İsteyerek düşük (küretaj) yapan kadınlarda aile planlaması yöntemi kullanma durumları ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Detection of the status of the family planning usage of women who had induced abortions (curettage) and factors affecting family planning
  1. Tez No: 108290
  2. Yazar: GANİME YILMAZ (ÖZCAN)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAFİYE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İstenmeyen gebelik, aile planlaması, isteyerek düşük, Unwanted pregnancy, family planning, induced abortion « VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yılmaz (Özcan), G; İsteyerek Düşük (Küretaj) Yapan Kadınlarda Aile Planlaması Yöntemi Kullanma Durumları ve Bunu Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Araştırma, aile planlaması polikliniğine başvuran, 2 veya daha fazla sayıda küretaj yapan kadınların, aile planlaması yöntemi kullanma durumları ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bir yıl içinde Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Doğumevi Aile Planlaması Polikliniğine küretaj nedeniyle başvuran ve 2 veya daha fazla sayıda küretaj uygulanan toplam 1042 kadın oluşturmuştur. Evreni bilinen birey sayısına göre örnekleme 219 kadın alınmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Veriler 2 aşamada toplanmıştır. I. Aşamada küretajdan önce kadınlarla bire bir görüşme yöntemi, II. Aşamada küretajdan 2 ay sonra telefonla görüşme uygulanmıştır. Verilerin bilgisayara girilmesi ve analizi SPSS programında yapılmış, verilerinin değerlendirilmesinde, yüzdelik sayılar, ki-kare testi, Fisherin kesin ki-kare testi, Cochran's Q testi, McNemar testi kullanılmıştır. Kürtajdan önce kadınların % 89,1 'i yöntem kullanırken, küretajdan 2 ay sonra %91,8'i yöntem kullanmaya başlamıştır. Küretajdan önce ilk gebe kalma yaşı ve küretaj sayısı ile yöntem kullanım durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Küretajdan 2 ay sonra ise kadınların yaşı ve canlı doğum sayısı ile yöntem kullanım durumu arasındaki ilişkinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Küretajdan önce modern yöntem kullanım oram % 16,5 olup, yöntemler içinde kondom (% 17,7) ilk sırayı almaktadır. Küretajdan 2 ay sonra ise modern yöntem kullanma oranının % 58,6'ya çıktığı belirlenmiş olup yöntemler içinde RİA'nın (% 26,6) ilk sırayı aldığı tespit edilmiştir. Kürtejdan önce kadınların % 74.4' ü geri çekme yöntemi kullanırken, küretajdan sonra bu oranın % 40,8'e düştüğü saptanmıştır. Küretajdan 2 ay sonra gebelik sayısı ve canlı doğum sayısı ile kullanılan yöntemler arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Küretajdan önce ve sonra kadınların eğitim, mesleki ve ekonomik durumları, aile tipleri, en uzun yaşadıkları yerleşim yeri, eşlerinin eğitim durumu, önceki gebeliğin zamanı, kendiliğinden düşük yapma durumu, önceki küretajlannda yöntemler konusunda bilgi alması ve yöntemlere ilişkin dini inanışları ile yöntem kullanım durumu ve kullanılan yöntemler arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Modern yöntemlerin çoğunlukla yönteme özel şikayetlerle, geleneksel yöntemlerin ise kullanırken gebe kalındığı veya güvenilir bulunmadığı için bırakıldığı saptanmıştır. RIA kullanan kadınların çoğunluğunun (%27,7), hap kullanan kadınların %7,2' sinin yönteme özel olmayan şikayetlerle yöntemi bıraktıkları belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda isteyerek düşüklerin önlenmesine ilişkin uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yılmaz (Özcan), G; Detection of The Status of The Family Planning Usage of Women Who Had Induced Abortions (Curettage) and Factors Affecting Family Planning, Obstetric and Women Diseases Nursing Programme, M.S.C Thesis, Ankara, 2001. This research was performed as qualitative in order to determine the status of the family planning usage of women who had 2 or more induced abortions and applied to family planning clinics and also to determine factors affecting family planning. Total 1042 women who applied to Social Insurances Association Ankara Maternity Hospital (Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Doğum Evi) in a year because of having 2 or more induced abortions constitute samples of the research. 219 out of 1042 women were used in the sampling. A questionnaire form was used as an information acquisition tool. Acquisition of the information was fulfilled in two steps. In the first step, face-to-race interview was made before abortion,and in the second step telephone call was made 2 months after abortion. Acquired information was evaluated on the software named as SPSS. In the evaluation of the information; percentages, Chi Square, Fisher's Certain Chi Square, Cochran's, and Mc Nemar Tests were used. However, 89,1 % of women had used method before abortion, 91.8 % of these women began using method 2 months after abortion. Before abortion relation between the first pregnancy age, number of abortion and status of method usage was statistically found important. 2 months after abortion relation between ages of women, number of living birth and status of method usage was also found important. Before abortion modern method usage ratio is 16,5 % and condom (17,7 %) is heading among methods. 2 Months after abortion increasing of modem method usage's ratio to 58,6 % was detected and also it was seen that RIA (26,6 %) became first among methods. It was found out that although 74,4 % of women had used coitus interreptus before abortion, this ratio decreased to 40,8 % after abortion. 2 Months after abortion relation between number ofpregnancy, number of living birth and method usage was found important from statistics point of view. Education, economical and occupation status, family type, place lived in the longest period, education status of the husband, date of the previous pregnancy, induced abortion status, information acquisition on method at her previous abortions, religion approach to used methods, method usage status and relation among used methods of women have been statistically found unimportant before and after abortion. It was also detected that modern methods were quit because of complaints related to these methods. On the other hand, traditional methods were quit due to they were not reliable and women had become pregnant while using traditional method. Women using RIA (27,8 %) and pills left their methods because of complaints, which were not related to methods. In accordance with results achieved from this research, proper proposals have been made so as to preclude from induced abortions.