İç Anadolu Bölgesinde damızlık sığır yetiştiricileri merkez Birliğine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ilaç tedariki ve pazarlama sorunları
Provide and marketing problem of veterinary medicines at dairy herds within Turkish holstain breeder's association in Middle Anatolian Region
- Tez No: 108121
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Veteriner ilaçları, Pazarlama, Pazarlama kanalları, Veterinary medicines, Marketing, Marketing Chanel
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
45 ÖZET İç Anadolu Bölgesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğine Bağlı Süt Sığırcılık İşletmelerinin İlaç Tedariki ve Pazarlama Sorunları Bu tez çalışmasıyla, Aksaray, Konya ve Eskişehir illeri ve kazalarındaki DSYB'ne (Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği) bağlı yetiştiricilerin, veteriner ilaçları kullanımı ve hayvan hastalıklarına karşı davranışlarının ve İç Anadolu Bölgesindeki veteriner kliniklerinin veteriner ilaçları pazarlama kanalları içersindeki etkinlik ve yaklaşımları araştırılmıştır. Araştırmanın materyalini 64 yetiştirici ve 40 veteriner hekimle yüz yüze görüşme şeklinde uygulanan anket verileri oluşturmuştur. Bu çalışmada; kliniklerdeki veteriner ilaç satış faaliyetlerinin veteriner hekimlerin asıl işi olan hayvan hastalıklarında koruma ve tedavi aktivitelerinden giderek daha fazla önem kazandığı, hekimlerin kendilerini geliştirmek için yeterli çabayı sarf etmedikleri ve kayıt sistemlerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Klinik sahiplerinin %75'i veteriner ilaçları pazarlama kanalı yapısının üretici firma, veteriner kliniği ve hayvan sahibi şeklinde olmasını tercih etmektedir. Yüz yüze yapılan görüşmeler sırasında yetiştiricilerin bir çoğu veteriner ilaçlarını çeşitli kaynaklardan reçetesiz olarak temin ettikleri ve yetiştiricilerin %60.9'unun hayvan hastalıkları konusunda ancak kendi tedavi girişimleri yanıt vermediği taktirde veteriner hekimlere müracaat ettikleri belirlenmiştir. Birliğe bağlı süt sığırcılık işletmelerinde sıklıkla karşılaşılan hastalıkların; meme hastalıkları, reprodüktif problemler ve ayak hastalıkları olmasına rağmen sıklıkla kullanılan ilaçların hastalıklara spesifik olmadığı görülmüştür. Bu çalışma sonucunda veteriner ilaçlarının veteriner hekimler ve yetiştiriciler tarafından kullanımının, hayvan ve halk sağlığı açısından, istenilen şekilde olmadığı söylenebilir. Bu nedenle milli otoriteler veteriner ilaçlarının kullanımı konusunda etkin önlemler almalıdır.
Özet (Çeviri)
46 SUMMARY Provide and Marketing Problem of Veterinary Medicines at Dairy Herds within Turkish Holstain Breeder's Association in Middle Anatolian Region The aims of this thesis were to investigate the tendency of the dairy farm managers, who are members of Turkish Holstain Breeders Assosiation (THBA), on "the utilisation of veterinary medicines and their behavior to animal disease in Aksaray, Konya and Eskişehir provinces and to review the efficiency and intention of veterinary clinics on marketing chanel structure in Middle Anatolian Region. The research materials were the data obtained from 64 dairy farm managers and 40 veterinarian having veterinary clinics in the region by conducting an interview survey. It was found that the veterinary medicines sales in the clinics have been getting more important than the real job of vets which is protection and treatments of animals. The majority of vets had little effort for their future cariers and the recording system were not adequate. 75 percent of vets stated that existing marketing channel structure should be restructured as Producer Companies, Veterinary Clinics and the ovner of animals. During to interview, almost all dairy farmers stated that they are purchasing veterinary medicines withouth recipe, and 60.9 % of them stated that they had needed veterinarian helps only if they were unable to treat the disease by themselves. In the dairy herds surveyed, the major disease in order of importance were mastitis, reproductive failure and food disease. However, the majority of veterinary medicines used were not spesific for the diseases encountered. The study concluded that the use of veterinary medicines, by both the animal owners and the vets, were not as good as desired. It's therefore, recomended that the factors causing the misuse of veterinary medicines be seriously considered by national autorities, and effective measures be taken.