Trafik kazası sonrası hastanelerde yatan yetişkin bireylerin travma sonrası stres tepkileri ve hemşirelerin bu tepkileri tanımlamaya yönelik bilgi düzeyleri
Post-traumatic stress reactions of the adult patients in hospitals who experienced traffic accidents and the knowledge level of nurses on identifying these reactions
  1. Tez No: 108392
  2. Yazar: NURTEN TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ÇELİK (ŞENOL)
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, travma sonrası stres tepkileri, trafik kazası, hemşire
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
n ÖZET TERZİOĞLU Nurten, Trafik Kazası Sonucu Hastanelerde Yatan Yetişkin Bireylerin Travma Sonrası Stres Tepkileri Ve Hemşirelerin Bu Tepkileri Tanımlamaya Yönelik Bilgi Düzeyleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, ANKARA, 2001. Araştırma trafik kazası sonrası hastanelerde yatan yetişkin hastalarda travma sonrası stres tepkilerinin belirlenmesi ve travma ünitelerinde çalışan hemşirelerin travma sonrası stres tepkileri hakkında bilgi düzeylerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Ortopedi kliniklerinde yatan 156 yetişkin hasta ve aynı kliniklerde çalışan 37 hemşire ve sağlık memuru araştırma kapsamı içine alınmıştır. Araştırmada hastalar için veriler araştırmacı tarafından oluşturulan bilgi toplama formu ve Klinisyen Tarafından Uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu ölçeği kullanılarak kazadan sonra 5. - 8. günler arasında toplanmıştır. Hemşireler için, hemşireleri tanıtıcı özelliklere ve araştırmacı tarafından hazırlanan travma sonrası stres tepkilerine ilişkin sorulardan oluşan anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki - Kare, Fisher Kesin Ki - Kare, İki Eş Arasındaki Farkın önemlilik Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey HSD testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyet, yaş, ekonomik durum, kazada yaşanan can kaybı, travma sonrası hastanede olumsuz yaşantılar ve ağrı ile ölçek şiddet puan ortalamaları arasında fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş, eğitim durumu, sosyal güvence ve geçmişteki trafik kazaları arasında ise anlamlı fark bulunmamıştır. Hastaların % 65.4' ünde üzüntü ve depresyon, % 43.4' ünde ise ümitsizlik duygulan yaşadıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin bilgi puan ortalaması x=5.32 olarak bulunmuş yaş, daha önce başka travma kliniğinde çalışma durumu, kendilerinin veya yakınlarının trafik kazası geçirme durumları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuç doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT TERZİ O?LU Nurten, Post-Traumatic Stress Reactions of the Adult Patients in Hospitals Who Experienced Traffic Accidents and the Knowledge Level of Nurses on identifying These Reactions, Hacettepe University the Institute of Health Sciences* Nursery of Psychiatry Program Science Master Thesis, Ankara 2001. Sample in order to identify the traumatic stress reactions of patients in hospitals who experienced traffic accidents, and to examine the knowledge levels of nurses who work in trauma services about traumatic stress reactions. The research sampling includes 156 adult patients in clinics of orthopedics, 37 nurses and health officers who work in these same clinics. The data in this research has been collected within 5th and 8th days after the accident, moreover this data has been collected by clinician. For the nurses, the information sheets including identifying features of nurses and the information sheets about traumatic stress reactions prepared by the researcher has been used. In the evaluation of data Chi Square Test, Fisher's Exact Chi Square Test, independent Samples Test, One Sided VarianceAnalysis and Tukey HSD Tests have been used. At the end of research it has been found statistically meaningful the difference between sex, age, economical position, death in accident, negative experiences after trauma, and pain with the scores of scale severity of average points. It has not been found meaningful the difference between educational situation, social insurance and previously experieced traffic accidents. it's been noted that 65.4 percent of the patients had experienced feelings of norrow and depression, 43.4 percent of the patients had experienced desperaty. The average point of the nurses has been found meaningful differences between age, working previously in another trauma clinics, previously they are their relatives having an accident. Some suggestions have been made according to the results of the research. Key Words : Trauma, Post-traumatic Stress Reactions, Traffic Accidents, Nurse. 1TJC.V-- _nAS1[m