Talassemi majörlü çocuklarda depresif belirtilerin incelenmesi
Depressive symptoms in children with thalassemia major
- Tez No: 108289
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Talassemi Majör, Okul Çocuğu ve Preadölesan, Depresif Semptomlar, Thalassemia Major, School Children and Preadolescent, Depressive Symptoms
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV ÖZET Kılıçarslan, E., Talassemi Majörlü Çocuklarda Depresif Belirtilerin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Araştırma, talassemi majörlü çocuklarda depresif belirtilerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma grubunun örneklemini Ankara Üniversitesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Polikliniği, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Hematoloji Polikliniği, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Hematoloji Polikliniği ve Dışkapı S.S.K. Hastanesi Çocuk Hematoloji Polikliniğindeki 9-13 yaş grubundaki toplam 43 talassemi majörlü çocuk oluşturmuştur. Kontrol grubunu ise araştırma grubunun sosyodemografık özelliklerine uygun olarak seçilen Kurtuluş İlköğretim Okulu'nun 4.-8. sınıflarında okuyan 9-13 yaş grubundaki toplam 43 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan veri formu ve çocuklarda depresif belirtileri incelemek amacıyla Çocuklar için Depresyon ölçeği kullanılmıştır. Veri formu, çocuklardaki depresif bozukluğu etkileyebileceği belirtilen değişkenleri ve problem çözme becerilerine ilişkin soruları içermiştir. Verilerin değerlendirilmesinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, Kruskal Wallis varyans analizi, Mann Whitney U testi, varyansların homojenlik testi (Levene's testi) kullanılmıştır. Çocuğun depresif belirtiler yönünden risk altında olduğunu gösteren 19 ve üstü kesim puanlarına göre depresyon puan ortalamaları incelendiğinde deney grubunda 5, kontrol grubunda 2 çocuğun olduğu belirlenmiştir. Talassemi majörlü kızların depresyon puan ortalamaları kontrol grubundaki kızlara göre yüksek bulunmuştur. Kontrol grubu içerisinde 11 yaşından sonra, deney grubunda ise daha erken yaşta depresyon puan ortalamalarının yükseldiği belirlenmiştir. Talassemi majörlü çocukların depresif belirtiler yönünden değerlendirilmesi ve erken dönemde belirlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kılıçarsian, E. Depressive Symptoms In Children with Thalassemia Major, Hacettepe University Health Sciences Institute M.A. Thesis in Children Health and Illness Nursing Programme, Ankara, 2001. This research has been done in a descriptive manner aiming to determine the depressive symptoms in children with thalassemia major. The research group includes 43 children with thalassemia major aged between 9-13 in Ankara University Children's Hospital Hemotology Policlinic, Dr. Sami Ulus Children's Hospital Hemotology Policlinic, Hacettepe University ihsan Doğramacı Children's Hospital Hemotology Policlinic, Dışkapı SSK Hospital Children's Hemotology Policlinic. Control group exsists of 43 students, 9-13 years old, from the fourth to eighth classes of Kurtuluş Primary School who have the same socio-demographic characteristics with the research group. A questionnaire which has been prepared by the researcher and a depression scale which aims to analyse the depressive symptoms in children were used as the means of data collection. This questionnaire includes differentials which were mentioned to be influential in depressive disorders in children and questions related with the problem solving abilities of children. The significance test of difference between two means, Kruskell Wallis variance analysis, Mann Whitney U test and Levene's test were used in order to evaluate the data. 5 children in research group and 2 children in control group whose depression score means equal to or greater than 19 were found. Their depression scores show that the children are under the risk of depression symptoms. Depression score means of the girls with thalassemia major have been found higher than girls in control group. Depression score means are getting higher for the children above 1 1 years old in control group. On the other hand depression score means are getting higher in the earlier ages for the cildren in research group. It is recommended that children with thalassemia major shoud be evaluated in terms of depressive symptoms and also their symptoms should be identified in the earliest stage.