Van ve yöresinde fascioliasis
Fascioliasis in Van and its region
- Tez No: 108134
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Keçi, Sığır, Fascioliasis ve Epidemiyoloji 27, Sheep, Goat, Cattle, Fascioliasis and Epidemiology 28
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 632
Özet
ÖZET Van ve yöresinde Fascioliasis Bu çalışma, Van ve yöresi koyun, keçi ve sığırlarında bulunan Fasciola türlerini ve bunların meydana getirdiği Fascioliasis enfeksiyonunu epidemiyolojik olarak incelemek amacıyla yapılmıştır Çalışmada materyal olarak Van ve yöresini temsilen Van belediye mezbahasında kesilen koyun, keçi ve sığırların karaciğer ve safra keseleri kullanılmıştır. Çalışma süresince Van belediye mezbahasında kesilen 2657 koyun, 298 keçi ve 1 12 sığırın karaciğer ve safra keseleri Fascioliasis etkenleri yönünden incelenmiştir. Kesimi yapılan hayvanların ilk önce safra keselerine bakılmıştır. Daha sonra karaciğerlere trematod kontrolleri için safra kanallarına dik geçen 1 ve/ veya 2 kesitten sonra organ yan taraflarından el yardımıyla sıkılarak parazitlerin ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Çıkarılan erişkin parazitler %70'lik alkol bulunan şişelere alınarak tür identifikasyonu için laboratuara getirilmiştir. Binoküler ışık mikroskobunda tür identifikasyonuna gidilmiştir. Çalışmada, kesilen hayvanların yaş ve ırk faktörleri belediye mezbahasında kayıtların düzenli olmamasından dolayı dikkate alınmamıştır. Bu yüzden kolayca anlaşılabilen cinsiyet faktörü dikkate alınmıştır. Kesimi yapılan hayvanlarda (koyun, keçi, sığır), dişilerde enfeksiyon oranı sırasıyla ; %23.40, %38.5, %25, erkeklerde ise %34.9, %33.33, %34.07 oranlarında tespit edilmiştir. Çalışmada dikkate alınan cinsiyet faktörü ile ilgili olarak enfeksiyonun erkek hayvanlarda dişilere oranla daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Fascioliasis'in Van ve yöresi için oldukça yaygın bir paraziter enfeksiyon olduğu, koyunlarda enfeksiyonun %25.36, keçilerde %36.24, sığırlarda ise %25.89 oranlarında yaygın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Fascioliasis in Van and its Region This epidemiologically research was held to study the Fasciola species in sheep, goat and cattle of Van Region and Fascioliasis enfection caused by these. İn this study, liver and gall bladder of goat, sheep and cattle taken from Van municipality abottoir representing Van and its region were used on materials. During the study the liver and gall-bladder of 2657 sheep, 298 goat and 112 cattle taken from Van municipality abottoir were examined due to Fascioliasis. Firstly, the gall-bladder of animals were examined. Later for trematod controls in livers 1 or 2 vertical crosssection were made in bile-ducts and pressing by the help of hand from the siden of organ parasites were taken out the adult parasites taken from the organs, were put in bottles with %70 alcohol, for species identification and brought to the laboratory. The age and race factors of slaughtered animals were not taken into consideration because of irregular records. Therefore sex factor is take into account because of its availability. The enfection rate in the female slaughtered animals (sheep, goat, cattle) is found on ; %23.40, %38.5, %25 and in male ; %34.9, %33.33, %34.7 About the sex factor were examined in this study it is found that enfection is widespread in male animals then in famele. As a result of our study it is found that Fascioliasis in Van and its region is a widespread parasiter enfection, and the enfection in sheep is %25.36, goat %36.24 and cattle %25. 89.