Köpeklerde akut ve subakut digoksin toksikasyonunun elektrokardiyografi üzerine etkileri ve sağıltımı
The Effects of acute and subacute digoxin on electrocardiography in dogs and its treatment
- Tez No: 108133
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, Digoksin, Toksikasyon, EKG, Tedavi, Dog, Digoxin, Toxication, ECG, Treatment
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Köpeklerde Akut ve Subakut Digoksin Toksikasyonunun Elektrokardiyografi Üzerine Etkileri ve Sağıltımı, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2001 Çalışmanın materyalini 24 adet sağlıklı melez köpek oluşturdu. Akut digoksin toksikasyonda 8 köpek (deneme grubu), 4 köpekde (kontrol grubu) olarak ayrıldı. Ayrılan deneme ve kontrol grubu köpeklere 0,15 mg/kg digoksin intravenöz yolla birkez uygulandı. Deneme grubundaki köpeklerde klinik ve EKG bulgularının ortaya çıkmasıyla birlikte sağıltım için 4 mg/kg lidokain intravenöz yolla bir kez uygulandı. Subakut digoksin toksikasyonda 8 köpek (deneme grubu), 4 köpekde (kontrol grubu) olarak ayrıldı. Ayrılan deneme ve kontrol grubu köpeklere birinci gün 50 mg/kg digoksin intravenöz yolla uygulandı. Bir saat sonra 50 mg/kg digoksin intravenöz yolla ikinci kez uygulandı. İlk uygulanan başlangıç dozundan 4 saat sonra 25 mg/kg digoksin intravenöz yolla üçüncü kez uygulandı. Bunu takiben 2., 3., 4., 5., 6., 7. günlerde 25 mg/kg digoksin günde bir kez intravenöz yolla uygulandı. Subakut digoksin toksikasyonda deneme grubundaki köpeklere sağıltım amacıyla 7. gün 4 mg/kg lidokain intravenöz yolla bir kez uygulandı. Daha sonra 7 gün boyunca 12 saat arayla enelapril meleat oral olarak verildi. Deneme süresince akut ve subakut toksikasyon grubu köpeklerde kusma, salivasyon, ürinasyon ve defekasyonda artış, iştahsızlık, hafif derecede dehidrasyon görüldü. Hematolojik muayenede total lökosit, eritrosit, hematokrit ve hemoglobin değerlerinde istatistiki açıdan önemli bir değişiklik meydana gelmediği görüldü. Biyokimyasal yönden serum CPK ve LDH düzeylerinde her iki grubda belirli saat ve günlerde istatistiki açıdan önemli artışlar olduğu tesbit edildi. Akut ve subakut digoksin toksikasyon grubu köpeklerde elektrokardiyografik bulgular incelendiğinde başlangıçta bradikardi, daha sonra taşikardi, birinci ve ikinci derece kalp bloğu, ST segmentinde çökme görüldü. Histopatolojik incelemelerde akut toksikasyon grubunda herhangi bir bulguya rastlanmazken subakut toksikasyon grubu köpeklerde endokartda hyalin dejenerasyonları görüldü. Akut digoksin toksikasyonda lidokainin, subakut digoksin toksikasyonda lidokain ve enelaprilin kullanımının yararlı olduğu kanısına van İdi.
Özet (Çeviri)
The Effects of Acute and Subacute Digoxin on Electrocardiography in Dogs and its Treatment,Univercity of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute, Master Thesis in internal Medicine, Van, 2001 A total of 24 healthy dogs were used as material in this study. Eight dogs were used as experimental group and 4 dogs as control group in acute toxication study. The dogs in this groups received 0,15 mg/kg digoxin intravenously only once. Lidocaine was injected intravenously at 4 mg/kg dose to the dogs in (the experimental group) after clinical and ECG findings came to light. Dogs in control group did not receive lidocaine. Furthermore, eight dogs were used as experimental group and 4 dogs as control group in subacute toxication study. Dogs in experimental and control groups received first 50 fig/kg digoxin intravenously. This dose repeated one hour after first application. Third application of the digoxin were done 4 hours after first application at 25 ug/kg dose. Later, 25 ug/kg digoxin applied to the dogs on days 2., 3., 4., 5., 6., 7. for once day. For treatment, the dogs in experimental group received 4 mg/kg lidocaine once at 7 th day of the experiment. Then, enalapril applied orally in 12 hours intervals to the dogs for 7 days. During experiment vomiting, increas in salivation, urination and defacation, anorexia and mild dehydration obseved in dogs both in acute and subacute groups. Statistically important changes in total leucocyte, erytrocyte, haematocrit and haemoglobin were not determined. Biochemiclly, serum CPK and LDH levels increased significantly at known hours (acute group) and days (subacute group) in boths experiment group. When ECG findings examined, in the begining bradicardia, later on, tachicardia, first and second degree of heart blockage, deviation in the ST segment were observed. Histopathologically in acute toxication group abnomal findings were not seen. On the other hand, hyaline degeneration in the endocard of the dogs in subacute toxication group determined histopathologically. Lidocaine in acute toxication group and lidocaine and enalapril in subacute toxication group found to be useful in treating them.