Akridin oranj lökosit sitospin test ile neonatal nozokomiyal pnömonilerin erken tanısı
Rapid diagnosis of neonatal nosocomial pneumonia with acridine-orange leukocyte cytospin test
  1. Tez No: 108086
  2. Yazar: HANDE GÜLCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nozokomiyal pnömoni, AOLS test, erken tanı, yenidoğan, Nosocomial pneumonia, AOLC test, rapid diagnosis, newborn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
ÖZET Akridin Oranj Lökosit Sitospin Test ile Neonatal Nozokomiyal Pnömonilerin Erken Tanısı Dr. Hande Gülcan Nozokomiyal pnömoni hastanede izlenen yenidoğanlar için en önemli mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve özellikle de mekanik ventilator tedavisi alan yenidoğanlar için risk daha yüksektir. Nozokomiyal pnömoniler, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki nozokomiyal infeksiyonlar içinde ikinci sırada yer almaktadır. Bununla birlikte, nozokomiyal pnömonili yenidoğanlarda endotrakeal aspirat kültürlerinde etken mikroorganizmanın tespit edilmesinde ciddi sorunlar mevcuttur. Bu nedenle solunum yollarına ait sekresyonların direk mikroskobik analizi, nozokomiyal pnömonili yenidoğanlarda klinik değerlendirme ve tedavi açısından anahtar komponenti oluşturmaktadır. Bu prospektif çalışma, nozokomiyal pnömoni tanısı alan yenidoğanların endotrakeal aspirat örneklerinin akridin-oranj lökosit sitospin (AOLS) test ile değerlendirilmesi ve AOLS testin nozokomiyal pnömoninin erken tanısındaki yerinin belirlenmesi ile birlikte nozokomiyal pnömoni gelişimine katkıda bulunan risk faktörlerinin de tespit edilmesine yönelik olarak düzenlenmiştir. Çalışmaya 33 nozokomiyal pnömoni atağı tespit edilen 14 yenidoğan (bir olguda yedi, bir olguda altı, bir olguda dört, iki ayrı olguda üçer atak, bir olguda iki ve sekiz olguda da birer atak) ile kontrol grubunu oluşturan 20 yenidoğan alındı. Otuzüç pnömoni atağının 23'de (%69.7) trakeal aspirat kültüründe üreme tespit edilirken 10'unda (%30.3) üreme olmadı. Trakeal aspirat kültürlerinde izole edilen etkenler içinde Klebsiella spp. %39.1 ile ilk sırada yer alırken, alfa hemolitik streptokoklar %26 ile ikinci en sık etken olarak saptandı. Pnömoni ataklarının dördünde hem trakeal aspirat hem de kan kültüründe üreme saptanırken, bir ataktaise sadece kan kültüründe üreme tespit edildi. Kontrol grubundaki olguların ise hiçbirinin trakeal aspirat kültründe ve kan kültüründe anlamlı üreme saptanmadı. AOLS test 33 nozokomiyal pnömoni atağının 29'unda (%87.9) pozitif iken kontrol grubundaki olguların hiçbirinde pozitif olarak saptanmadı. AOLS testin pozitif olduğu tüm örneklerin gram boyamasında da inflamasyonla uyumlu olarak artmış lökosit sayıları ve bakteriler mevcut olup, Gram boyama ve AOLS test sonuçları arasında oldukça iyi bir korelasyon tespit edildi. Yenidoğanlardaki nozokomiyal pnömoninin erken tanısında AOLS testin sensitivitesi %87.9, spesifitesi %100, (+) pozitif prediktif değeri %100, negatif prediktif değeri ise %83.3 olarak bulundu. Nozokomiyal pnömoni gelişimindeki risk faktörleri değerlendirildiğinde mekanik ventilator tedavi süresi risk faktörü olarak tespit edildi. Yenidoğanlardaki nozokomiyal pnömoniye bağlı mortalite ve morbiditenin azaltı İması ndaki en önemli yaklaşım, infeksiyonun erken tespit edilmesi ve uygun antibiyotik tedavisinin başlanmasıdır. Neonatal sepsisin erken tanısında oldukça faydalı olan AOLS test, neonatal nozokomiyal pnömoninin erken tanısında da sahip olduğu yüksek sensitivite ve spesifite ile trakeal aspirat kültür sonuçlarından daha hızlı, güvenilir ve kolay uygulanabilir bir testtir. Nozokomiyal pnömonili yenidoğanlann trakeal aspirat örneklerinin AOLS test ve Gram boyama ile değerlendirilmesi, erken tanıyla birlikte mikroorganizmanın tanımlanmasına ve kültür sonuçları elde edilinceye kadar beklenen sürede daha uygun antibiyotik tedavisinin seçilmesine olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Rapid Diagnosis of Neonatal Nosocomial Pneumonia with Acridine-Orange Leukocyte Cytospin Test Nosocomial pneumonia is a major cause of morbidity and mortality in hospitalized newborns. The risk is especially high in the neonatal intensive care unit particularly in infants with assisted ventilation. Nosocomial pneumonias are the second most common nosocomial infections in the neonatal intensive care units. However, there are serious problems in identification of causative organisms with endotracheal aspirate cultures in neonatal nosocomial pneumonia. Thus, direct microscopic analysis of respiratory specimens is a key component of both the clinical investigation and therapy of neonatal nosocomial pneumonias. This study was designed prospectively to evaluate of endotracheal aspirate specimens with acridine-orange leucocyte cytospin (AOLC) test and to determine the accuracy of AOLC test in rapid diagnosis of neonatal nosocomial pneumonia and the risk factors leading to this infection. Fourteen newborns who had thirty-three episodes of nosocomial pneumonia (seven episodes in one, six episodes in one, four episodes in one, three episodes in two, two episodes in one and one episode in eight) and a control group including twenty newborns were enrolled in the study. Tracheal aspirates cultures were positive in twenty-three episodes of nosocomial pneumonia (69.7%) and negative in ten episodes (30.3%). Klebsiella spp. and alpha-hemolytic streptoccoci were identified in 39.1% and 26% of tracheal aspirate cultures, respectively. In four episodes of nosocomial pneumonia, both tracheal aspirate and blood cultures were positive. In one episode, only blood culture was positive. AOLC tests were positive in 29 of 33 nosocomial pneumonia episodes (%87.9) whereas all of the tests in control group were negative. High leukocyte counts and bacteria were determined in all AOLC test positive samples' gram stainin conformity with inflammation and there was a high concordance between AOLC test and gram stain results. The sensitivity of AOLC test was 87.9% and the specificity was 100%. A positive predictive accuracy of 100% and a negative predictive accuracy of 83.3% were determined for AOLC test in rapid diagnosis of neonatal nosocomial pneumonia. The most important approach to decrease mortality and morbidity due to nosocomial pneumonia in newborns is early detection of infection and initiating the appropirate antibiotic therapy. AOLC test, useful in early diagnosis of neonatal sepsis, is also a safe, easy and fast method when compared to tracheal aspirate culture, with high specificity and sensitivity in early diagnosis of nosocomial pneumonia. Evaluation of tracheal aspirate specimens of newborns having nosocomial pneumonia with AOLC test and gram stain is making early detection of the microorganism possible. Early diagnosis of nosocomial pneumonia has the advantage of choosing more accurate antibiotic therapy in the waiting period before obtaining culture results.