Kan merkezine başvuran donörlerde C(w) ve D(u) antijen sıklığı
The Frequencies of C(w) and D(u) antigens in blood center donors
- Tez No: 108048
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İHSAN KARADOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Allergy and Immunology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: weak D, RhD
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Transfüzyon tıbbı pratiğinde hemolitik transfüzyon reaksiyonları ve yenidoğanın hemolitik hastalığı (YDHH) önemli bir yer tutmaktadır. Bu klinik durumlar kendi eritrositleri üzerinde taşımadıkları antijenlere karşı immunize olarak antikor geliştiren bireylerde izlenmektedir. Major kan grubu dışında Rh sistemine ait antijen ve antikorlar bu klinik tablolarda sıklıkla yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı duyarlı bir test olan jel santrifügasyon yöntemiyle transfüzyon tıbbı açısından önemli olan zayıf D ve Cw antijenlerininin sıklığının transfüzyon öncesi dönemde saptanmasıdır. Çalışma, 2000 yılı Ağustos - Kasım ayları arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi 'ne kan bağışı için başvuran yaşları 18-63 (ortanca 32) arasında değişen 73 kadın, 927 erkek, toplam 1000 standart donor olma koşullarını sağlayan sağlıklı vericide yapılmıştır. Vericilerin jel santrifügasyon yöntemi kullanılarak ABO ve Rh major kan grubu ile Rh alt grupları yönünden fenotiplemesi yapılmış ve +4 pozitif dereceden az reaksiyon veren yada RhD negatif olarak saptanan tüm vericilerin eritrositleri indirekt anti-globulin test (IAT) ile zayıf D yönünden araştırılmıştır. Kan bankası donörlerinin %87'si RhD pozitif iken %13'lük bölümünün RhD negatif fenotipinde olduğu gözlenmiş ve zayıf D ekspresyonu AB, O ve B major kan grubu fenotipine sahip toplam 3 donörde (% 0.3) saptanmıştır. Çalışmamızdaki 1 000 kişilik gruptan sadece 12 erkek donörde (%1.2) Cw antijeni pozitif olarak bulunmuştur. Cw pozitif kişilerin tümünün RhD pozitif fenotipinde olduğu ve C antijenini eksprese ettiği gözlenmiştir. Cw pozitif vericilerden hazırlanan eritrosit süspansiyonlarından imha edilen bir komponent hariç diğer 1 1 adedi gereksinimi olan hastalara transfuzyon amacıyla kan bankasından verilmiştir. Sonuç olarak D" ve Cw antijeni açısından çalışmamızda elde edilen veriler beyaz ırktaki literatür bilgileriyle uyumluluk göstermektedir. Anahtar kelimeler : Cw, Du, zayıf D, RhD iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hemolytic transfusion reactions and hemolytic disease of the newborn are of importance in transfusion medicine. These clinical cases are observed in people who have an antibody against an antigen which is absent on their own red blood cells. The Rh and major blood group system antigens are frequent causes of hemolytic transfusion reactions and hemolytic disease of the newborn. The aim of this study was to determine the frequencies of Cw and weak D antigens, clinically important in transfusion medicine, with the gel centrifugation method in the pretransfusion period. In this study, blood samples of 1000 (73 female and 927 male) healthy blood donors between the ages of 1 8 - 63 ( median 32) who were admitted to Akdeniz University Hospital Blood Center for blood donation between August and November in 2000 were investigated. Major and Rh subgrup blood phenotyping were performed on all donors in the study with the gel centrifugation method and red blood cells which were RhD negative or intensity of the antigen - antibody reaction less than +4 were analysed for the weak D phenotype with the indirect anti-globulin test (IAT). It was observed a frequency of 87% of the blood donors as RhD positive phenotype and 13% as RhD negative phenotype and weak D expression was found in three people (0.3%) who have AB, O and B major blood group phenotypes. Cw positive phenotype was found out only 12 (1.2 %) male donors. It is realized that all Cw positive donors have RhD positive phenotype and exhibit C antigen expression. Eleven Cw positive red blood cells, except for one, were given to clinics for patients in need of transfusions. Consequently our results about frequencies of Cw and weak D showed similarities with studies on Caucasian people.