Takım çalışmasında iş tatmini ve otomotiv sektöründe bir uygulama
Work satisfaction in team working and an aplication in automative sector
  1. Tez No: 108729
  2. Yazar: NEVAL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Takım çalışması, Ekip çalışması, İş tatmini, İş doyumu, Team working, Group working, Work satisfaction, Work satiety, Work XI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Toplam Kalite Yönetimi sisteminin yaygınlaşması ile önem kazanan takım çalışmaları günümüzde bir çok işletme tarafından kullanılır hale gelmiştir. İşletmeler, kendilerini daha etkili ve yeterli hale getirmek için yeniden yapılanma gereksinimi duyduklarında, çalışanların yeteneklerini daha iyi değerlendirmenin bir yolu olarak takımları kullanmaya başladılar. Araştırmalar daha fazla yetenek ve deneyim gerektiren işlerde takımların, bireyin daha verimli çalışmasını sağladığını ortaya koymuştur. Takımlar, ortak bir amacı paylaşan, birbirine bağımlı ve organizasyona karşı bütün olarak sorumlu üyelerden oluşan, organizasyonun herhangi bir düzeyindeki, nispeten sürekli çalışma Gruplarıdır.. Üyeler en iyi kararlan alabilmek ve hedeflere ulaşmak için birlikte çalışmalıdırlar. Bu da takım çalışmasının temelini oluşturur.. İnsan ilişkilerinde temel tatmin birimi bireydir. Bireylerin bir araya gelmesi ile ilk ortaya çıkan oluşum takımdır ve takım kendini oluşturan bireylerin toplamından oldukça farklı özellikler göstermektedir. Bunun yanında, takıma üye olmak kişiyi yalnızlık duygularından kurtarır ve takım içinde daha güçlü ve morali yerinde olarak çabalarını sürdürür ve kişisel güvenlik kazanır. Bireysel sorun ve amaçların çözümünde diğer üyelerin destek ve dayanışmalarından yararlanılır. Takım üyeliği aynı zamanda prestij, statü ve tanınma olanakları gibi sosyal değerler de kazandırabilir. İnsan, sosyal nitelikte yaratılmış bir varlıktır. Başka insanları sevmek ve onlar tarafından sevilmek için bir takıma ait olmak isteyecektir. Böylece takımlar insana duygularını açıklama ve başka insanlarla çeşitli yollarla haberleşme, eğitme ve öğrenme ihtiyaçlarını da tatmin edecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nowadays, team working that became important with the becoming widespead of total quality management, is used by a lot of enterprises. When the enterprises necessaried restructing for becoming more effective and satisfactory, they used teams cause of better advantaging of worker's ability. Researches introduced that members and teams work more efficiently in the works which need experience and ability. Teams which consist of memebers who share common purpose and dependent eachother, are relatively continious working groups in a level of an organization. Members have to work together to reach a target and to take the best decisions so this forms the basic of of team working. In the human relationship, the main satisfaction unit is individual person. Team is a constitution which is combined by the members and teams have different features from it's memebers. To be a member of a team, rescue a person from his aloneless. The person gets private security and works strongly and morality. He benefits from another member's support and solidarity. To be a member of a team ensures statute and some social values namely recognition. Human being is a social being. He wants to love another humans and wants to be loved by the another humans. As a result of this, teams satisfy necessities of it's member for example communication, education, training and explaning of their feelings.