play a critical role in nonspesific inflammatory events and shocks and which is as specific and sensitive as procalcitonin, is much more difficult to use routinely than procalcitonin. Procalcitonin is much more sensitive and specific than C reactive protein, interleukin 6 and 8, immature /matur neutrophil ratio when establishing neonatal sepsis. Procalcitonin is a promising marker for the early diagnosis of neonatal sepsis because of its sensitivity and specificity.