Geri Dön

Entelektüel bir eğitim lideri olarak Emrullah Efendi

Emrullah Efendi as an entelectual educational leader

  1. Tez No: 108909
  2. Yazar: HÜSEYİN OKUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119

Özet

Türk Eğitim tarihinin araştırılması ve oradaki birikimin bugüne taşınması önemlidir. Bugünkü eğitim sisteminin ve yapılanmasının temelleri, tarihteki yenileşme çalışmalarının başladığı Tanzimat ve sonrasında atılmıştır. Dolayısıyla bu dönemden günümüze kadar bütün eğitimcilerin Türk Milli Eğitimine etkileri olmuştur. îşte eğitimi derinden etkileyerek, şekillendirenlerden birisi olan Emrullah Efendi, dönerninin imkanları çerçevesinde iyi bir eğitim almış, kültürlü, yeniliğe açık entelektüel bir eğitim lideridir. Eğitim bürokrasisinin çeşitli basamaklarında görev alan ve iki kere eğitim yönetiminin en üst makamı olan Maârif Nazırlığı yapan Emrullah Efendi, fikir ve uygulamaları ile hem zamanındaki hem de kendisinden sonraki bir çok eğitimciyi etkilemiştir. Günün eğitim sorunlarıyla ilgili gazete ve dergilerde çeşitli yazılar yazmıştır. Fransız eğitim sisteminden etkilendiği rahatça söylenebilir. Çünkü verdiği örneklerde ve yaptığı uygulamalarda sık sık Fransız eğitim modelini referans olarak kullanmaktadır. Meşrutiyetin ilk yıllarında aydınların“eğitim reformuna nereden başlanılmalı?”tartışmalarına“Tuba Ağacı Nazariyesi”ile yükseköğretimden başlanılmasını savunarak katılan Emrullah Efendi, uygulamada ilköğretimin yapılanmasını bir yasayla gerçekleştirmeye çalışmış ama, hazırladığı ilköğretim yasa tasarısı ancak kendisinden sonraki bakan zamanında yürürlüğe girebilmiştir. Yüksek öğretimde de, çıkardığı yönetmelikle Türkiye'de çağcıl bir üniversitenin oluşmasında öncü bir rol- oynamıştır. Ogünkü ortaöğretim kurumlanndan olan idadileri liselere çevirerek müfredatında gerekli değişiklikleri yapan,“öğretmenlik bir meslektir”diyerek öğretmenlerin hayat standartlarını yükseltmeye çalışan, eğitimde denetim olayına yeni bir anlayış getiren Emrullah Efendi, ayrıca siyasetle de flğüenmiş ve İttihat ve Terakki Cemiyetinin, düşünsel gehşiminde etkili olmuştur. Emrullah Efendi, Türk Eğitim Tarihinde özgün bir yere sahip olan entelektüel, okuyan, yazan, vizyon sahibi, öğretmen, örnek bir eğitim lideridir.

Özet (Çeviri)

Research of Turkish Education history and carrying its results to present is important for any contemporary education system. It can be said that the foundations, of the Turkish educational system were founded at Tanzimat when the first renewing attempts took place. Emrullah Efendi was one of the leading and well-educated intellectual leaders in the Turkish educational history. Emrullah Efendi, who had different positions at education bureaucracy -and became secretary of education twice, affected lots of teachers with his ideas and studies. He wrote about the education problems of the day for a variety of publications: From its. publications and ideas about education, it can be stated that he was affected by French education system. During his service as educational servant, he used French education model as en example at both in his reform efforts. In the first years of Meşrutiyet, Turkish intellectuals were discussing about where to begin educational reform. Emrullah Efendi defended his ideas on educational reform in his well theory called“Tuba Ağacı.”According to this theory, any educational reform must begin from the universities instead of primary schools. For that reason, he prepared educational laws however; he was not very successful in passing these educational regulations from the assembly. The law he prepared was accepted at the time of following secretary of education. In addition; he played. a pioneer role in the realization of a contemporary university with a report he prepared. He also made an attempt to transform İdadi' s to high schools and changed their subjects. He also stated "teachership is a profession. Emrullah Efendi also had a political idea and effected the philosophic development of the İttihâd and Terâkki Cemiyeti. In conclusion, Emrullah Efendi was a teacher, an intellectual and ideal educational leader, who read and wrote about variety of educational issues and topics. He had a vision and a privileged place in Turkish educational history.

Benzer Tezler

  1. Türkiye Cumhuriyetî'nde Atatürk Dönemi eğitim politikaları (1923-1938) ve coğrafya eğitimi

    Republic of Turkey Atatürk in education policy (1923-1938) and geography education

    EROL KAPLUHAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAMAZAN ÖZEY

  2. Çağdaş Suriye nesrinde siyasî hapishane edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış

    The literature of political prisons in contemporary Syrian prose analytical prepective

    ABDOLGADER MOHAMED ALİ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2014

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. FİKRET ARSLAN

  3. Kazak halk kültüründe Dede Korkut

    Başlık çevirisi yok

    ZHADYRA SALMENOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Türk Dili ve EdebiyatıKarabük Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZHYLDYZ ISMAILOVA

  4. Okul yöneticilerinin yönetsel deneyimlerinin yöneticilerin yeterlikleri ve entelektüel liderliği üzerindeki etkisi

    The effect of school administrators' administrative experiences' on administrators' competencies and intellectual leadership

    NURAY SEVİNÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Eğitim ve ÖğretimÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASAN ARSLAN

  5. Türkistanlı Veli Kayum-Han (1904-1993): Hayatı ve fikirleri

    Turkistani Veli Kayum-Khan (1904-1993): His life and thoughts

    SEVGİ BARIT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    BiyografiMarmara Üniversitesi

    Türk Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET KANLIDERE