Yanıkta erken tanjansiyel eksizyon ve greftlemenin mortalite morbidite ve hastanede kalış sürelerine etkileri
  1. Tez No: 108548
  2. Yazar: LEVENT GÖCENLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Early tangential excision, mortality, morbidity, length of hospital stay, burn ı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 959
Özet
ÖZET Yanıkta Eriten Tanjansiyel Eksizyon ve Greftlemenin Mortalite Morbidite ve Hastanede Kalış Sürelerine Etkileri Bu çalışma, erken tanjansiyel eksizyon ve greftleme yönteminin yanıldı hastalarda mortalite, morbidite ve hastanede kalış süresi üzerine olan etkilerini saptamak amacıyla yi pildi. Bu amaçla, 1.1.1998-1 J.2001 tarihleri arasında, Çukurova Üniveratesi Tıp Fakültesi Yanık Ünit'inde, 37 hasta erken tanjansiyel eksizyon ve greftleme yöntemi ile, 35 hasta da konvansiyonel yöntemlerle tedavi edildi. Erken tanjansiyel eksizyon ve greftleme yöntemi ile tedavi edilen hastaların mortalite, morbidite ve hastanede kalış sûreleri, konvansiyonel yöntemlerle tedavi edilen hastaların, mortalite, morbidite ve hastanede kalış süreleri ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı ve literatür ile kıyaslandı. Sonuç olarak, erken tanjansiyel eksizyon ve greftleme yönteminin, konvansiyonel yöntemlere göre yanıklı hastalarda niortaliteyi, morbiditeyi düşürdüğü ve hastanede kalış süresini kısalttığı saptandı. Anahtar Sdzcükler: Erken tanjansiyel eksizyon, mortalite, morbidite, hastanede kalış süresi, yanık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Early Tangential Escision and Grafting on Mortality Morbidity and Length of Hospital Stay in Bura Patients This study, has been carried out to determine the eflfects of early tangential excision az id grafting method on mortality, morbidity and length of hospital stay in bum patients. For this purpose, 37 patients were treated by early tangential excision and grafting method, 35 pjıtients were also treated by conventional methods in Bum Unit of Çukurova University Medical Faculty Plastic and Reconstractive Surgery Department between ist January, 1998- 1st January, 2001. The mortality, morbidity and length of hospital stay of the patients who vvjere treated by the early tangential excision and grafting method have been compared with the mortality, morbidity and length of hospital stay of the patients who were treated by conventional methods as statistically and they were compared with literatüre. As a result, it wjas determined that the early tangential excision and grafting method decreased the mortality, niorbidity and shorted the length of hospital stay in comparsion with conventional methods.