Akut solunum yolu enfeksiyonları tanısı ile yatırılan 0-2 yaş grubu çocukların ebeveynlerine taburculuk eğitiminin hastalığın tekrarlamasına etkisi
Discharge education to family of 0-2 ages children who has been acute respiratory infection effective to recurrent illness
  1. Tez No: 108400
  2. Yazar: NURAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları, Taburculuk Eğitimi, Acute Respiratory Tract Infection, Discharge Education
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma akut solunum yolu enfeksiyonu tanısı ile yatırılan 0-2 yaş grubu çocukların ebeveynlerine verilen taburculuk eğitiminin hastalığın tekrarlamasına etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma 01.12.1999-01.03.2000 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde 0-2 yaş grubu çocukların yatırıldığı ünitelerde yapılmıştır. Bu dönemde hastaneye yatırılan 53 tane 0-2 yaş çocuğun tamamı araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tararından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Anket formu hastaların ve ebeveynlerin tanıtıcı özellikleri ve ebeveynlerin hastalıklara ilişkin bilgi ve uygulamalarını içermiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Ki- kare yöntemleri uygulanmıştır. Ebeveynlerine tabuculuk eğitimi verilen çocukların taburculuk sonrası akut solunum yolu enfeksiyonları ile tekrar sağlık kuruluşuna başvurma oram %31.1, aynı tanıyla tekrar başvurma oranının ise %1 1.3 olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda ; taburculuk eğitiminin hemşireler tarafından düzenli olarak verilmesine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study has been planned as experimental with the purpose of examining effect of discharge education for the family who has 0-2 age childeren who had treatment acute respiratory tract infections. Our research has been practised on 53 patients who had acute respiratory tract infections between 1st December 1999 and 1st April 2000 at clinics which followed up 0-2 ages childeren of Hacettepe University İhsan Doğramacı Childeren's Hospital. For data collection a questionare basing on literature as well as the observations of the researcher was used. İt includes the characteristics of patients and family and the knowledges, the applications of family related to their childeren illness. For the evaluation of data difference between percentages and chi- suquare methods have been used. The rate of recurrent acute respiratory infection in the group who has been discharge education were 32.1%,The rate of same recurrent respiratory infection werel 1.3%. In accordence with the obtained result of research, it has been advised that the explanation related to discharge education should began regularly by nurses when the patient has been accepted.