Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde öğrenim gören kız öğrencilerin dismenoreye ilişkin bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi
Determination of female students' knowledge and their applications regarding dysmenorrhea studied at Abant İzzet Baysal University
  1. Tez No: 108274
  2. Yazar: NEVİN ÇITAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dismenore, adölesan kızlar, adölesanda dismenore, Dysmenorrhea, adolescent girls, dysmenorrhea in adolescents. r*~*22S2rJ22£
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Öğrenim Gören Kız Öğrencilerin Dismenoreye İlişkin Bilgi ve Uygulamalarının Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2001 Araştırma, AİBÜ'de öğrenim gören kız öğrencilerin dismenoreye ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. AİBÜ'de araştırmanın evrenini oluşturan dört yıllık fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören 2191 kız öğrenci, üniversiteye giriş yıllarına göre tabakalara ayrılmış ve basit rasgele örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 518 öğrenci, örneklem kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, adölesan kızların tanımlayıcı özellikleri, ikinci bölümde dismenoreye ilişkin bilgileri, üçüncü bölümde ise dismenore şikayeti yaşayan kız öğrencilerin; dismenoreye bağlı yaşadıkları güçlükler ve dismenoreyi önlemek için yaptıkları uygulamalar yer almaktadır. Veri toplama formu 8-26 Ocak 2000 tarihleri arasında uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında; yüzdelikler, ortalama, One Way Anova ve t testi (independent samples t test) kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kız öğrencilerin çoğunluğunun dismenore şikayeti yaşadıkları (87.5), dismenore yaşayan öğrencilerin %74'ünün dismenore ile birlikte başka şikayetlerinin de bulunduğu belirlenmiştir. Dismenore ile birlikte yaşanan en yaygın şikayetlerin bel ağrısı (78.8), karın ağrısı (68.4) ve sinirlilik (63.6) olduğu saptanmıştır. Sağlık eğitimi verilen bölümlerde okuyan, sağlık eğitimi alan, menstruasyona ilişkin kapsamlı bilgi alan, her zaman dismenore yaşayan, şiddetli dismenoresi olan ve dismenore ile birlikte başka şikayetleri bulunan kız öğrencilerin dismenoreye ilişkin bilgi puan ortalamalarının yüksek olduğu ve farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir. Dismenore şikayeti yaşayan kız öğrencilerin dismenoreye yönelik uygulamaları incelendiğinde ağrıyı gidermek için öğrencilerin; % 64. 8 'i yatarak dinlendiklerini, %71.7'si ağrı kesici kullandıklarını, %33.5'i beslenmelerinde değişiklik yaptıklarını, %3 1. Fi ise egzersiz yaptıklarını belirtmişlerdir. Kız öğrenciler dismenoreye bağlı yaşadıkları en önemli sorunun halsizlik (%92.4) ve derslere devam edememe (70.1) olduğunu ifade etmişlerdir. Öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf, yaş, menarş yaşı, menstruasyona ilişkin bilgi alma, bilgiyi veren kişi, dismenore başlangıç ve devam süresinin, dismenoreye yönelik bilgi puan ortalamaları ile ilişkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of Female Students' Knowledge and Their Applications Regarding Dysmenorrhea Studied at AIBU, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Woman Health and Diseases Nursing Programme, Master Thesis of the Institute of Health Sciences, Ankara 2001 The research has been done as qualitative to determine female students' knowledge and their application regarding dysmenorrhea studied at AIBU. 2191 female students, who have studied at AIBU's Faculties and Vocational High Schools, have been divided into the ranks according to their entrances to the university, besides by using randomly selected method, 518 female subjects have been chosen, then they have been taken into subject scope. The Questionnaire Form used as a means of collection has consisted of three parts. Adolescent girls' definitive traits are mentioned in the firs part, in the second part their knowledge regarding dysmenorrhea have been mentioned and in the third part female students, who have had dysmenorrhea complaints, their difficulties regarding dysmenorrhea and their applications in order to prevent dysmenorrhea, have been stated. Data collection form has been put into practice between 08-01-2000 and 26-01-2000. The acquired data have been evaluated on the software called SPSS programme, using percentages, mean values, One Way Anova and t test (independent samples t test). According to the results obtained from the research, it has been stated that the majority of female students have had dysmenorrhea complaints (87.5%) and 74% of female students experienced dysmenorrhea have had other complaints together with dysmenorrhea. It has been found that the most widespread complaints are low back pain ( 78.8%), abdominal pain ( 68.4%) and nervous ( 63.6%). It has been determined that female students, who have studied at the health departments, have had comprehensive knowledge on menstruation,have received health education, have had always dysmenorrhea, have had other complaints together with dysmenorrrhea, have changed their nutrition to prevent dysmenorrhea, have had high knowledge score means regarding dysmenorrhea, besides that the difference is of importance statistically has also been pointed out. As the dysmenorrhea application of female students have been examined, they have stated that 64.8% of them have taken rest by lying down and 71.7% of them have taken analgesic to relieve the pain, 33.5% of them have changed their nutrition, 31.1% of them have exercised Female students have expressed that most important difficulty which they have experienced dependent on dysmenorrhea is weakness (92.4%), and being unable to continue their lessons (70.1%). The correlation between students' ages, menarche age, getting knowledge regarding menstruation, person providing knowledge on menstruation, the begining and the continuation period of dysmenorrhea,their attending classes knowledge score means regarding dysmenorrhea have been statistically found unimportant. In the light of the results acquired from the research appropriate suggestions have been made.