Germe ve gevşeme tekniklerinin kas esnekliği üzerine etkileri
Effects of stretching and reducing techniques on muscle flexibility
- Tez No: 108544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE LİVANELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, kas kuvveti, proprioseptif nöromusküler fasilitasyon (PNF) germe, statik germe, izometrik kontraksiyon sonrası gevşe (PR), Flexibility, Muscle Power, proprioceptive neuromuscular facilitation (PNF) stretching, static stretching, post isometric muscle relaxation(PR)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Sönmez, A., Germe ve gevşeme tekniklerinin kas esnekliği üzerine etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Bütün canlıların en önemli hayatsal fonksiyonlarından biri harekettir. Fiziksel aktivitenin önemli bir yer tuttuğu yaşam şeklini benimsemek ve sürdürmek, sağlığı yüksek düzeyde tutmak için önemlidir. Herhangi bir eklemde kas kısalıkları nedeniyle oluşan hareket yeteneğindeki kısıtlılık motor fonksiyonları olumsuz yönde etkilemektedir. Kas Kısalığı olan sağlıklı erişkinlerde statik germe, Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon (PNF) tekniği ile gevşeme, izometrik kontraksiyon sonrası gevşeme (PR) tekniklerinin kas kısalığını gidermedeki etkinliğini karşılaştırmak ve ilgili kaslarda esnekliğin gelişmesiyle birlikte agonist ve antagonist kas kuvvetlerinde meydana gelen değişiklikleri araştırmak üzere planladığımız çalışmada 10'ar kişiden oluşan üç grup oluşturulmuştur. Her teknik olguların iki alt ekstremitesine yönelik olarak toplam 20 alt ekstremiteye uygulanmıştır. Çalışmamızda hamstring kas kısalığını değerlendirmek için düz bacak kaldırma (SLR) hareketinin trigonometrik ve gonyometrik ölçümü, aktif diz ekstansiyonu (ADE), otur-uzan testi, parmakucu-yer mesafesi yöntemleri kullanılmış, ayrıca EMG biofeedback ile hamstring kas grubu aktivitesi kaydedilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda tüm gruplarda egzersiz eğitimi sonrasında anlamlı gelişme elde edilmiştir(p0.05). Egzersiz eğitimi ile kas kuvvetindeki değişimi değerlendirmek üzere bir maksimum tekrar ile yapılan ölçümler sonucunda statik germe grubu olgularınınVI M. Quadriceps femoris, PNF grubu olgularının ise hem M. Quadriceps femoris hem de hamstring kas kuvvetinde istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmuştur(p0.05).Her iki teknikle alınan ölçüm sonuçlarında gruplar birbiri ile karşılaştırıldığında hamstring kas kuvvetindeki artışın PNF grubu lehine daha anlamlı sonuçlar meydana getirdiği belirlenmiştir(p0.05). Üç gruptaki olguların lumbal lordoz sapma açısı ve pelvik tilt değerlerinde de anlamlı bir fark bulunmamıştır(p>0.05). Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre, hamstring kas grubu kısalığını gidermede statik germe, PNF germe ve PR germe egzersizlerinin hepsi de etkilidir. Ancak hem kas kısalığının giderilmesinde hem de kas kuvvetinin artırılmasında ki en etkili yöntemin PNF tekniği olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT Sönmez A., Effects of stretching and reducing techniques on muscle flexibility, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Physical Medicine and Rehabilitation Programs Post Graduate Thesis, Ankara 2001. One of the most important vital function of the livings is motion. Appropriating and continuing a life style that, physical activity has an important role, is neccessary for keeping healty on high standarts. Reduction of motion capacity arising from muscle shortness, effects motor function in negative way. We have planned this study in order to compare effects of static, Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) and Post isometric muscle relaxation techniques (PR) on healty adults with muscle shortness and to research agonist and antagonist muscle power changes after increasing of flexibility of related muscles. There were 3 groups and each techniques was applied on 20 lower extremities of 10 subjects. In order to evaluate the shortness of hamstring muscle, trigonometric and goniometric measurement of straight leg raising (SLR), active knee extension (AKE), sit and reach test, toe-touch flexibility methods were used. In addition to this, hamstring muscle group activitiy was recorded by using EMG biofeedback. As a result of these evaluations, statistically significant results were obtained after exercise training in each group(p0.05). According to measurements of one maximum repeat in order to evaluate the change of muscle power, there was a statistically significant increase in the muscle power of M.Quadriceps femoris in static streching group and there was a T-CYOKSWOfii^iMW^vıu statistically significant increase in the muscle power of M. Quadriceps femoris and hamstring in the PNF group(p0.05). When we compare the groups and the results of two techniques, the muscle power increase of hamstring muscle was found in favour of PNF group(p0.05).There wasn't any difference in the lumbar lordosis deviation angle and pelvic tilt evaluation in all groups(p>0.05). As a result, we found that.all techniques were effective in order to remove of hamstring muscle shortness.However, PNF is thought to be the most effective technique in both removing muscle shortness and increasing the muscle power.