Miyokard enfarktüsü tanısı konan hastaların taburculuk planlaması ve evde bakım gereksinmeleri yönünden incelenmesi
The study of home-health care needs and discharge planning of patients who had been diagnosed of myocardial infarction
  1. Tez No: 108393
  2. Yazar: MELEK YILMAZ (COŞAN)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA NURAN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Continuity of Care, Discharge Planning, Home-health Care, Myocardial Infarction
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÎV ÖZET Coşan Yılmaz, M., Miyokard Enfarktüsü Tanısı Konan Hastaların Taburculuk Planlaması ve Evde Bakım Gereksinimleri Yönünden incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Araştırma Miyokard Enfarktüsü geçiren hastaların hastanede yatış süresince taburculuk planlamasına yönelik ne tür hizmetler aldığının belirlenmesi ve bu doğrultuda hastaneden taburcu olan hastaların taburculuk sonrası evde tedavi ve bakımına yönelik neler yaşadıklarını saptamak amacıyla tanımlayıcı şekilde yapılmıştır. Miyokard Enfarktüsü tanısı ile Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde, ibn-i Sina Hastanesi'nde, Numune Hastanesi'nde yatan 187 hasta ile görüşülmüştür. ilgili literatürden yararlanılarak araştırmacı tarafından hazırlanan soru kağıdı doğrultusunda hastanede yatışın ilk günü ve taburculuk günü Miyokard Enfarktüsü geçiren hastalarla görüşme yapılmıştır. Hastaneden taburcu olan bu hastalarla evdeki ilk günlerinde ve ikinci haftanın sonunda görüşülerek ilgili veriler toplanmıştır. Araştırma sonucunda hastanede yatış süresince hastalann birlikte yaşadıkları kişiler ev ortamı ve çevresi ile çalışma yaşamı, alışkanlıklan gibi tedavi ve bakımlannı etkileyebilecek konularda aynntılı bilgi alınmadığı saptanmıştır. Hastaneye yatışın ilk günlerinde hastalara hastalıkları, tedavileri, bakımlan ve diğer yapması gerekenlere ilişkin hastalann çoğuna bilgi verilmediği ve verilen bilginin yetersiz kaldığı, buna karşın hastanede yatışın son iki gününde bunlara ilişkin bilgi verilen hasta sayısının arttığı ancak bilgilerin yeterli şekilde algılanmadığı saptanmıştır. Bu doğrultuda hastane sonrası evde iki haftalık süre içinde hastalann hastalıklannın tedavi ve bakımına ilişkin çeşitli güçlükler yaşadıkları görülmüştür. Hastanede hastanın taburculuk planlamasında yetersizlik saptanırken, bu hizmette hemşirelerin etkin olamadıktan görülmektedir. Araştırma sonuçlan doğrultusunda taburculuk planlaması ve evde bakıma ilişkin öneriler getirilmiştir. Anahtar Kelimeler Bakımın sürekliliği, Taburculuk planlaması, Evde bakım, Myokard Enfarktüsü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Coşan Yımaz, M., The Study of Home-health Care Needs and Discharge Planning of Patients Who Had Been Diagnosed of Myocardial Infarction, Hacettepe University Institute of Health Sciences Master Thesis in Public Health Nursing, Ankara, 2001. This descriptive research had been conducted to determine the kinds of services on discharge planning of patients who had suffered acute myocardial infarction during the hospital stay and to identify home-health care needs of them after discharge. The interviews were performed with 187 patients who had acute myocardial infarction in Hacettepe, lbn-i Sina and Numune Hospitals. The questionnaire was prepared based on literature by researcher and applied patients on arrival day of hospital and discharge day. In addition, the information of discharged patients was taken at home, in the first day after discharge and the second week of the discharge. According to the results of this study, it has been released that the detailed information on, persons with whom the patients live, occupation, habits which could effect the treatment and care, were not taken. It also seen that, most of the patients were not given enough information about their disease, treatment, care and activities in the first days of hospital whereas, the level of information has significantly increased for the last days of hospital. However, understanding of this information has not been increased efficiently. According to this, it has been observed that patients had some difficulties about treatment and care in the fist two days of discharge. It has also realised that there are some deficiencies on discharge planning and nurses were not effective on this service. Some suggestions are given on discharge planning and home-health care according to the study in conclusion section.