APS ile opere edilen tavşanların kan ve karaciğer dokularındaki serbest oksijen radikalleri ve antioksidan enzim düzeylerinin tayini
The determination of antioxidan enzyme levels and radical of free oxygen on blood and liver of rabbits that are operated with APS
  1. Tez No: 109405
  2. Yazar: SEVİNÇ ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM, DOÇ. DR. RAMAZAN KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: APS, GSH-Px, SOD, MDA, Serbest Radikaller, APS, GSH-Px, SOD, MDA, Free Radical
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma ortalama 1750 - 2500 gr. ağırlığında erkek tavşanlar (Oryctolagus cuniculus) kullanılarak; Argon Plazma Scalpel (APS) tekniğinin koter ve bisturi tekniklerine göre operasyon (0. gün), postoperasyon (3. gün) ve reoperasyon (7. gün) sırasında oluşan serbest radikal düzeylerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirildi. SOD ve GSH-Px analizleri kinetik metotla, hemoglobin değeri oksihemoglobin metoduyla, protein analizi Lowry metoduyla, MDA düzeyleri ise TBA tekniği ile kan ve doku örneklerinde tayin edildi. Bulgularımızda üçlü kıyaslama (Kruskal - Wallis testi) sonucunda plazma MDA reoperasyon; doku MDA reoperasyon; eritrosit SOD postoperasyon düzeyleri arasında istatistiki açıdan anlamlı fark bulundu (p < 0,05). İkili kıyaslamada (Mann - Whitney U testi) plazma MDA reoperasyon koter-APS grupları arasında; doku MDA reoperasyon kontrol-APS ve koter- APS grupları arasında ve doku SOD reoperasyon koter-APS grupları arasında istatistiki açıdan anlamlı fark bulundu (p < 0,05). Ancak eritrosit ve dokuda yapılan GSH-Px ölçümlerinde üçlü ve ikili kıyaslamalar sonucunda istatistiki açıdan anlamlı fark bulunmadı (p > 0,05). Sonuç olarak, APS ile yapılan operasyonlarda koter ve kontrol grubuna göre membran hasarının bir göstergesi olan lipit peroksidasyonunun son ürünlerinden biri olan MDA düzeyinin daha az olması sebebiyle ve SOD enzim aktivitesi düzeylerini göz önünde bulundurarak APS'nin koter'e göre daha az serbest radikal oluşturduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, free radicals during operation (0th day), postoperation (3th day) and reoperation (7th day) time in APS technique was compared to electrocoter and bistury techniques using male rabbits (Orctolagus cuniculus), weight 1750-2500gr. Kinetic method was used to analyze SOD and GSH-Px; oxyhemoglobin method was used to analyze hemoglobin value; Lowry method was used to analyze protein value; TBA technique was used to analyze MDA value in both blood and tissue samples. In our conclusion, according to the results of the Kruskal - Wallis test values; on the 7* day plasma MDA, tissue MDA and on the 3rd day, SOD values and according to the results of the Mann - Whitney U tests values, on the 7th day plasma MDA between the control-APS groups and coter-APS groups and on the 7* day tissue SOD between the coter-APS groups values were found statistically different (p < 0,05) However; bye these tests, in the erithrosid and tissue GSH-Px values were not found any differences statistically (p > 0,05). As a conclusion, it can be said that the APS operation technique makes more less free oxygen radicals, in contrast to the coter operation technique. Because of the revealed MDA, which signs the membrane damage, is one of the last product of lipid peroxydation and SOD enzymes low activity levels.