Suut Kemal Yetkin'in estetik ve sanat anlayışı
Suut Kemal Yetkin's point of view on esthetic and art
- Tez No: 109090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DUYMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Suut Kemal Yetkin, Estetik, Sanat, Yaratış ve Psikanaliz, Güzel Sanatlar, Suut Kemal Yetkin, Esthetic, Art, Creation and Psychoanalysis, The Fine Arts
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu tezde, Suut Kemal Yetkin'in estetik ve sanatla ilgili çalışmaları ve görüşleri değerlendirildi. Suut Kemal Yetkin, estetik ve sanat konulu yüzlerce makale yazmış ve birçok inceleme kitabı da ortaya koymuştur. Onun konumuzla ilgili bütün yazılan gözden geçirildikten sonra, bu yazıların muhtevasından hareketle tezimizin bölümleri oluşturuldu. Önce estetiğin tanımı ve mahiyeti hakkında ayrıntılı bilgiler verildikten sonra Yetkin'e gelinceye kadar Türkiye'de estetikle ilgili çalışmalar gözden geçirildi. Ardından Yetkin'in hayatı, estetik ve sanat anlayışı, güzel sanatlarla ilgili görüşleri üzerinde duruldu. Tezin sonunda ise Yetkin'in ayrıntılı bir kaynakçasına yer verildi. Suut Kemal Yetkin, Cumhuriyet döneminde, estetik ve sanatla ilgili konular üzerinde ciddiyetle duran aydınlarımızdan biridir. O, bu yöndeki çalışmalarıyla estetik düşünce tarihimize de adını ilk yazdıranlardan birisidir. Suut Kemal Yetkin'in estetik ve sanatla ilgili incelemelerinin yayınlandığı yıllarda Burhan Toprak, Mustafa Sekip Tunç, Mazhar Şevket İpşiroğlu, Hamdi Akverdi, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Zahir Güvemli, Nurullah Berk, Malik Aksel ve Hilmi Ziya Ülken gibi isimlerin de estetik ve sanat konulu yayınlan dikkati çeker. Yetkin'in çalışmalan kendi dönemi içerisinde değerlendirildiğinde, büyük bir boşluğu dolduracak niteliktedir. Yetkin dışındaki diğer önemli şahsiyetlerin de estetik ve sanat anlayıştan üzerine yapılacak olan çalışmalar Cumhuriyet döneminin estetik ve sanat anlayışının çok daha rahat ortaya konulmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Suut Kemal Yetkin's views and works about esthetics and art are evaluated. Suut Kemal Yetkin has written hundreds of articles and also he prepared lots of research books about esthetics and art. After all works of him about our subject were viewed, by benefiting their content, content of our thesis has been formed. After giving detailed information about the definition and essential character of esthetics, all the works on esthetics which were done until Yetkin are viewed. Afterwards, life of Yetkin, his view of esthetics and art, his opinions about fine arts, were discussed. At the end of the thesis, a detailed bibliography of Yetkin is given. Suut Kemal Yetkin is one the intellectuals of term of Republic, who seriously worked on subjects about esthetics and art. With the works of him this area, he is also one of the intellectuals of our esthetic thought history. Through the years when Suut Kemal Yetkin's researches about esthetics and art were published, the publications of Burhan Toprak, Mustafa Sekip Tunç, Mazhar Şevket İpşiroğlu. Hamdi Akverdi. İsmail Hakkı Baltacıoğlu. Zahir Güvemli. Nurullah Berk, Malik Aksel and Hilmi Ziya Ülken, about esthetics and art also attract attention. When Yetkin's works are evaluated in consideration to the age, they are in a quality to fill in a great blank. Additional research about esthetic and art views of important people other than Yetkin, will enable us to put forward the view on esthetics and art during the term of Republic, more clearly.