KOAH'lı hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of life quality of patients with COPD
- Tez No: 108412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Yaşam Kalitesi, Sağlık Eğitimi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
92 ÖZET KOAH'lı Hastalarda Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. Çalışma Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi'nde yatan KOAH'lı hastaların yaşam kalitesinin belirlenmesi ve verilen sağlık eğitiminin yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma Şubat - Haziran 2000 tarihleri arasında, gönüllü olarak katılan 40 hasta üzerinde yürütülmüştür. Veriler Mann-Whitney U, Wilcoxon Signed, Kruskal Wallis testi ve korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Hastaların eğitim öncesi yaşam kalitesi değerleri belirlenmiş; cinsiyet, yaş, sigara, öğrenim durumu, hastaneye daha önce yatma durumu ve tanı konma süresinin yaşam kalitesini etkilemediği görülmüştür. Ancak başka bir sağlık problemi olan hastaların yaşam kalitesi değerlerinin daha düşük olduğu gözlenmiştir.Bütün hastaların eğitim öncesi bilgi düzeyleri ve yaşam kalitesi değerlerinin benzer fakat düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Eğitim sonrası, hastaların hem bilgi düzeyleri hem de yaşam kalitesi değerleri anlamlı ölçüde artmıştır.
Özet (Çeviri)
93 SUMMARY Evaluation of Life Quality of Patients with COPD. The research has been planned to identify and evaluate the effects of health education on life quality of patients with chronic obstructive pulmonary disease in Atatürk Thoracic Diseases and Thoracic Surgery Center. It has been conducted on forty voluntary patients between February and June 2000. Data have been analyzed by Manny-Whitney U, Wilcoxon Signed, Kruskal Wallis tests and correlations analysis. Before health education; age, smoking habit, education level, hospitalization and period of diagnosis have not affected the values of life quality. Nevertheless, the patients having another health related problem except chronic obstructive pulmonary disease, have shown low values of life quality. Although before health education level of knowledge of chronic obstuctive pulmonary disease and values of life quality have been found similar but low, they have increased statistically significant after health education. Key Words : Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), Quality of Life, Health Education