Yenidoğan sepsisinin tanısında serum PRO-BNP (ProB tip natriüretik peptid)'in değeri
Diagnostic value of serum PRO-BNP (ProB type natriüretic peptid) levels in neonatal sepsis
- Tez No: 242060
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Neonatal Sepsis, Pro-BNP, Neonatal Sepsis, Pro-BNP
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sepsis konağın enfeksiyona verdiği sistemik enflamatuar yanıttır. Ağır sepsis; Sepsis tablosuyla birlikte organ fonksiyon/kanlanma bozuklukları (laktik asidoz, oligüri, mental durumda akut değişiklikler) ya da sepsisin neden olduğu hipotansiyonun bulunması durumudur. Septik şok; ağır sepsis ile birlikte sıvı tedavisi ve inotropik tedavi gerektiren hipotansiyon varlığını tanımlar. Tam destekleyici tedaviye rağmen birden fazla organda yetmezlik gelişmesi multiorgan disfonksiyonu sendromudur. Yenidoğan sepsisi ise yaşamın ilk 28 gününde ortaya çıkan ve genellikle pozitif kan kültürü ile karakterize sistemik bir enfeksiyonu olup ilk 7 gününde ortaya çıkan ?erken sepsis? daha sonra ortaya çıkan ise ?geç sepsis? olarak bilinir. Mortalitesi yüksek olmakla beraber, sağ kalan yenidoğanlarda merkezi sinir sistemi (MSS) tutulumu, septik şok veya hipoksemiye bağlı nörolojik sekeller görülebilir.Bu hastalığın morbidite ve mortalitesinin yüksekliği göz önüne alındığında, zamanında teşhis edilmesinin ve hatta öncesinde tahmin edilmesinin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.Bu hastalığın erken ve doğru tanısının konulabilmesi için birçok parametrenin yanısıra yeni bir parametre olan Pro-BNP'yi de kapsayan araştırmayı 50 neonatal sepsisli ve 50 sağlıklı yenidoğan üzerinde yaptık. Vakalardan alınan serum örneklerini Pro-BNP; chemiluminescence immunometric assay yöntemi ile CİRRUS diagnostic inc. (Los Angeles, USA) cihazı ve İmmulite/İmmulite 1000 Turbo NT-ProBNP (PILSKNT-17, 2008-05-30) kiti kullanılarak ölçüldü.Yaptığımız çalışmada Hasta grubu ile kontrol grubu Pro-BNP değerleri çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p< 0,000). Pro-BNP değeri exitus olan hastalarda daha yüksekti ve istatistiksel olarak belirgin anlamlı olarak bulundu (p 0,000).Sonuç olarak; Pro-BNP'yi sepsislerde yüksek bulduk. Ayrıca exitus ile sonuçlanan hastaların pro-BNP değeri, şifa ile sonuçlanan hastalardan belirgin olarak yüksekti (p< 0,000). Bu da sepsisin tanısında ve prognozun belirlenmesinde faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Sepsis; is a systemic inflamatory response versus to infections. İn severe sepsis these following symptoms are concomitant to sepsis; multiorgan dysfunctions/blood suplly disfonctions (lactic asidosis, oligüri, acute changes of mental status) or decreased blood pressure because of sepsis. Septic shock is defined as the situation which requires fluid and inotropic medicine treatment. İf there is multiorgan dysfunctions İn spite of full supportive care and treatment it is called as multiorgan dysfunction syndrome. Neonatal sepsis is the systemic infection which occurs in the first 28 days of life and generally blood cultures are positive and in the first 7 days of life it is called as early onset neonatal sepsis, after first 7 days of life it is called as late onset neonatal sepsis. Although it has a high mortality risk in the neonates stay alive there can be neurologic symptoms, septic shock and neurologic sequeles because of hypoxemia.Because of its high morbidity and mortality, İt is very important to diagnose and also to predict sepsis. There is lots of parameters for early and correct diagnosis of sepsis. We made a study for pro-BNP which is a diagnostic parameter for sepsis and this study includes 50 neonates with neonatal sepsis and 50 healthy neonates. Patient?s blood samples for Pro-BNP were measured by chemiluminescence immunometric assay method and CİRRUS diagnostic inc. (Los Angeles, USA) device and İmmulite/İmmulite 1000 Turbo NT-ProBNP (PILSKNT-172008-05-30) kit was used.İn our study; Pro-BNP levels of study group was significantly higher than control group (p:0,000). Pro-BNP levels İn the patient group who were died were higher and that was statistically significant (p< 0,000İn conclusion; we found Pro-BNP levels higher in sepsis and especially severe sepsis. Also Pro-BNP levels İn the patient group who were died were significantly higher according to the patients who became well (p< 0,000). And that can be useful at diagnosis and prognosis of sepsis.