İdiopatik Trombositopenik Purpura'da intravenöz immunoglobulin ve anti-D tedavileri
  1. Tez No: 108039
  2. Yazar: ÇAĞATAY ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. FİKRİ BAŞLAMIŞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Allergy and Immunology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositopeni, kronik, refrakter, anti-D rv, Thrombocytopenia, chronic, refractory, anti-D
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET: İdiopatik Trombositopenik Purpura (İTP), sık karşılaşılan otoimmün bir hastalık olup tedavi ilkeleri konusunda fikir birliği mevcut değildir. Erişkinlerde görülen İTP vakaları çoğunlukla kroniktir ve kendiliğinden iyileşme seyrek görülür. Steroid tedavisi ve splenektomi, uzun süredir ve halen en sık kullanılan yöntemlerdir. Refrakter hastalarda güvenli trombosit sayılarına ulaşılması ve kanama riskinin azaltılması amacına yönelik birçok değişik seçenek mevcuttur. Retiküloendoteliyal sistem blokajı ile etki gösteren immunoglobulin ve anti-D tedavileri son yıllarda sık olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, klinikte kronik İTP tanısıyla izlenen 29 hastadan 1 8 hastaya İVİgG, 1 1 hastaya ise anti-D tedavisi verilerek, tedaviye yamt düzeyleri, süreleri ve yan etkileri gibi özellikler izlendi. İstatistiksel değerlendirme için SPSS 9.0 programı kullanıldı. Ölçümlerde, Varyans Analiz tekniği ile, verilerin grupların kendi içlerinde ve aralarında farklılıkları incelendi. İVİgG 2 g/kg dozunda 3-5 gün süre içinde, anti-D 50 |ig/kg dozunda ve tek dozluk infıizyon olarak uygulandı. Trombosit sayısı, her iki grupta da en yüksek değerine tedavi sonrası 60. günde ulaştı. İVİgG uygulanan hastalarda ortalama artış 160.000/mm3, anti-D uygulananlarda ise 67.000/mm3 olarak bulundu. Tedaviye tam yanıt oranlan sırasıyla %55.5 ve %18.1 idi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Trombosit sayılarındaki artışlar 2 ay süreyle devamlılık gösterdi. Anti-D uygulaması sonrasında direkt Coombs testinde pozitifleşme ve hafif hemoliz gözlendi ancak Hemoglobin değerlerinde düşme yoktu. Yan etkiler yönünden tedavi yöntemleri arasında belirgin fark olmadığı gözlendi. Sonuç olarak İVİgG refrakter İTP tedavisinde daha etkili görülmektedir. Ancak anti- D cerrahi girişim gerektiren hastalar için kısa dönemde alternatif olabilir. Uygun tedavi seçiminde geniş hasta gruplarında yapılacak prospektif çalışmalar yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (TIP) is a common autoimmune disorder in which treatment modalities are unclear. FTP in adults is typically chronic in nature and spontaneous remission is rare. Steroid treatment and splenectomy are traditional methods and are commonly used today. There are several ways to achieve safe thrombocyte count to reduce bleeding risk in refractory patients. Immunoglobulin and anti-D treatments,that block reticuloendotelial system have been popular in last decades In current study, 18 patients who were diagnosed as chronic ITP were treated with IVIgG and 1 1 patients treated with anti-D were included. Reatment responses, duration of responses and adverse effects were evaluated. SPSS 9.0 program is used lor the statistics. Data within groups and between groups is compared by Repeated Measures of Analysis of Variance method. IVIgG was given 2 g/kg through 3 to 5 days and antt-D was given 50 j*g/kg in single dose. Thrombocyte count was reached the highest level at the 60 days in both groups. The average of increase in thrombocyte count was 160.000/mm3 for IVIgG group and 67.000/mm3 for anti-D group. The complete remission rate after treatment was found 55.5% for IVIgG group and 18.1% for anti-D group. Statistical difference was significant for the responses of both methods. There was no decline in thrombocyte count for 2 months period. After anti-D treatment mild hemolysis was observed and direct Coombs tests were positive. Hemoglobin levels were stable. There was no significant difference between the side effects of treatment methods. In conclusion, IVIgG may be more effective than anti-D in the treatment of refractory patients. Anti-D usage may be considered as an alternative treatment for the patients who require surgical interventions. Further studies evaluating the treatment of refractory ITP patients in large numbers of patients in prospective manner will help to decide proper treatment.