Beyaz Yeni Zelanda tavşanlarının kalp venleri üzerinde makro-anatomik ve subgros bir çalışma
An Anatomic investigation on the heart veins of the New Zeland Rabbits
- Tez No: 108132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. HAKKI NUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp, Korener venler, Tavşan, Anatomi, Heart, Coronary vein, Rabbit, Anatomy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
1. ÖZET Bu çalışmada cinsiyet ayrımı yapılmadan 25 adet erişkin Yeni Zelanda Tavşanı kullanıldı. Materyallere latex enjeksiyonu ve karrozyon kast metodu uygulandı. Kalbi direne eden venlerin v. cordis magna, v. cordis media, w. cordis parvae (w. cordis dextrae) ve w. cordis minamae olduğu tespit edildi. Bu türde sinus coronarius'un olmadığı görüldü. V. cordis magna ve v. cordis media'mn v. cava cranialis sinistra' dan orijin aldığı tespit edildi. Vv. cordis parvae'ların ise, v. circumflexus dextra'dan köken aldığı görüldü. V. cordis media ile v. marginis ventricularis sinistri arasında güçlü bir anastomoz olduğu saptandı. Vv. cordis minimae'larin kalp kasında düzensiz olarak dağıldığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY: In this investigation, 25 adult New Zelland Rabbits randomly selected from both sexed are tested. Latex injection and corrosion cast method is applied on the materials. The veins that drain the heart are found to be great cardiac vein, middle cardiac vein, right small cordiac veins, and the smallest cardiac veins. İn this materials, no coronary sinus is abserved. İt is found out that great cardiac vein takes it's origin from the v. left cava cranialis and right cardiac veins takes it's origin from the v. circumflexus dextra. Also, a strong anastomoz is observed between the middle cardiac vein and the w. marginis ventricularis sinistri. Irregular distribution of the smallest cardia veins in the myocard in this study.