0-6 Yaş çocuğu olan annelere iki farklı eğitim tekniği ile cinsel bilgi vermenin bilgi puanlarına etkisi
The Effect to the knowledge points of giving sexual education to the women who have child 0-6 years using by two different education techniques
- Tez No: 108291
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsel eğitim, 0-6 yaş çocuk, 0-6 yaş çocuğu olan aile, okul öncesi eğitim, bilgi gereksinimi, bilgi verme, . Sexual education, 0-6 aged children, the family who 0-6 aged children, preschooler education, need of information, to give information VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 4218
Özet
ÖZET Birşey, B.“ 0-6 Yaş Çocuğu Olan Annelere İki Farklı Eğitim Tekniği İle Cinsel Bilgi Vermenin Bilgi Puanlarına Etkisi”, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı İçin Öngördüğü Bilim Uzmanlığı Tezi, 2001. Bu çalışma, çocukevine ve kreşe giden 0-6 yaş grubundaki çocukların annelerine verilen cinsel eğitimde kullanılan anlatım (didactic) ve bileşik eğitim tekniklerinden hangisinin, bilgi puanları üzerinde etkili olduğunu belirlemek amacıyla tanımlayıcı-karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Araştırmada, ön test ve son test deseni kuUanılmıştır. Araştırmanın örneklemini izmir ilinin sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan 2 çocukevi ve bir kreşinde çocukları bulunan 49 anne oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan soru kağıdı iki bölümden oluşmuştur (Ek-1). Soru kağıdının I. bölümü anne- babaların ve çocuklarının tanıtıcı özellikleri ile annenin çocuğun cinsel eğitimi konusunda daha önce bilgi alma durumuna yönelik sorulardan oluşmuştur. Soru kağıdının II. bölümü ise 0-6 yaş çocuğun cinsel eğitimi ile ilgili sorulardan oluşmuştur. Hem I. hem de II. gruptaki annelere ilk bilgilendirme oturumu öncesinde soru kağıdı uygulanmıştır. Daha sonra birer hafta arayla I. gruba 3, II. gruba 2 bilgilendirme oturumu ile 0-6 yaş çocuğun cinsel eğitim konusunda bilgi verilmiştir. I. gruba rol-play, vaka yönetimi, soru-cevap, beyin fırtınası, grup tartışması ve anlatım tekniklerinden oluşan bileşik eğitim tekniği ile, II. gruba ise anlatım (didactic) eğitim tekniği ile bilgi verilmiştir. Her iki grubun bilgilendirme oturumu sonunda sonra soru kağıdının n. bölümü tekrar uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U, Wilcoxon testi ve yüzdelik kullanılmıştır. Sonuç olarak, hem I. hem n. gruptaki annelerin çocuğun cinsel eğitimi konusunda bilgi gereksinimlerinin olduğu belirlenmiştir. Her iki gruptaki annelerin de bilgilendirme öncesi ve sonrası bilgi puanlan arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bilgilendirme sonrası I. gruptaki annelerin bilgi puanlan II. gruptaki annelerin bilgi puan ortalamalarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. I. gruptaki 25-34 yaşlan arasında ve çalışan annelerin bilgi puanlan ile II. gruptaki 25-34 yaşlan arasındaki ve çalışan annelerin bilgi puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına dayalı olarak çocuğun cinsel eğitimi konusunda belirlenen üst sosyo-ekonomik düzeydeki ebeveynlerin bileşik eğitim tekniği ile bilgilendirilmesi, düzenlenen eğitim programlarına anne-babalann birlikte katılması, eğitim tekniklerinin kalıcı etkisini ölçmek için eğitim sonrasında belli aralıklarla ölçümün yapıldığı çalışmaların yapılması önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Birşey, B., " The Effect to the Knowledge Points of Giving Sexual Education to the Women Who Have Child Aged 0-6 Years Using by Two Different Education Techniques, Hacettepe University Health Science institute for Psychiatry Nursing Program to Propose Science of Expertise Thesis, 2001. This study was done as an descriptive - comparative study to evaluate which compound education technique and didactic technique that given sexual education to the mothers of 0-6 years children from nursery school are effective on knowledge points. Pre test and post test model are used in this study. This study consits two nursery schools which have a high social economical level and I. group 24 mothers, II. group 25 mothers in a nursery in İzmir. The researcher desing questionaire in which was used in the study consists two parts (Add I). The first part of the questionaire consists introductory pecularities of the mothers and fathers, the problems related with the previouse knowledge of sexual education of the child. The second part of the questionaire consits of the sexual education of the 0-6 years child. The questionaire was applied before the first giving knowledge session to the mothers who were in the n. group and I. group. Then 3 knowledge session to the I. group, 2 knowledge session to the control group were applied about the sexual education in per two weeks. Knowledge was given to the experiment group using the group compound education technique which consisted role playing, question-answer, case method, group discussion, brain storm and didactic education. Knowledge was given to the control group using didactic education technique. After the completion of the giving knowledge sessions the second part of the questioniare paper was applied again. The data were analyzed by Mann Whitney, Wilcoxon Test and Percentage Methods were used. Consequently it was certain that both I. group and II. group mothers needed knowledge about the sexual education of the child. İt is determined that there was meaningful differences between the knowledge points after the sessions and before the sessions of the both groups. After the sessions the knowledge points of the mothers in the I. group increased in a meaningful level according to the II. group mothers. The knowledge points differences between the mothers who were25-34 years in experiment group and worked and the mothers who were in the control group were found meaningful in statistics. According the results of this work an education about the sexual education of the estimation study must be done in certain period after the education to estimate the permanent effects of the compound education technigues.